Кућа Добрих Вести

Login

Како купити најефтинију авио карту

Оцените овај чланак
(2 гласова)

pixabeyKако доћи до најповољније авио карте једно је од најчешћих питања оних који воле да путују и који то чине често. У овом тексту, уз осврт на чињенице, даћемо вам практичне савете и упутити вас како да пронађете најјефтиније авио карте у свега неколико минута и тиме вам уштедети сате тражења по Интернету.

 

Постоје разни начини да авио карту за жељену дестинацију купите по најповољнијој цени. Потребно је да се упознате са чињеницама и примените неке од “златних правила”:

 

ЧИЊЕНИЦА – Авио превоз је најсигурнији и најјефтинији вид превоза.

 

Авио саобраћај је један од најсавршенијих система које је човечанство измислило, ова чињеница се посебно односи на саме авионе као направе. Иако се на први поглед чини скупим, путовање авионом је у ствари један од најјефтинијих видова превоза, посебно појавом лоњ цост компанија. Wizz air, Ryan air, Eurowings, Easy jet и Vueling,само су неке од компанија које нуде авио карте по ниским ценама и из различитих градова. Београд, Ниш, Будимпешта, Темишвар и Тузла су неки од аеродрома са којих је могуће купити авио карте по цени нижој од 50 евра. Лоњ цост превозници омогућавају и избор додатних услуга (додатни пртљаг, храна, избор седишта, приоритет при укрцавању итд.) а овај начин пословања почеле су да копирају и стандардне авио компаније (Air Serbia, Lufthansa, Swiss, Austrian итд).

 

САВЕТ – Листа најпопуларнијих сајтова за претраживање авио карата.

 

Поред сајтова самих авио компанија и туристичких агенција, авио карте тражите и на овим сајтовима:

 

        Skyscanner – Дефинитивно најбољи претраживач авио карата. Скyсцаннер обично има најповољније цене, а нуди и једну специфичну опцију. Наиме, уместо одређене дестинације можете да изаберете поље “everywhere” чиме ће вам се понудити најјефтинији летови са ваше тренутне локације за било коју дестинацију на свету и у одређеним датумима! Сјајно, зар не.

 

– Kayak. Још један одличан сајт, као и Едреамс и Орбитз (за нас сјајан јер се кликом на дугме “мy датес аре феџибиле” добија унакрсни преглед најповољнијих датума за авио карту). Ови сајтови су углавном претраживачи који се “каче” на одређене авио компаније, агенције и сличне партнерске системе.

 

Напомена: Приликом одабира карата код свих сајтова и претраживача треба бити опрезан:

 

   да при последњем кораку (“buy”) цена не скочи;

   да правилно кликнете одређена поља како вас не би затрпавали понудама, осигурањима и сличним информацијама;

   да исправно унесете СВЕ податке. Иако сјајни са ценама, претраживачи имају слабу или никакву подршку и разумевање за грешке те ће вас и најмања коштати!!!

 

САВЕТ – Најбоље време и дани за куповину авио карата

 

Не морате да купујте карту пола година раније да бисте добро прошли. Оптимални период је два месеца раније. Авио компаније су скоро објавиле информацију да су цене авио карата најјефтиније 7 до 8 недеља пред лет! За прекоокеанске летове карту је препоручљиво купити око 10 недеља раније. Код лоњ цост авио компанија важи правило „што раније, то повољније“. Такође, препоручујемо вам да пратите нењслеттер-е авио компанија. Пружају одличан увид у понуде и најниже цене за поједине дестинације. Након одређеног времена и сами ћете ухватити шаблон – када карте за одређене дестинације “не иду” па се могу купити по знатно нижим ценама. Што се тиче дана, бирајте понедељак, уторак и четвртак за одлазак и повратак. Уколико вас мрзи да сами тражите карте по Интернету, нека то други раде за вас. Упишите е-маил адресу на сајту Флyфорфрее или пратите њихове понуде.

 

Идеална ситуација је да сте флексибилни са датумима, те да они нису одлучујући фактор у односу на цену. Будите сигурни у одабране датуме јер приликом резервације по најповољнијој цени нећете касније, уколико се предомислите, бити у могућности да мењате датуме лета (најчешћа ситуација код онлине куповина карата) или ћете то моћи да учините уз плаћене пенале.

 

Још једна битна информације: НЕ ИЗБЕГАВАЈТЕ туристичке агенције и њихове претраживаче. Агенције често имају посебне уговоре са по неколико авио компанија и такозване “привате” тарифе које не смеју да рекламирају али смеју да продају. Ту можете једним позивом уштедети и по неколико стотина евра.

 

САВЕТ – Немојте чекати да купите авио карту – КУПИТЕ ОДМАХ!

 

Да ли вам се десило да приликом потраге за авио картом, онда када пожелите да је и купите следећег дана или кроз који сат, њена цена порасте за рецимо 30 евра? Или више?

