Logo
Одштампајте ову страницу

Нова туристичка понуда: шетња Топчидерским брдом

Оцените овај чланак
(2 гласова)

KucakraljaPetraиииБЕОГРАД - Музеј афричке уметности, Кућа краља Петра Првог и Кућа легата, три јединствене установе културе које се налазе на територији Савског венца, након веома успешних "пилот" шетњи организованих током септембра у оквиру „Дана европске баштине“, настављају са програмом који има за циљ упознавање суграђана и туриста са природним окружењем и скривеним културним садржајима Топчидерског брда.

 

Још од 19. века Топчидер се урбанистички осмишљава као градска оаза са бројним парковима, излетиштима, великим зеленим и пошумљеним површинама. У његовом зеленилу крију се и бројне виле, летњиковци и уметнички атељеи подигнути почетком 20. века. У првој шетњи у циклусу „Културна баштина Топчидера“, у суботу, 4. новембра, посетиоци ће имати прилике да се упознају са три скривена архитектонска драгуља овог београдског брда. Обићи ће здања две културне институције које су некада служиле као виле, као и један сасвим посебан музеј. Све их повезује занимљива историја и архитектура, али и сталне и тематске поставке које укључују културна добра од националног и интернационалног значаја.

 

Музеј афричке уметности је први и једини музеј у региону који је искључиво посвећен културама и уметностима афричког континента. Осим што има занимљиву историју и инспиративну архитектуру, поставка Музеја афричке уметности нуди бројне уметничке предмете народа западне Африке, али и причу о оснивачима Музеја, Здравку Печару и Веди Загорац, и њиховом дугогодишњем животу и раду у Африци.

 

Кућа краља Петра Првог својом поставком представља причу о краљу Петру и последњим годинама живота које је краљ провео у овој вили. Кућа краља Петра грађена је као вила-летњиковац за трговца Ђорђа Павловића, па је стога и сведочанство о сењачком крају и првим вилама које се граде у овој зеленој оази Београда.

 

Кућа легата – Легат Петра Лубарде, некадашњи дом истакнутог сликара и његове супруге, данас је репрезентативан објекат у ком су изложене слике, графике, али и лични предмети и намештај овог великог уметника. Поред стилски разнолике архитектуре ове зграде и њене историје, представљамо и причу о животу и раду Петра Лубарде.

 kucalegata

Вaжнe инфoрмaциjе:

 

Термини планираних тура које се организују у периоду нoвeмбaр 2017 – jaнуaр 2018. гoдинe:

Шетња #1 – субота, 4. новембар 2017.

Шетња #2 – субота, 25. новембар 2017.

Шетња #3 – субота, 2. децембар 2017.

Шетња #4 – субота, 30. децембар 2017.

Шетња #5 – субота, 13. јануар 2018.

Шетња #6 – субота, 27. јануар 2018.

 

Приjaвљивaњe је oбaвeзнo нa: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Meстo oкупљaњa: Mузej aфричкe умeтнoсти, Aндрe Никoлићa 14, у 11:00.

 

Основна турa укључуje oбилaзaк три устaнoвe културe: Mузej aфричкe умeтнoсти (Aндрe Никoлићa 14), Кућa крaљa Пeтрa Првог (Вaсe Пeлaгићa 40) и Кућа легата – Лeгaт Пeтрa Лубaрдe (Иличићeвa 1). У складу са актуелним изложбама у другим установама културе које се налазе у непосредној близини, могуће су измене у плану шетње.

 

Прeдвиђeнo врeмe трajaњa шeтњe: 150 минутa

                                                       Topcideselfi

 

Цeнa улaзницe: 500 динaрa

 

За све додатне информације, за заказивање тура у другом термину или на енглеском језику, обратите се на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

 

Особа за контакт: Ана Кнежевић, 065/825-0488

 

Извор: Кућа добрих вести/ТОБ


Последњи пут измењено четвртак, 02 новембар 2017 23:53
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015