Logo
Одштампајте ову страницу

Упознајте свет на Сајму туризма

Оцените овај чланак
(4 гласова)

BELGAREDESAJAMБЕОГРАД - Међународни сајам туризма, који се одржава од 23. до 26. фебруара, заштитни је знак Београдском сајма и једна је од манифестација која ће „отворити“ овогодишњу сајамску сезону.

 

У истом термину одржавају се још три сродне манифестације – 13. Међународни сајам хотелско-угоститељске опреме HORECA, 8. Међународни сајам вина BEOWINE и 13. Сајам сувенира „Посетите Србију“, најављено је на конференцији за новинаре коју је Београдски сајам организовао са својим пословним партнерима.


Под слоганом „Уживајте на време!“, у шест изложбених хала представиће се више од 1.100 излагача из 56 земаља – Грчке, Египта, Македоније, Црне Горе, Хрватске, Турске, Словеније, Бугарске, али и Индије, Мађарске, Туниса, Немачке… Први пут своје туристичке потенцијале представиће Национална туристичка агенција Кине, са седиштем у Будимпешти, а посетиоци ће имати прилику да упознају и регионе Руске Федерације. Овогодишњи учесници су најзначајније туристичке агенције, савези и организације, хотели, туристички центри, ваздухопловне компаније, међународни тур оператори.


Земља партнер 39. Сајма туризма је Црна Гора, дестинација која захваљујући географском положају и раскошној природи нуди разноврсне могућности за одмор и уживање. Налази се на самом југу Јадранског мора, а красе је питоме плаже, горска језера, брзе реке које усецају величанствене кањоне и горостасне планине. Туризам представља најважнију привредну делатност, а због природних потенцијала Црна Гора проглашена је еколошком државом препознатљивом под слоганом „Wild Beauty”.


Ексклузивне сајамске цене и попусти од 5 до 50 одсто одавно су постали традиција београдског Сајма туризма. Излагачи су припремили најразличитије аранжмане – од оних прикладних за породична путовања, путовања за младе, одлазака на далеке дестинације, преко „фирст минуте“ понуда за летњи одмор, а ту су и даље и аранжмани за текућу зимску сезону, одмори и опоравак у бањама и на планинама, увек актуелни спа викенди, егзотичне дестинације, цитy бреак понуде и конгресна дешавања.
Поред излагачког дела, кроз богат пратећи програм учесници Сајма промовисаће бројне фестивале, манифестације и важне догађаје, као и најзначајније потенцијале и планове својих активности – презентације, промоције, конференције, дегустације. Захваљујући космополитском духу, Сајам туризма подједнако је привлачан и за пословне посетиоце и за најширу публику.


Сајам се за посетиоце сваког дана отвара у 10 часова, једино се разликује крај радног времена – на дан отварања Сајам ће радити до 18 часова, другог и трећег дана сат дуже – до 19 часова, а на дан завршетка манифестације хале ће бити отворене до 17 часова.


Цена појединачних улазница је 300 динара, а за групне посете улазнице коштају 200 динара. Паркинг се плаћа 200 динара на сат.


„Наш циљ је да овај регион позиционирамо према свету, а у складу са тим желим да најавим да ће се први пут на Сајму туризма представити озбиљна тржишта две велике земље – Кине и Русије. Веома је значајан и податак да је Црна Гора овогодишња „земља партнер“, рекао је руководилац Службе организације пројеката на Београдском сајму Никола Андрић.


„Једна од две кључне чињенице које желим да истакнем је да је овогодишња „земља партнер“ Црна Гора, са којом између сајмова градимо блиске партнерске односе у свим привредним сферама, а посебно у туризму. Заједно правимо регионалну туристичку понуду за регионалне туристе, али и за оне из далеког света. У такве туристе спадају Кинези и Руси, чије премијерно представљање посебно желим да истакнем“, истакла је Рената Пинџо, помоћник министра туризма и председник Организационог одбора Сајма туризма.


„Очекујем да ће нам овогодишњи Сајам донети нове рекорде, али до тада желим да поменем 2016. годину и туристичке рекорде остварене у њој. Укупно је регистровано 2,75 милиона долазака, као и 7,5 милиона ноћења. Девизни прилив повећан је 12 одсто, или другачије речено – за 11 месеци зарадили смо колико у целој 2015. години. С обзиром на још бољу и разноврснију понуду, надам се да ће бити надмашен и прошлогодишњи број посетилаца Сајма туризма – а било их је 72 хиљаде“, рекла је Пинџо.

 

Црна Гора - партнер Сајма туризма

 

Директорка Националне туристичке организације Црне Горе Жељка Радак Кукавичић подвукла је да је партнерство са Београдским сајмом "велико задовољство али и велика одговорност".

 

„Црну Гору ове године представљају заједно Национална туристичка организација и локалне организације, што ће потврдити овогодишњи туристички слоган „Увијек другачија“. Прва асоцијација на Црну Гору јесу сунце и море, али централни регион нуди другу врсту одмора. У једном дану може се уживати и на мору и на планини“, истакла је она


„ Поред прелепих плажа и скијалишта, Црна Гора нуди рафтинг, туре путевима сира, меда, вина…, одмор у еко и етно селима… Припремили смо добар програм и нашу понуду ћемо представити на Сајму туризма“, истакла је Кукавичић.

                                       sajam-turizma4554

Виртуелни кутак Туристичке организације Србије

 

И Туристичка организација Србије похвалила се новитетима на овогодишњем сајму.


„Наш наступ на Сајму туризма је специфичан јер се поклапа са почетком кампање намењене домаћим туристима. Поред тога што смо поносни на пораст броја домаћих туриста, пратимо и светске трендове – уводимо нове технологије и апликације у циљу што бољег представљања наших туристичких потенцијала. На самом штанду имаћемо „виртуелни кутак“, у коме ће посетиоци моћи да дочарају различите дестинације“, истакла је Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије.


„Посебно бих истакла „Аудио водич кроз Србију“, који је био намењен транзитним туристима, али се испоставило да је врло користан за све. После брошуре, направљен је и филм „52 викенда у Србији“, као и брошура „52 укуса“. На Сајму ћемо представити и „Каталог сеоских туристичких домаћинстава“ и редизајнирану туристичку карту Србије. Заједно са Министарством туризма посетиоцима ћемо детаљно објашњавати како да дођу до својих ваучера за летовање у Србији. ТОС је и организатор 13. Сајма сувенира „Посетите Србију“, истакла је Лабовић.


„Очекујем да ће ова манифестација, коју смо сви заједно припремили, имати и највећи број посетилаца до сада. Један од сегмената кроз које ћемо се представити је презентација онога што је туристички производ Београда, а не туристички потенцијал. Наш слоган је „Београд у коме још нисте били“. Припремили смо и представљање бројних београдских општина, које су све специфичне и имају своје производе, затим установа културе, „градова пријатеља“....нагласио је Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда.


„Постоји потреба повезивања региона, јер и ми очекујемо, на пример, кинеске госте у наредном периоду, али Београд је и до сада био изузетно посећен град. Најбољи пример су подаци направљени два дана пре Нове године – у три централне градске општине било је попуњено 98 одсто капацитета, а мерено на нивоу града – 99 одсто”, истакао је директор Туристичке организације Београда.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 14 фебруар 2017 22:41
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Најновије од Вукица Сотировић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015