Кућа Добрих Вести

Login

„Зелена енергија“ - прва онлајн платформа за трговину биомасом

Оцените овај чланак
(1 Глас)

onlajnplaftormabiomasaБЕОГРАД - Привредна комора Србије промовисала је данас нову дигиталну услугу - прву онлајн платформу за трговину биомасом у Србији, wеб портал „Зелена енергија“(zelenaenergija.pks.rs) са циљем да се успоставе стандарди у овој области, унапреди и повећа трговина, и обједини понуда.


До краја године преко портала требало би да се обављају и финансијске трансакције, објавила је Привредна комора Србије.


Портал је део Пројекта „Смањење баријера за убрзани развој тржишта биомасе у Републици Србији“, који се финансира из средстава Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ), а реализују га ПКС, УНДП, Министарство рударства и енергетике и Министарство пољопривреде и заштите животне средине Србије.


У оквиру портала омогућена је прва онлајн трговина у Србији различитим врстама биомасе, а до краја године требало би да се обављају и финансијске трансакције. Портал „Зелена енергија“ креиран и као информациони портал који садржи вести о обновљивим изворима енергије и енергетској ефикасности, законе, подзаконске акте, прописе, стандард, као и надлежности институција, пројекте и изворе финансирања, али и стручне радове и базе учесника на тржишту , огласе и друге информације важне за пословање у Србији у том сектору.


Мирослав Милетић, потпредседник Привредне коморе, Србије рекао је да је ово прва онлајн платформа за трговину биомасом у Србији и региону, али и једна је од малобројних у Европи. Подсећа да је портал „Зелена енергија“ део пројекта дигитализације услуга ПКС-а и да је то 19. дигитални сервис коморе. „Дигитализацију услуга поставили смо као један од кључних приоритета јединственог коморског система и за непуних годину дана од увођења првих електронских сервиса у томе смо постали лидер у региону“, истакао је Милетић.


Портал Зелена енергија користан је алат за развој тржишта биомасе, које у Србији практично не постоји или се највећим делом одвија у сивој зони, док биомаса представља 65 одсто укупих потенцијала за развој енергије из обновљивих извора.
„Онима који ће убудуће трговати биомасом и енергентима из биомасе - потенцијалним корисницима портала и потенцијалним учесницима овог тржишта, а реч је о више од 2.000 активних компанија са готово 27.000 запослених и прометом од 27,5 милијарди динара у прошлој години, онлајн база понуде и тражње омогућиће брже проналажење релевантних партнера и поуздане информације о производима, произвођачима и купцима“, објаснио је потпредседник.


Милетић очекује да ће постојање овакве базе знања убрзати и у наредном периоду увећати инвестиције у овој области, што је посебно важно јер је од 2,3 милијарде евра очекиваних инвестиција у ОИЕ до 2020 године, за сада реализовано тек око 10 одсто.
Милош Бањац, помоћник министра рударства и енергетике указао је да потенцијал обновљивих извора енергије у Србији није довољно искоришћен и да је приоритет Владе да се у наредном периоду више користе како би се достигао план да њихов удео у бруто финалној потрошњи достигне 27 одсто.


Представник УНДП-а Жарко Петровић казао је да већ неколико година тај програм Уједињених нација за развој, успешно спроводи пројекте око обновљивих извора енергије у Србији, подсетивши да су ПКС и УНДП у 2015. потписали споразум о додели гранта за развој и успостављање веб портала за ОИЕ. Најавио је и даљу подршку УНДП оваквим програмима.


Портал „Зелена енергија“ треба да помогне у изградњи и подизању капацитета у области обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности, унапреди конкуренцију и повеже учеснике на тржишту биомасе - инвеститоре, пројектантске куће, извођаче радова, дистрибутере опреме, банке, владин и цивилни сектор. Портал и пратеће платформе омогућиће купцима биомасе да обезбеде поузданије снабдевање, а продавцима да приступе ширем тржишту и лакше реше питање непродатих залиха.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 10 април 2017 15:47
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија