Кућа Добрих Вести

Login

Светско злато за Хермину Лукач и Марка Антића

Оцените овај чланак
(1 Глас)

 

1drugozlato2lukacianticnapostoljuШПАЈХЕРЗДОРФ - Кадетски српски микс тандем Хермина Лукач и Марко Антић, освојио је шампионску титулу на Првенству света у Шпајхерздорфу у Немачкој, победивши убедљиво у финалу са 2:0  словеначку комбинацију Катја Жнидарчић – Жига Пожар.


Бронзане медаље припале су миксевима из Мађарске (Каталин Тот – Андраш Лендваи) и Немачке (Ане Тонат – Паул Сомер).
 У полуфиналу, Хермина Лукач и Марко Антић су победили немачку комбинацију Сомер – Тонат са 2:0. У првом колу били су бољи до пољског микса Бонк - Михала, а у другом колу  победили су  француски пар  Хубер – Менарт. Оба меча решили су са 2:0.
 Ово је трећа медаља српских куглаша на кадетском Шампионату света. Пре овог најсјанијег одличја, златом се окитио мушки тандем Себастијан Молнар – Марко Антић, а сребром женска кадетска репрезентација у којој су биле Хермина Лукач, Кристина Љубенковић, Ангела Золнаи, Ана Бошков и Оливера Чикош.
- Играли смо доста рано и у почетку ми није ишло, али када сам се загрејао, кугла је почела да ме слуша – каже Марко Антић, који је са две златне медаље, у тандему са Молнаром и у миксу са Хермином Лукач, најуспешнији учесник првенства до сада. - Бодрили смо се међусобно јер је било малих осцилација, али на срећи без великих киксева. У финалу је било притиска, али смо све добро издржали. Колико смо били мотивисани, најбоље говори податак да нисмо изгубили ни један сет!
1drugozlatomikspostolje У првом сету против немачког микса  Хермина Лукач и Антић су умирили немачку публику срушивши 174 чуња и то је био најбољи резултат у сету на првенству! У финалу, у првом сету су оборили 169 чуњева и психички добро уздрмали тандем из Словеније, који је изгубио са одличних 155 чуњева.
Хермина Лукач је дала огроман допринос, имала је у „чишћењу“ и неколико „деветки“ што је изузетно битно у овој дисциплини где немаш баш много прилике за поправни:
- Са Марком Антићем сам 2010. на пионирском Светском купу у Ријеци освојила сребро у микс тандему у то ми је била прва „велика“ медаља у каријери, а он појединачно сребро, и драго ми је што сам поново играла са њим и освојила кадетско злато – рекла је Хармина Лукач, које се у Залаегерсегу 2013. окитила бронзом, а овде у Шпајхерздорфу сребром у екипи.- Чини ми се да  у тандемима и микс тандемима нико осим нас  није добио све мечеве  2:0. Најтеже је био у финалу са Словенијом, били смо под притиском, јесте да смо имали сребро „у џепу“, али смо желели злато.
Обе српске представнице у спринту су испале су првом колу, пруживши слабију игру од очекиване. Кристину Љубенковић је са 2:0 савладала словеначка кадеткиња  Леила Лисјак, док је Ангелу Золнаи поразила куглашким знањем слабо поткована Аустријанка Ивоне Хаберл такође са 2:0.
1drugozlato2dragojlovicpredajetrofejeУ мушком спринту, Себастијан Молнар је у првом колу „испустио“ Француза Жеремија Фоленшлагера. Повео  је српски куглаш (100:95), Аустријанац је  искористио у другом сету осцилације у игри Молнара, оборио је и „деветку“ у „чишћењу“ и изједначио на 1:1 у сетовима (96:100).  У „златним куглама“ Француз је био сјајан, две „осмице“ и „деветка“, Молнар је оборио „тројку“, „шестицу“ и „седмицу“ и Фоленшлагер је прошао у друго коло са 25:16.
Прво коло прошли су Марко Антић, победивши са са 2:0 Доминика Румла из Аустрије  (106:82, 104:97) и Немања Балаћ који је уз много среће на „златне кугле“ савладао Томажа Иванчича из Словеније. После 1:1 у сетовима доигравало се са три „златне кугле“.  Словенац је срушио „седмицу“, Балаћ „осмицу“. Потом је Иванчич оборио „деветку“ а српски млади ас „петицу“. Било је после две кугле великих 16:13 за Словенца.  Међутим, последњу куглу Иванчич је послао  у „даме“, пала су два чуња и  шансу је искористио Балаћ, оборио седам чуњева и победио са 20:18.
У другом колу,  обојица српских куглаша  су испала. Антића је елиминисао  Француз Рошер Корентин са 2:0 (103:93 и 90:85) и Антић ни изблиза није пружио игру која га је красила у походу на злато у тандему и у првом колу. Осетио се и умор... Балаћа је  избацио Мартин Долна (Словачка) после „златних кугли“. Било је 1:1 у сетовима, (први је добио Балаћ), Словак је одиграо сјајно три додатне „златне кугле“: осам, девет и седам чуњева, укупно 24, Балаћ три, седам и пет, укупно 17.
1drugozlato2lukacianticУ финалу мушког спринта, Немац Паул Сомер тек после два доигравања са по три „злане кугле“ (17:17, 24:17) победио је Петр Хендриха (Чешка). У сетовима је било 1:1. Бронзане медаље  освојилио су  Француз Корентиан Рошер и једно од најпријанијих изненађења шампионата Лука Дакић (БиХ) унук великог бањалучког куглашког радника и мецене Душана Кудре!
Код жена сензационалну победу у финалу забележила је 15- годишња Словакиња Доминика Јанковицова савладавши у финалу Патрицију Грезијак (Пољска) са 2:0. Бронзе су освојиле Мирна Босак (Хрватск) и Леила Лисјак (Словенија).
Међу угледницима који су уручивали трофеје победницима у миксу био је и Урош Драгојловић председник Куглашкаг савеза Србије и у два мандта потпредседник Међународне куглашке федерације ФИК НБЦ.
Последњег дана Шампионата света за кадете, у среду 13. маја,  одиграће се појединачно финале које ће се рачунати, са резултатом из екипног дела, за медаље и у комбинацији. Међу 24 учесника, Антић је четврти са 603 чуња,а  Себастијан Молнар 23. са 578 чуњева. Немац  Борле води 661 чуњем, а прате га два Хрвата Росандић са 637 и Брадарић са 630 чуњева.  Девет играча, од укупно 54, имало је више од 600 чуњева.
Само Србија и Хрватска имају све четири такмичарке међу 24 куглашице које ће се борити за појединачну титулу! Чехиње Топицова са 604 и Портишова са 600 чуњева воде, Словенка Форстнарич са 598 чуњева је трећа, српске куглашице Ангела Золнаи  са 593 и Кристина Љубенковић са 591 су четврта и пета, Хермина Лукач је 14. са 570, а 23. је Ана Бошков са 548 чуњева. Укупно су играле 53 кадеткиње.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 12 мај 2015 23:18
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија