Logo
Одштампајте ову страницу

Како да измените или откажете авио-карту

Оцените овај чланак
(1 Глас)

aviokarta343434БЕОГРАД - Често су путницима потребне информације како функционише поступак отказивања авио-карте, као и које су могућности уколико желите да промените датум вашег лета. Веома је важно да приликом куповине авио-карте проверите да ли је уопште могуће извршити промене.


Како да измените или откажете авио-карту


Те информације можете добити од вашег авио-агента, односно од стране туристичке агенције у којој купујете карту. Да ли ћете моћи да извршите промену зависи од тарифе по којој сте је купили, зато проверите који су услови саме тарифе.


Како се врши измена авио-карте?


Уколико се одлучите да вам ипак не одговара датум за који сте купили карту или време вашег лета, можете променити карту за други датум/време (што вам не саветујемо), али уз плаћање одређених пенала. Цена те промене зависи од авио компаније преко које летите (најчешће од 50 до 150 евра), као и од тарифе по којој сте купили карту. На пример, уколико сте купили карту по најнижој тарифи (значи да је карта била најјефтинија у том тренутку) промена датума ће вас коштати више. Ипак, ако сте купили карту по највишој тарифи (карта је била скупља) та промена ће вас мање коштати. Код бизнис класе ове промене се углавном не плаћају, али и то зависи од авио компаније.


Како се отказује авио-карта?


Ако нисте у могућности да путујете, односно желите да откажете вашу авио карту, покреће се поступак за рефундирање новца. У укупном износу који путник плати за авио карту разликујемо основну тарифу, додатне таксе (YQ, YР, доплате за гориво и др.) и аеродромске таксе. Није могуће рефундирати све наведене ставке.


Да ли ће се рефундирати део новца основне тарифе зависи од авио компаније. По правилу најскупље тарифе се рефундирају, али уколико је карта купљена по најнижој тарифи тај део новца неће бити враћен.


За додатне таксе важе иста правила као и за основну тарифу. Уколико се новац за основну тарифу враћа, то значи да ће и додатне таксе бити враћене и обрнуто.


Аеродромске таксе се увек враћају путнику и оне имају најнижу цену. Повраћај аеродромских такси важи чак и када се ради о путницима који се нису појавили на лету ("но-схоw"). Међутим, сума која се враћа путнику на рачун аеродромских такси је јако мала у односу на целоукупну цену карте.


Надамо се да ћете лепо испланирати путовање и да нећете доћи у ситуацију да вршите промену ваше авио-карте. Уколико се пак то догоди, надамо се да вам је овај текст помогао да разумете како функционише читав систем везан за авио карте и да се припремите за процедуру која вас у том случају чека. Сазнајте нешто више о ограничењима везаним за ручни пртљаг у авиону.

 

Извор: Кућа добрих вести/putujsigurno.rs


Последњи пут измењено четвртак, 07 јул 2016 23:08
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015