Кућа Добрих Вести

Login

Да ли знате да ваш успех у послу зависи од емоционалне интелигенције?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

SMILEYXXXXИстраживања показују да емоционална интелигенција (ЕИ) одређује укупни успех запослених. У доба вештачке интелигенције и аутоматизације, емоционална интелигенција можда није само оно што нас спашава да побегнемо од робота, вец́ може бити и оно што нас спашава од нас самих. Узмите у обзир ове чињенице:

 

– ЕИ чини скоро 90 одсто онога што људе покрец́е уз лествицу успеха

– ЕИ је одговорна за 58 одсто вашег радног учинка

– Људи високе ЕИ у просеку зарађују много више од људи ниске ЕИ

– ЕИ је једна од 10 вештина неопходних за развој yапослених у 2020. години

 

Погледајмо ствар из другог угла. Шта је са особама које имају ниску емоционалну интелигенцију или је чак немају уопште? Како то изгледа у пракси и како можемо да уочимо навике које нас спотичу овом пољу?

Одговором на ових 5 питања откријте да ли је ваша емоционална интелигенција ниска или не:

 

Да ли пребрзо осуђујете?

 

Људи ниске ЕИ често пребрзо доносе закључке, јер не знају да прочитају туђе емоције или чак своје сопствене. Пошто су особе које осуђују углавном негативне и импулсивне, оне могу да створе негативан утисак о неком пре него што процене контекст ситуације и њихове емоције. Нажалост, оно што остаје као последица јесте искривљен поглед на нешто или некога.

 

Да ли тешко прихватате критику?

 

Критиковање може емоционално да сломи особу којој недостаје ЕИ. Међутим, искреним, самопоузданим појединцима са високим нивоом ЕИ, много је лакше да прихвате критику јер су у стању да процесуирају своје емоције, процене своје снаге и слабости и примете шта треба да побољшају.

 

Да ли све чешће осећате стрес или анксиозност?

 

Сви ми доживљавамо одређен ниво стреса; то је неизбежно. Али људи са високом ЕИ, за разлику од својих колега са ниским еквивалентом, имају способност да сагледају ситуацију из различитих углова и потраже решења пре него што крену низ кривудаву стазу анксиозности.

 

Да ли вас мрзи да слушате друге људе?

 

Појединци са ниским нивоом ЕИ нису емпатични; они често занемарују мишљења других и не прихватају туђе савете. Недавно истраживање објављено у Харвард Бусинесс Ревиењ-у потврђује доказе да се људи који знају да слушају „перципирају као лидери, уживају поверење и повец́авају креативност свог тима“.

 

Да ли се тешко опорављате од грешака?

 

Појединци који нису емоционално интелигентни тешко подносе поразе и дуго им треба да се опораве. Неопходно је да науче да се носе са својим грешкама, да оставе прошлост за собом и окрену се ка будућности.

 

Изградња емоционалне интелигенције могла би итекако да утиче на ваше личне и радне односе зато поставите себи ова кључна питања како бисте одредили где сте на ЕИ лествици.

 

Извор: Bizlife

 


Последњи пут измењено среда, 04 март 2020 15:03

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија