Кућа Добрих Вести

Login

Без ПДВ-а донације хране значајно би се повећале

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ikonografikadfdfdfdfПоводом Међународног дана подизања свести о проблему бацања хране који је обележен 29. септембра, Коалиција за доброчинство и Форум за одговорно пословање, објавиле су налазе анализе трошкова и користи укидања обавезе плаћања ПДВ-а на донирану храну у Србији.

 

Према резултатима анализе, у случају укидања ПДВ-а, донације хране би се повећале за 160 милиона динара и укупно би износиле 700 милиона динара на годишњем нивоу, што би могло да обезбеди више од 1,2 милиона додатних оброка у народним кухињама годишње. Према подацима из 2018. готово 500.000 људи у Србији није могло да задовољи основне животне потребе, што упућује на ургентну потребу за уређењем области донирања хране.

 

Компаније у 100% случајева сматрају да би укидање ПДВ-а повећало донације хране, док више од 90% компанија истиче да би на смањење количине бачене хране утицало када би се направила разлика у коришћењу хране са ознаком „употребљиво до“ и „најбоље употребити до“.

 

ПДВ се не плаћа на донације хране у 20 земља чланица Европске уније. У оквиру Агенде Уједињених нација до 2030. године, на чије се спровођење обавезала и Република Србија, предвиђено је да се до 2030. године преполови количина бачене хране. Европска унија је 2017. године донела Смернице о донирању хране како би се и појединачне земље чланице активно укључиле у уређење ове области.

 

Спречавање бацања хране је задатак свих - грађана, компанија и државе. Коалиција за доброчинство позива грађане да смање количину хране коју бацају, компаније да поваћају донације хране, а државу да настави са унапређењем законског оквира за донирање хране, а пре свега кроз истицање разлике у ознакама за рокове употребе хране и измене прописа везаних за ПДВ.

 

У четвртак, 1. октобра у 14 часова, а у оквиру Форума социјалних иновација медији и грађани позвани су да се придруже панелу „Одговорна потрошња и производња – Смањимо бацање хране, повећајмо донирање“. Да бисте бисте пратили панел пријавите се путем сајта www.smartkolektiv.org.

 

Ова анализа је спроведена у оквиру оквиру Пројекта за унапређење оквира за давање који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а спроводи Коалиција за доброчинство, коју предводи Фондација Ана и Владе Дивац. Остали чланови Коалиције су Траг фондација, Catalust Balkans, Смарт колектив, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија