Кућа Добрих Вести

Login

Економске мере за смањивање негативних ефеката пандемије

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ekonomijapadddddddМинистарство финансија је 31. марта 2020. године објавило Програм економских мера за смањивање негативних ефеката проузрокованих пандемијом вируса Ковид-19 и подршку привреди Србије.

 

Програм можете преузети са сајта Министарства финансија ОВДЕ, на линку испод званиног текста са конференције на којој су мере представљене.

 

Информације у вези са овим мерама које су дате у програму Министарства финансија су уопштене.

 

Детаљније информације о примени предложених мера биће познате тек након доношења одговарајућих пратећих прописа, а најављено је да ће се то десити у року од десетак дана.

 

Врло је важно разумети да су мере само најављене и да још увек не важе. Тек након објављивања одговарајућих пратећих прописа ће предложене мере ступити на снагу. У том смислу није познато ни од када ће важити поједине мере ни да ли ће неке од њих евентуално важити ретроактивно (што није вероватно али у садашњој ситуацији није немогуће).

 

Детаљно о свим мерама писаћемо након објављивања одговарајућих пратећих прописа.

 

Мере се не примењују на привредне субјекте који су:

 

Током ванредног стања умањили број запослених за више од 10% (не рачунајући запослене на одређено време којима уговор истиче током ванредног стања)

 

Привремено прекинули пословање пре проглашења ванредног стања, односно пре 15.03.2020. године.

У наставку дајем кратак преглед мера које су од значаја за привредне субјекте:

 

1) Одлагања плаћања пореза и доприноса на зараде током трајања ванредног стања, уз каснију отплату на рате, најраније од почетка 2021. године.

 

Ова мера се односи и на одлагање плаћања пореза на приход од самосталне делатности свих предузетника.

 

2) Одлагање плаћања аконтација пореза на добит за 2020. годину које доспевају у другом кварталу 2020. године.

 

3) Ослобађање давалаца донација од обавезе плаћања ПДВ-а. Важи за донације установама које су непосредно укључене у активности које имају за циљ спречавање ширења и лечење грађана од болести Ковид-19.

 

4) Уплата помоћи привредним субјектима:

 

   за предузетнике паушалце и предузетнике који плаћају порез на стварни приход, микро, мала и средња предузећа у приватном сектору: у висини нето минималне зараде (за време трајања ванредног стања), за свако лице које код њих има статус запосленог.

 

   за велика предузећа: у висини 50% нето минималне зараде, за запослене којима је решењем утврђен престанак рада (чл. 116. и 117. Закона о раду).

 

Уплата најављене државне помоћи предузетницима, микро, малим и средњим предузећим у висини три минималца, која треба да почне половином маја, обављаће се преко наменског рачуна.

 

Свако предузеће ће морати да отвори посебан рачун путем кога ће се исплаћивати планирана средства, кажу у Министарству финансија.

 

На тај начин новац ће моћи директно да се даје запосленима без икакве могућности злоупотребе. То је циљ отварања наменског рачуна, да тај новац не може да се користи ни за шта друго.

 

У Министарству наводе да има још отворених питања и да Министарство  ради на прецизном дефинисању решења како би за десетак дана Влада могла да усвоји правни оквир.

 

5) Кредити и гарантне шеме за кредите:

 

   програм за доделу кредита за одржавање ликвидности и обртних средставапреко Фонда за развој Републике Србије (за предузетнике, микро, мале и средње привредне субјекте, пољопривредна газдинства и задруге који су регистровани у релевантном регистру)

 

   гарантне шеме за подршку привреди за кредите за одржавање ликвидности и обртних средстава преко комерцијалних банака које послују у Републици Србији (за предузетнике, микро, мале и средње привредне субјекте, пољопривредна газдинства).

 

6) Мораторијум на исплату дивиденди до краја године, осим за јавна предузећа.

 

 

 

Oстале мере можете погледати ОВДЕ.

 

 

 

Извор: Кућа добрих вести/Необилтен/Министарство финансија


Последњи пут измењено субота, 04 април 2020 00:22

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија