Logo
Одштампајте ову страницу

Осам разлога зашто је Београд скривени драгуљ Европе

Оцените овај чланак
(3 гласова)

zemunnnnn“Српска престоница је увек у покрету – вибратна сцена нових барова и ресторана се константно мења, уз старе и увелико популарне. После врелог лета, сада је идеално време за уживање у градској култури испијања кафе и у најбољем ноћном проводу у источној Европи.”

 

У познатом водичу за туристичке дестинације The Rough Guides, новинарка Марy Новаковиц је у свом чланку о Београду истакла разлоге зашто је наша престоница скривено ТОП место у Европи, саопштила је Туристичка организација Београда.

 

Међу предностима Београда и разлозима за посету, она наводи “ненадмашиву партy сцену на београдским рекама”, “озбиљне хип зоне”, “краљевске гозбе” али и да се у Београду можете “вратити кроз време”.

 

“Нема много градова који су искористили обале својих река као што је то учинио Београд. Више од 200 сплавова, клубова и ресторана су нанизани дуж обале Саве и Дунава, и рангирају се од малих интимних кафеа па све до правих ноћних клубова који су отворени до зоре.”

 

“Шетња градом је право уживање: готово да не постоји миран кутак у Кнез Михаиловој улици, београдском пешачком булевару који пресеца Стари град. Међу уличним забављачима, продавцима и бројним шетачима, можете разгледати излоге или застати на кафу у неком од многих кафића испред рељефних зграда из 19. века.”

 

“Ако пређете преко Саве до Земуна, одмах ћете приметити разлику између истока и запада. Сада београдско предграђе, Земун је био део Аустроугарског царства до 1918. и одликује га хабзбуршко архитектонско наслеђе. Али, атмосфера је типично балканска, са мирисом турске кафе која допире са столова таверни поред реке, помешаних са аромама специјалитета речних ресторана. За панорамско разгледање Београда и Дунава, попните се до Куле Гардош.”

 

“Чак и туристичке зоне имају боемски карактер: Скадарлија је најближе туристичком месту од свега што Београд нуди, боемска четврт из 19. века где су песници и писци одлазили и расправљали уз кафу, ракију и цигарете, на калдрми. Исту кафу, ракију и цигарете ћете овде и даље наћи, на истој калдрми, поред старомодних кафана у којима музичари свирају традиционалне српске песме.”

 

“Историја под стопалима: Калемегдан је најстарији део града, простран парк који обухвата историју Београда још од доба Римљана. Овде је пријатно провести дан, шетајући стазама опасаним дрвећем, истражити импозантну Тврђаву и Војни музеј, и попети се до видиковца са ког се пружа поглед на Саву и Дунав. Ово је уједно и градско зелено језгро, место за одмор, пикнике и лагане шетње. Ако свратите на ручак у Калемгданску терасу, чућете звуке животиња оближњег Зоо врта.”

 

Чланак у целини можете прочитати ОВДЕ.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 11 октобар 2015 19:34
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015