 

То је зато што одређени сајтови, како претраживача тако и авио компанија, памте ваше претраге (преко ИП адресе најчешће) и уколико више пута понављате исту претрагу, добијају знак да сте заинтересовани да купите карту и подижу цену. У питању је психолошка игра како би помислили да неће ускоро бити карата или да ће значајно поскупети. Ово можете победити на 3 начина:

 

– Купите одмах!

– Промените сајт или компјутер!

– Подесите своја претраживања на “private“

 

Опет напомињемо: Не избегавајте туристичке агенције. Код њих можете резервисати карту са нешто вишом ценом само давањем имена и цена неће расти ако опет позовете истог дана. Наравно, све агенције зарађују од авио карата додавањем марже (ticket service charge) – од 5 евра па навише, у зависности од цене карте). Добијате флексибилност, помоћ и професионалну услугу и то је оно што агенције гарантују и наплаћују. Од тога живе. Не постоји ништа бесплатно на свету! Некада су агенције имале провизију од авио компанија (до 2007. године). Глобализацијом и у циљу смањења трошкова авио компаније су дошле на идеју да провизије укину.

 

САВЕТ – Сакупљајте миље!

 

Посебно ако често путујете. Као члан лоyалтy програма можете ненадано бити упграде-овани у вишу класу или добити бољу услугу. Можете остварити ноћења у неком од партнерских хотела, “ухватити” специјалну цену авио карте и слично. Понекад, при пребукираности лета, баш ћете ви бити “срећник” који ће ући на авион. Случајности су ретке у авио саобраћају, као што смо већ навели, у питању је један од најсавршенијих система.

 

САВЕТ – Избегавајте да путујете у време празника…

 

… посебно не током католичког Божића, новогодишњих празника, 1. маја. Исто важи и за летовање у шпицу сезоне (јун-август), јер тада највећи број људи путује и цене су обично доста веће. Ако баш морате, искрено препоручујемо путовање са туристичким агенцијама јер су њихова места на авионима и у хотелима унапред закупљена (и по годину дана унапред).

Уместо тога, путујете у “непопуларно” време (фебруар, март, октобар, новембар). Путовање је свакако боље ако нађете партнера за ове вансезонске термине.

 

САВЕТ – Онлајн куповина.

 

За онлајн куповину авио карата потребно је да имате мастер или виза картицу којом је могуће плаћати преко Интернета. Такође је често потребно да крај себе имате лични документ са којим намеравате да путујете.

 

Уколико се слабије сналазите са онлине плаћањем, туристичке агенције су вам свакако најбоља опција. Навели смо већ да агенције наплаћују услугу проналажења и куповине најповољније карте. Још једном подсећања ради, од тога живе. Ви ћете, заузврат, добити професионалну услугу, савете и помоћ.

 

Уколико, пак, сами резервишете и купите карту преко сајта туристичке агенције, можете очекивати бољу цену. Тада, сем агенцијског онлине претраживача, не користите додатне услуге и ресурсе агенције те нећете имати ни додатне агенцијске трошкове. Уколико покушавате да избегнете агенцијски трошак и намеравате да сами купите карту преко неког од онлине претраживача, имајте на уму следеће:

 

   сами сносите ризик куповине, измене, отказивање авио карте, читање услова авио превозника, чекање на повраћај новца…

 сами решавате измене у случају отказивања лета, померања лета,

   сами се борите за ваша права приликом губитка пртљага и оштећења истог,

   сами тражите информације о трансферима или савете приликом мењања терминала за наставак путовања,

   сами сте одговорни уколико схватите да немате довољно времена да стигнете на наредни лет и слично,

 

Пренос свих ризика на агенцију може да буде најбоља одлука коју сте донели. Туристичка агенција Dream Land пружа професионалну услугу и даје рационалне савете који вам могу уштедети време и новац. Понекад плаћањем тицкет сервице цхарге-а или више тарифе авио карте, можете отклонити проблеме лоше услуге у авиону, лоших конекција, мањак права приликом измена и отказивања летова, добити подршку оператера у виду савета, могућих проблема и решавање истих. Туристичка агенција Dream Land, такође, својим сталним купцима и корпоративним клијентима омогућава додатне бенефите у виду попуста, куповине осигурања и сличне услуге (за више информација тражите презентацију агенције од нашег љубазног особља на број 011 63 05 500). Претрагу и резервацију авио карата можете извршити на ОВОМ ЛИНКУ.


БОНУС САВЕТИ:

 

   Посебно обратите пажњу која количина и величина пртљага је укључена у цену, а шта се доплаћује.

   Авио карте за даље дестинације (Америка, Азија, Аустралија) често су јефтиније из Будимпеште.

   Уколико желите да посетите Јужну Америку, онда летове тражите из Милана или Венеције.

   Након претраге смештаја на сајту боокинг.цом позовите агенцију да вам да понуду за исти смештај у истом термину и под истим условима. Цена може бити нижа него на боокинг.цом или другим претраживачима.

 

Извор: Bizlife


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија