Кућа Добрих Вести

Login

Донација Владе Јапана Центру „Шумице“ у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sumicefiksnaБЕОГРАД - Влада Јапана је у оквиру програма „Бесповратне помоћи у области културе“ обезбедила износ од 41.280 евра за реконструкцију Центра за културу и спорт „Шумице“ у Београду, што је још једна у низу донација ове земље Србији.

 

Отварање реновираног дела одржано је данас у Центру за културу и спорт „Шумице“. Захваљујући овој донацији репариран је део равног крова, и парцијално замењен, а офарбан је и лакиран паркет главног терена центра.


На церемонији отварања присуствовао је амбасадор Јапана у Србији Масафуми Куроки, министар омладине и спорта Србије Вања Удовичић, председник општине Вождовац Александар Савић и директор Центра за културу „Шумице“ Ранко Матијашевић.

 

                          sumicetrigrupna

Центар за културу и спорт „Шумице“ отворен је 1974. године и до данас представља једно од важнијих места за окупљање спортиста и уметника у престоници и за одржавање многих значајних домаћих и међународних спортских такмичења.


Претпоставља се да Центар годишње посети преко пола милиона људи. Површина ЦКС „Шумице“ је 5.817 м2 а у склопу њега налазе се велика спортска дворана капацитета 2.000 гледалаца, сала са позорницом од 350 места, прес сала итд.


,,Шумице" као домаћи терен користе многи клубови и репрезентације Републике Србије.

 

Захвалност Србије народу Јапана

 

Министар Удовичић захвалио је народу Јапана на донацији која је омогућила младима у Београду да имају још један модеран и безбедан простор за бављење спортом и рекреацијом.

 

„Народ Јапана је велики пријатељ српског народа. И овај реконструисани центар и све претходне донације у оквиру развојне помоћи Јапана Србији, много значе нашем народу и на томе смо веома захвални. Наша држава, у складу с економским могућностима, даје све од себе да изгради нове и реконструише постојеће објекте, како би сви грађани имали простор у ком квалитетно могу да раде на очувању свог здравља. У тим пројектима, драгоцена нам је и помоћ коју добијамо од наших пријатеља из иностранства“, рекао је Вања Удовичић.

 

                       sumicedva

 

Он је поручио да се Центар за културу и спорт „Шумице’’ враћа на путеве своје старе славе, када је спортски обликовао бројне генерације младих Београђана. „Влада Србије ради на стварању услова за бављење спортом, а на грађане апелујемо да ове просторе што боље искористе, да изведу децу у паркове, на трим стазе и спортске центре, и да их, кроз спорт и рекреацију, обликују у добре и здраве људе“, рекао је министар омладине и спорта.

 

Амбасадор Јапана Масафуми Куроки је указујући на традиционално пријатељство две земље рекао да му је драго што је ова донација омогућила реновирање крова и дела подова у Центру и на тај начин допринела унапређењу рада корисника Центра “Шумице” – једног од главних места за активности у спорту и култури у Србији. Надам се да ће „Шумице“ наставити да играју своју важну улогу у образовању младих и тренирању спортиста.”

 

                     sumicecetiriambasador

 

Амбасадор Јапана је уједно изразио наду и позвао да што више спортиста из Србије учествује на летњим Олимпијским и Параолимпијским играма које ће се 2020. године одржати у Токију.

 


Кендо демонстрација


У част завршетка радова на реконструкцији Центра за културу и спорт »Шумице« које је финансирала Влада Јапана, чланови Кендо савеза Србије одржали су демонстрацију кендо-а коју је водио Кашиваги Микио, сениор волонтер Јапанске агенције за међународну сарадњу (ЈИЦА) који је дошао из Јапана како би током свог боравка у Србији показао своју вештину и пренео знање и искуство члановима Кендо савеза Србије. Кендо савез Србије активно је ангажован на тренингу, обуци и промоцији кендо-а у Србији, и негује дугогодишњу успешну сарадњу са Свејапанским кендо савезом, који им је у неколико наврата поклањао комплете вредне кендо опреме.


Програм бесповратне помоћи у области културе и спорта


Влада Јапана је и током протеклих година донацијама значајно помагала подизање капацитета институција културе и спорта и Србији. Укључујући ову донацију, укупан износ јапанске помоћи у области културе и спорта износи више од 2,5 милиона евра, а укупна економска помоћ Владе Јапана Републици Србији премашила је већ 460 милиона евра.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 06 фебруар 2015 09:23
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија