Кућа Добрих Вести

Login

EastHub – подршка домаћим ИТ стартаповима

Оцените овај чланак
(1 Глас)

saturptapСрпски ИТ стартапови до 7. децембра могу да се пријаве на конкурс Привредне коморе Србије и EastHub-а како би им се омогућило да од наредне године посете Америку, добију подршку за своје идеје и повежу се са пословним партнерима.

 

ПКС и компанија EastHub из САД покренуле су „EastHub - Први српски ИТ бизнис акселератор“, пословни инкубатор који обезбеђује подршку ИТ стартап компанијама у Србији са циљем да своје идеје успешно преставе у САД и на другим развијеним тржиштима. Пројекат ће бити представљен 7. децембра у ПКС. То ће уједно бити и прилика да заинтересовани кандидати представе своје идеје, а пет најбољих у фебруару путује у Мајами.

 

Марко Чадеж, председник ПКС, истакао је да је важно повезати наша стартап предузећа са "великим играчима" у свету и да им у томе може помоћи који је основао своје канцеларије у пет градова у Америци - Мајамију, Њујорку, Детроиту, Фениксу и Релију.

 

Нудимо нашим ИТ предузетницима и фирмама, едукацију, менторство, приступ америчким фондовима за финансирање стартапова, односно, могућност да им наша предузећа представе своје идеје и пројекте, и науче их како да на том тржишту остваре добре резултате, рекао је Чадеж.

 

Чадеж је позвао све фирме из овог сектора да конкуришу и пријаве своје идеје, а 7. децембра ће у ПКС бити одлучено које су то српске фирме добиле "карту за Америку".

 

С обзиром на то да су Сједињене Америчке Државе водећа технолошка сила у свету и константно у потрази за новим визијама, ово тржиште је одабрано са циљем менторства и додатне едукације заинтересованих стартап компанија.

 

Вук Живковић, извршни директор америчког „EastHub“ указао је на податке да је извоз ИТ индустрије из Србије преко милијарду долара али да је 90 одсто тога извоза "јефтини аутсорсинг" док свега 10 процената чини заиста извоз српског софтвера.

 

Оцењује да тренутно не постоји стимуланс и помоћ ИТ предузећима како да српски софтвер изађе на велика тржишта, као ни едукација и људи који могу нашим инжењерима и старт-ап предузећима да помогну, да их споје са великим инвеститорима и фондовима у свету.

 

„Није оно што недостаје Србији иновација, нити добра идеја, већ подршка тим иновацијама да се нађу на правим тржиштима. EastHub је први српски бизнис акцелератор у свету који ће да нуди комплетну логистику српским компанијама у Америци и спајање са људима из продаје, маркетинга, инвестиционим фондовима...“, рекао је Живковић.

 

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић рекла је да ресорно министарство подржава ову иницијативу и указала да је ИТ индустрија, индустрија софтвера у Србији препозната као шанса за нашу економију.

 

„Ми ћемо у наредном периоду из ИПА средстава имати пројекат који ће се бавити подршком развоју (бизнис) инкубатора одакле управо треба да потекну овакве компаније“, каже Обрадовић.

 

Подсећа да се ради на формирању још једног акцелератора у сарадњи са министарством просвете и Светском банком.

 

Директор Сектора за међународне економске односе ПКС Јелена Јовановић рекла је да су на сајту ПКС (www.pks.rs) и EastHub (www.easthub.co) објављене пропозиције за све заинтересоване компаније.

 

Као једно од решења у погледу развоја нових и постојећих стартапова у Србији, све више се оснивају пословни акцеларатори или бизнис инкубатори.

 

Идеја је да се квартално одабере по 5 компанија (по два представника) који ће присуствовати програму у САД. Намера је да се крене са двонедељним програмом, са тенденцијом продужетка обуке на месец, односно до три месеца.

 

Компанијама ће бити плаћене авио карте, канцеларијски простор, менторинг, али и стручни програм.

 

EastHub обезбеђује основне савете за пословање у САД и савете за оснивање фирми, нерезидената САД. Процес избора компанија ће се вршити путем директних презентација у Привредној Комори Србије (pitching), а чланове стручног жирија чине предузетници, инвеститори, стручњаци.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 06 децембар 2018 14:31

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија