Кућа Добрих Вести

Login

Регионална конференција о технолошким иновацијама – Innovation Talk 2018

Оцените овај чланак
(3 гласова)

smartsitidfdfdfdfdРегионална конференција о технолошким иновацијама – Innovation Talk 2018, одржаће се у четвртак 29. новембра 2018. године, у Комбанк дворани, у Београду (ул. Дечанска 14), са почетком у 10 часова.

 

Конференцију организује Color Media Communications, под покровитељством Кабинета министра за иновације и технолошки развој Владе Републике Србије.

 

Регионална конференција Innovation Talk 2018 окупиће, на једном месту, све релевантне актере регионалног иновационог екосистема. Како би једна држава била иновативна и развијала нове технологије, неопходно је изградити стабилан и ефикасан иновациони екосистем.Конференција Инноватион Талк 2018 ће допринети стварању повољног пословног и иновационог амбијента, нарочито кроз повезивање и отварање нових могућности сарадње између регионалних актера. У склопу конференције, одржаће се Министарски панел чији ће учесници бити регионални министри задужени за иновације, развој, науку, истраживања, привреду и друге сродне области.

 

Говорници ће у оквиру програма изложити своје дигиталне агенде, пројекте и примере међусобне сарадње, дајући на тај начин позитиван пример и подршку за даљи развој сарадње различитих група учесника иновационог екосистема на националном и међународном нивоу.

 

Учесници конференције, представници стартап, привредног, образовног и истраживачког екосистема, у оквиру тематских панела, биће упознати са најзначајнијим трендовима у области иновација и њиховим применама у привреди и друштву, са посебним освртом на њихов утицај на одржив раст и друштвено благостање. Теме панела су: Паметни градови, Индустрија 4.0, Технологије будућности и Сарадња корпорација и иновација.

 

Паралелно са панелима, а у сарадњи са Европским институтом за иновације и технологију (ЕIT), биће одржан београдски догађај регионалног пројекта Meet&Мatch, односно business2business састанци представника перспективних српских стартап компанија и европских и домаћих корпорација, са циљем њиховог повезивања и подстицања сарадње ове две групе привредних учесника.

                               slikamodernaludilo09439843948

Smart City

 

Године 2009, по први пут је број становника који живи у руралним и урбаним срединама изједначен. Већ данас, десет година касније, тај однос је 55 одсто према 45 одсто у корист урбаног становништва. Уједињене нације процењују да ће до 2050. године чак 70 одсто људи живети у градовима.

 

Одржива урбанизација је кључ одрживог развоја наше цивилизацје. Неопходан је нови циклус технолоских и друствених иновација за паметне градове будуцности.

 

На панелу чија је тема Smart City, панелисти ће говорити о томе на који начин употреба нових технологија омогућава одржива решења за проблеме урбане мобилности, логистике, производње, екологије, снабдевања енергијом и водом и других.

 

Технологије будућности

 

Оно што је било незамисливо у прошлој деценији је већ данас део наше свакодневнице – комуникација у реалном времену, цлоуд стораге, онлине трговина… Технологије будућности представљају највећи развојни потенцијал данашњег пословања и јавног и приватног живота. Захваљујући овим технологијама све индустрије и институције ће моћи да унапреде и убрзају постојеће процесе, чинећи их економски и еколошки ефикаснијим.

 

Развој и употреба вештачке интелигенције, Blockhaina, Internet of Things и других технологија доприноси стварању ефикасног и одрживог друштва, побољшавајући друштвено благостање и економску ефикасност. Међутим, овакав развој технологија отвара друштвени дијалог о важним темама као што су заштита приватности и затварање традиционалних радних места.

 

Оно што чини технологије будућности важнима је то што се оне развијају управо данас. О томе да ли ћемо роботе оспособити довољно да замене људе и како ће технологије обликовати наше животе, разговараћемо у панелу „Технологије будућности“.

 

                                  vestaci343434

Индустрија 4.0

 

Индустрија је покретач сваке економије. Током 20. века, фокус напора индустријских лидера био је на максимизирању ефикасности у употреби ресурса. Најуспешнији у том процесу данас су највећи светски конгломерати огромне концентрације производње и капитала.

 

Дигитализација и развој нових технологија као што су вештачка интелигенција (АИ), blockahain, Internet of Things и друге, отвориле су могућности да се ефикасност доведе изнад до сада познатих граница. Према подацима McKinsey & Co. 98% привреде погођено је променама које је донела дигитализација. Креативност у употреби потенцијала ових технологија увела нас је у четврту индустријску револуцију и данас у потпуности мења економски поредак брже него што је икада било могуће.

 

О значају и потенцијалима иновација у индустријским процесима, најбољим примерима и томе шта нас очекује у будућности говориће учесници панела Industry 4.0.

 

Корпорације и иновације

 

Један од најперспективнијих трендова у еволуцији пословања јесте пораст броја корпоративних центара за иновације. Индустријски титани деценијама уназад граде центре за истраживање и развој тражећи „Следећу велику ствар“ за своје компаније. Међутим, често оптерећене оквиром у којем су навикле да раде, корпорације не успевају да препознају продорне могућности иновација за ширење и раст. Управо тада је најважнија улога стартап компанија које својим фокусираним специјализацијама могу да помогну у решавању проблема и идентификовању развојних шанси.

 

Иако су корпоративне иновације и ангажовање стартапова некада били само за одважну мањину, данас више од половине компанија са Фортуне 500 листе сарађују са стартаповима како би остали конкурентни у својим индустријама. Ти процеси нису увек лаки али прихватање таквог ризика може направити разлику између компаније будућности и компаније прошлости.

 

Корпоративне иновације, потенцијали сарадње корпорација и стартап компанија и њихов економски значај биће тема панела Corporate Innovation.

 

Извор: Кућа добрих вести/Innovationtalk.rs


Последњи пут измењено петак, 23 новембар 2018 17:04

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија