Кућа Добрих Вести

Login

Холандске компаније за рушење и рециклажу: Тражимо партнере, српско тржиште ће да расте

Оцените овај чланак
(7 гласова)

HIDRAСрпска асоцијација за рушење, деконтаминацију и рецилажу недавно је одржала конференцију са које је поручено да је грађевински отпад ресурс и да ће га, како се Србија буде развијала, бити што више, те је потребно на време осмислити процедуре, регулативу и начине његовог третмана.

 

Земље Европе далеко су напредовале у односу на нас а своја искуства пренели су нам представници две фирме из Холандије, гости и партнери овогодишње конференције одржане У Сава Центру.

 

 

Осим што су дошли да пренесу своја искуства, представници ових компанија су нам потврдили и да се надају пословном партнерству са неком од наших компанија.

 

 

Холандија је земља која је систем рушења зграда уредила до детаља. Тамо су у употреби и машине које без буке, прашине и вибрације, руше објекте или делове објекта.

 

 

Једна од тих фирми је и Хидрарам (Hydraram). Та компанија развија и производи преко 20 година прикључака за употребу у индустрији рушења, рециклаже и зелене индустрије. Испоручују комплетну линију хидрауличких прикључака за сваки багер од 1 до 200 тона.

 

Специјализовани су за све хидрауличне прикључке за све врсте багера.

 

„Производи Хидрарам су квалитетни, издржљивост и продуктивни. Наше машине користи доста међународних компанија које долазе из сектора грађевинарства, рушења, прераде отпада, рециклаже и шумарства”, каже генерални менаџер компаније Peter Wassenaar.

 

„Представљам холандску компанију која има фабрику и у Немачкој. Ми смо дошли овде да представимо опрему за демолирање и рушење. Производимо те машине, а нарочито се можемо похвалити хидрауличним баерима и ископачима. Хидраулични багери су самоходне машине намењене за откопавање, пренос односно транспорт на релативно кратко растојање и утовар откопаних маса у средства транспорта, као и пренос маса на већа растојања и и истовар или одлагање. Има своје хидрауличне чекиће који могу да демолирају бетон. Они су углавном тихи и нема буке около“, додаје овај менаџер.

 

Да ли су машине скупе за наше услове?Јесу, тврди Питер, али су и исплативе на дужи рок. Ви једноставно вратите ту инвестицију са додатом вредношћу у односу на цену коштања. „Можете уштедети на времену, брже да демолирате, под бољим условима тако да ће се ваша инвестиција исплатити на дуже стазе“, каже он.

 

                                      DEHACIOCCCCC

 

Очекивања од српског тржишта су да ће да расте

 

Хидрарам већ има купце у Србији, те потрага за партнером није кључни разлог за долазак у Србију. Са председником Српске асоцијације Дејаном Бојовићем су се срели у Бечу на састанку ЕDA (European demolition association) када су пристали да дођу на ову конференцију.

 

„Ми овде већ имамо муштерије, они купују опрему од нас и наша очекивања од српског тржишта су да ће да расте и да ће тако расти и потреба за нашом опремом. Очекујемо и да ће постојати одређени закони који ће условљавати компаније да купују опрему са одређеним стандардима и да грађевински сектор ради у бољим условима“, наглашава он.

 

 

Према Питеровим речима опрема која се користи у Источној Европи није добра и доста је застарела,  док је њихова опрема снажнија, са мање вибрације у буке, може да ради брже, нема пепела и без прашине да се скупљају у околини.

 

Чланство у Европској Асоцијацији за рушење - ЕДА (European demolition association), која управо обележава 40 година постојања, за ову, као и друге компаније у Европи је од значаја, јер преко ове европске асоцијације добијају директне контакте са компанијама за демолирање на локалним тржиштима. Такође битне су им повратне информације јер уз помоћ њих могу знати шта се тражи и модификовати своју опрему и приступ конкретном тржишту.

 

„Информације са тржишта нам помажу да схватимо шта купци желе, можемо дизајнирати све у складу са њиховим потребама. Не можемо само да направимо машине и кажемо „ево вам пробајте“, појашњава Питер.

 

Dehaco - уклањање азбеста у Бенелуксу

 

Друга холандска компанија, чији је представник присуствовао конференцији је – Dehaco.

 

Dehaco је основан пре 32 године и током овог периода је стекао водећу позицију у европској индустрији рушења. Наш комплетан асортиман производа чини нас укупним добављачем за рушење, рециклажу и уклањање азбеста у Бенелуксу.

 

Не само да су међу водећима у продаји свих могућих машина за ова тржишта, велика флота и савремени центар за испитивање опреме и азбестних алата такође доприносе јединственом тржишном положају компаније Dehaco. У Бенелуксу (економска унија у западној Европи која се састоји од 3 монархије Белгије, Холандије и Луксембурга) Dehaco је један од водећих компанија на тржишту у области уклањања азбеста и прашине, те у хидрауличкој опреми за индустрију рушења.

 

„Ово је наша премијера, први пут смо у Србији. Желимо да помогнемо у процесима демолирања и рушења овде. Имамо заштитну опрему и производе за контролу пепела и азбеста у ваздуху. За Српску асоцијацију за рушење, деконтаминацију и рецилажу знамо да је мала али и да ће у будућности да расте и бити значајан додатак Европској асоцијацији за рушење – ЕDA“, каже Пепајн Боманс.

 

 

“Велики потенцијали леже у грађевинском отпаду“, одговара Бомас на наше питање коликo jе дуг пут од рушења до коначне употребљивости или рециклаже. „Ми у Холандији користимо 90 одсто материјала насталог рушењем. То је битно за нашу земљу. Наша искуства као компаније за демолирање подразумева да више профита подразумева добро рециклирање. Депоније су прескупе и зато је боље искористити отпад што је могуће боље.

 

Према његовим речима, традиција пословања ове фирме дуга је 30 година и они су специјализовани пре свега, за производњу опреме за уклањање азбеста и прашине и траже партнера, овде, у Србији.

 

„Зашто је важно уклонити азбест и прашину?У Холандији сваке године 1000 људи оболи од рака и веома је важно да се азбест као веома токсична материја уклони на прави начин. Од саобраћајних несрећа годишње умре око 600 људи, па је јасно колико загађеност ваздуха утиче на здравље људи. Постоји начин на који ми уклањамо крове од азбеста. Још од 1993. године је забрањено прављење кровова и оно што сада ми покушавамо је да уклонимо до 2024 године све кровове који су направљени од тог материјала“, истиче Боманс.

 

 

Према његовим речима, прошло је време када је грађевинска индустрија као приоритет имала само профит. Сада је стицање профита у вези са поштовањем еколошких стандарда те ће тако све виш у будућности екологија и стицање профита, ићи „руку под руку“.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено среда, 05 децембар 2018 18:15
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија