Кућа Добрих Вести

Login

Мозаик за Гиниса

Оцените овај чланак
(2 гласова)

cepomdoosmeha1343434Мисија Хуманитарно еколошке организације  „Чепом до осмеха“ , очување животне средине и помоћ особама са инвалидитетом, посебно најмлађима, увелико испуњава своје циљеве, а намера да  се мозаиком сачињеним од пластичних чепова величине 621 метар квадратни  упише  у Гинисову књигу рекорда, само је још један подухват вредан пажње.


 Бројка од 100 тона  до сада сакупљених чепова у читавој Србији, сама по себи делује импозантно. Педантно је израчунато да, када би се сви ти чепови поређали један до другог, створила би се „колона“ дуга чак 2.800 километара. У случају да се чепови  слажу један на други увис, добили би 330 Алфелових торњева, а овом количином би се потпуно прекрило седам фудбалских терена.


Чеповима разврстаним по бојама, око 300 волонтера из Ниша, Новог Сада, Неготина, Алексинца, Суботице, Сомбора, Рашке, Београда и других градова, 30. септембра ће са Трга слободе у Новом Саду,  мозаиком са мотивима града, екологије и заштите животне средине, у свет  послати најлепшу слику величине 621 метар квадратни, са јасном поруком да  не смемо бити себични јер немамо резервну планету, и да о овој морамо да бринемо и због будућих нараштаја.

                                                       
Оганизација је у контакту са Гинисовом комисијом, којој ће бити прослеђен снимак читаве манифестације прављена мозаика у Новом Саду. Склапање мозаика ће трајати од 9 до 14 часова.

                                           cepomdoosmeha35656

 

У разврставању чепова претходних недеља, уочи обарања Гинисовог рекорда, поред волонтера „Чепом до осмеха“, учествовали су и ђаци новосадских основних школа „Жарко Зрењанин“ и „Душан Радовић“, и њихови вршњаци из осмолетке у Футогу. Поред њих, чепове по бојама су сортирали и новосадски планинари и грађани.


Град Нови Сад, градоначелник Милош Вучевић лично је подржао  ову иницијативу и уврстио је као манифестацију која има велики значај у културном животу Новог Сада као Европске престонице културе 2021. и Европске престонице младих за 2019. годину.


Акција сакупљања пластичних чепова, покренута је 2012. године на иницијативу Вање Петковић из Новог Сада, дипломиране еколошкиње. До сада је организација на чијем је она челу, сакупила 100 тона пластичних чепова. Новосадско  удружење „Чепом до осмеха“ је захваљујући томе,  у својој досадашњој хуманитарној мисији, помогло је 18 малишана из читаве Србије, којима су за лакши и квалитетнији живот била потребна помагала.  


Људи окупљени у ово удружење, вратили су осмех на лица многим малишанима, а то ће,  наставити и даље. Само у овој, 2017. години, до сада су успели да обезбеде помагала за петоро деце. Уручивали су преносиви лаптоп за слепе који користи Брајово писмо и трансформише текст у глас, електромоторна инвалидска колица, дечја инвалидска колица, медицински аспиратор на струју, инвалидска колица.


Хуманитарну мисију су препознали и прикључили јој се многи појединци, фирме и институције. Међу њима су Владимир Мандић, рукометаш, Милица Дабовић, кошаркашица, Ненад Пагонис, кикбоксер, екипа „Државног посла“, Вук Костић, глумац и други.

 

Извор: Кућа добрих вести
  


Последњи пут измењено среда, 27 септембар 2017 14:42

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија