Logo
Одштампајте ову страницу

Како да будете срећни када немате оно што вам треба?

Оцените овај чланак
(3 гласова)

predrag-damnjanovic-uvodnaБЕОГРАД - Мишљење да не можете бити срећни док немате оно што вам треба - је заправо једна огромна лаж - коју вам је наметнуло друштво, поручује Предраг Дамњановић у трећем делу свог есеја о самоспознаји, који Вам "Кућа добрих вести" представља у наставцима.

Друштво вам је рекло да не можете бити срећни ако немате љубав партнера (ако нисте вољени од стране партнера), друштво вам је рекло да не можете бити срећни ако немате новац за бољи аутомобил, друштво вам је рекло да не можете бити срећни ако ове године немате новац за летовање, друштво вам је рекло да не можете бити срећни ако не живите тамо где желите да живите, ако не радите посао који желите да радите.

Лаж.
Одбаците те глупе друштвене калупе – не дозволите да ваше мисли и осећања буду укалупљена – пробудите се!
Срећа је енергија – она кружи природом – све што треба је да дозволите да она прође и кроз вас – вратите се природи и сједините се са њом.
Верујте ми – ништа вам није потребно да бисте постали део мреже кроз коју протичу позитивна енергија и љубав – никакав предуслов – потребна је само ваша одлука да пустите позитивну енергију и љубав кроз себе.

Да ли стварно мислите да не можете бити срећни ако немате оно што вам треба? (ту не рачунам, наравно, егзистенционалне потребштине).
Тачно је – лакше ћете покренути позитивну енергију ако имате то нешто што вам недостаје.
Али – сагледајте ствар и из другог угла:

1) то што би вам помогло (новац, партнер, бољи посао) да покренете позитивну енергију НИЈЕ једини начин да у себи имате позитивну енергију (срећу, љубав) – то је само један од начина – и не треба да се сконцентришете само на тај један начин добијања енергије – постоје други начини да дођете до среће – определите се за њих (горе сам навео неке).

2) У супротном – ако се сконцентришете само (и баш) на то што немате – упашћете у зачарани круг патње – производићете огромне количине негативних мисли – стално ћете бити несрећни.

Скрените мисли на нешто лепо – зато сам и навео горе да би то нешто лепо могло да буде нешто у чему уживате.
Ништа нећете направити ако стално мислите на оно што немате - „јао колико сам усамљен“ - „јао колико ми фали љубав“ - „јао што немам бољи посао“... немојте о томе ни размишљати нити причати (другима) о томе – јер је тај „осећај недостатка“ заправо негативна енергија – и што више размишљате или причате о томе само ћете још више призивати ту негативну енергију.

Не фиксирајте своје мисли на то што немате (то ионако није једини начин да добијете позитивну енергију).
За почетак – скрените своје мисли на лепе ствари! То је извор позитивних мисли и осећања – а оне ће (како сам горе објаснио) привући нове позитивне ствари у вашем животу.

Друго, оно што је је заиста најбитније јесте да схватите – да новац, љубав партнера, или бољи посао суштински НИЈЕ позитивна енергија. Поменуте ствари доносе позитивну енергију јер је ваш мозак уверен да оне доносе позитивну енергију. Али оне суштински НИСУ позитивна енергија.
Превара је у глави – у вашем уверењу.

Ако бисте били уверени да би вам, на пример, љубав партнера донела задовољство – или рецимо бољи посао, ауто – тако би и било заиста.
Али ако погледате реално – то је самозаваравање.

Јер - колико год да вам партнер пружи љубави (енергије) – та љубав ће бити ту само док вам је он пружа – чим он оде опет ћете осећати празнину – дакле нисте добили СТАЛАН извор – већ привремен – што није трајно решење за вас (а успут постајете и зависни од њега!).

-Бољи посао, бољи ауто – срећни сте јер ваша перцепција то назива срећом – а не зато што тај ауто заиста има енергију.
Одакле онда срећа у нама када добијемо бољи аутомобил, ако он не садржи енергију?
Одговор је врло једноставан – срећа долази из нас самих!

Истина је заправо – да је та енергија већ била ту – у нама и око нас – само ми једноставно нисмо пустили да она допре до нас, до наших дубина – нисмо били отворени за позитивну енергију (љубав), и зато нисмо осетили да је она већ у нама!
Нови аутомобил, или љубав партнера су само кључ који је симболички речено „отворио врата“ нашег ума и тиме нас учинио отвореним за прихватање позитивне енергије.

Те ствари нису сама енергија – већ само кључ.

Оно чега већина није свесна је – да тај кључ увек имамо у себи – и да нам не треба ни нови аутомобил ни љубав партнера – већ само једна једина спознаја – да смо ми сами енергија – светлост - љубав!

Најбитнији тренутак у духовној спознаји човека је када он схвати једну врло једноставну ствар – да је он саставни део природе – и да је он суштински сама енергија – љубав.

Оваква спознаја доводи до тога да ви сами постајете жива енергија – која је тог тренутка постала свесна да је управо то – сама енергија – љубав.
Када дођете до те тачке самоспознаје – постаће вам кристално јасно зашто од почетка тврдим да вам за срећу нису потребни услови.
Нису вам потребни, зато што суштинска енергија и љубав леже у вама самима – све што треба је да спознате себе – да осетите да сте величанствена креација – која у себи већ има оно највеличанственије – љубав!

Имате неисцрпну количину љубави у себи.

Када то осетите – престаћете да патите за оним што немате – јер ћете у себи наћи нешто много много драгоценије – неисцрпан извор љубави, склада, мира, енергије.

Једноставно – није истина да може да вас усрећи само оно што (к'о за малер) немате – истина је да је то (што немате) заправо привремена срећа – пролазна – а суштинску и трајну срећу ћете наћи само у себи – и када ту енергију (природну срећу и љубав) једном пронађете у себи – она заувек остаје ВАША.
Разумећете сада зашто Буда може цео свој живот да проведе у медитацији. Зато што је спознао себе, суштину, зато што је осетио да у себи има СВЕ – и мир, и љубав, и срећу... Није му потребно ништа са стране да би осетио спокој у души – а није потребно ни вама!

„Људи се хиљаду пута више труде да стекну материјално богатство него духовно богатство, мада је сасвим сигурно да нашу срећу ствара оно што јесмо, а не оно што имамо" - Артур Шопенхауер.
(наставља се)

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 23 септембар 2012 17:10
Предраг Дамњановић

Програмер, оснивач два велика сајта у Србији www.vesti.rs и
www.mycity.rs, дуги низ година води своју фирму из Ниша. Игром
судбине, због церебралне парализе од рођења и немогућности да
детињство проведе на улици као сва остала деца, још у раној младости
се почео бавити компјутерима. По природи увек позитиван, живи и дише
љубав, ужива у свакој секунди живота. Пише поезију у слободно време.

Најновије од Предраг Дамњановић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015