Кућа Добрих Вести

Login

Београд - више туристичких манифестација у понуди

Оцените овај чланак
(1 Глас)

kalimegdannnnnБЕОГРАД - Београд има посебан значај као највећи туристички центар у Србији, у који долази највише домаћих и иностраних туриста и који има највише смештајних капацитета, истакнуто је на Регионалној туристичкој конференцији „Унапређење туристичке понуде Београда.“


Помоћница министра за туристичку инспекцију Гордана Радосављевић је навела да Београд им 76 хотела и највећи број долазака организованих група од најмање 15 туриста. Према њеним речима у граду има више туристичких капацитета, него што је регистровано, јер се регистрација обавља по претежној делатности, а готово да и нема привредног субјекта који нема и неку врсту туристичке понуде.


Она је навела да је повећан број категорисаних туристички објеката и представила предвиђене државне субвенције за подстицај туризма током ове године. Директор Туристичке организације Србије Марија Лабовић да 52 одсто иностраних туриста долази у Београд, а 60 одсто укупног девизног прихода се оствари у Београду.


Према њеним речима Београд је постао препознатљива сити брејк дестинација, али се значајно попео и на ранг листи конгресних центара, што намеће потребу подизања потребних капацитета.


Градски секретар за привреду Тијана Маљковић је истакла да је најважније радити на промоцији бренда Београда, као туристичке дестинације, додајући да су за град од посебног значаја манифестације.


Током 2015. Године било је 20 одсто више манифестација, тако да ће се према њеним речима, ове године радити на даљем повећању. Током децeмбра и јануара, Београд је приходовао 90 милиона евра од манифестација. При томе је град у те манифестације уложио само 27 милиона динара.


Сви треба да радимо на томе да направимо манифестације које су дуготрајног карактера, које трају по месец дана, као што су неке пролећне и летње и да са њима спојимо што већи број мањих, јер је битно да ту буду и локалне и регионалне и итернационалне манифестације.


Потпредседник Привредне коморе Београда Слободан Унковић је рекао да је Београд прошле године остварио изузетно добре резултате и да је после низа година, први пут забележен раст домаћег туристичког промета. Остварен је приход од око 1,2 милијарде евра.


Он је похвалио државне мере за развој туризма, које су предузимане у последње две године. „Ми смо већ припремили и Стратегију развоја туризма до 2025. Године, која је изузетно амбициозна и у складу са трендовима који се очекују у свету“, казао је он. Унковић је рекао да је предвиђено да би уз одређене претпсотавке, 2020. Године могао да се само од страних туриста оствари приход од 2,5 милијарди долара, 2025. Године – пет милијарди.
Он је рекао и да је план да се број ноћења са 6,5 милиона у 2015. години, повећа на 9,5 милиона у 2020. , односно на 15 милиона у 2025.


Како је навео, у томе Београд има важну улогу , негде око 55 од 60 одсто. Он је истакао да је битно да се схвати да ниједна земља није остварила изузетне резултате у туризму, уколико джава кроз мере економске политике, на дугорочној основи није подстицала његов развој.


Удео туризма у БДП-у је 2015. Износио 2,3 одсто, а планирано је да 2020, буде пет, а 2025.године 7,5 одсто. Туризам сада запшљава 35.000 људи, 2020. треба да их буде 57.000, а 2025. -67.000. Са пратећим делатностима у туризму је запослено 87.000 радника, а тај број би реално могао 2020, да буде 100.000, а 2025.године 136.000, казао је Унковић.


Председник београдске коморе, која је била домаћин скупа, Миливоје Милетић је казао да је за град важно да подигне своју конкурентност у области туризма, јер је то најбољи вид извоза. Град има своје потребе да се на основу знања подиже капацитете и конкурентност.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 16 април 2016 14:26
Гордана Дивнић

Гордана Дивнић је 29 година радила као новинар Тањуга, а највећи део тог времена пратила је догађаје у привреди, како у земљи тако и у свету. Последњих неколико месеци провела је у Деску, где је пратила разноврсне догађаје из света.
Све време је желела да оно што пише допринесе бар мало развоју њене земље и бољем животу људи. Сада се волонтерски придружила порталу „Добре вести“, како би заједно са својим колегама, пишући о добрим стварима стварала позитивну енергију и враћала људима наду и веру у боље сутра.
Гордана је завршила Факултет политичких наука, а пре тога и Земунску гимназију, где је за школске новине и написала први текст о такмичењу једрилица на Дунаву. То су ипак била нека срећнија времена.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија