Кућа Добрих Вести

Login

Ништа неће бити као пре: Радна места би овако требало да изгледају

Оцените овај чланак
(1 Глас)

SEDIPOREDPROZORAFGFGFGFGИ након што све мере које су донете да би се спречило ширење коронавируса буду потпуно укинуте, живот ће и даље бити ограничен у неким сегментима.

 

Пословни живот ће након што се привреда опет отвори, бити делимично другачији.

 

Послодавци би могли да подстичу рад од куће или организовати да радници долазе у различита радна времена или различитим данима и на тај начин би се смањио број директних контаката.

 

Немачка је, на пример, на прагу увођења законитог рада од куће. Немачки министар за рад Хубертус Хајл изјавио је да намерава да предложи увођење законског права на рад од куће у случајевима у којима је то изводљиво, чиме би то постало могуће и пошто пандемија корона вируса постане прошлост.

 

Ево шта би се могло да се очекује у том контексту:

 

Нема руковања, мање састанака

 

Руковања су до даљњега ‘out’, рекао је недавно бивши директор америчког Центра за контролу и превенцију болести, Том Фриеден.

 

„Можемо ли да осмислимо врата која не морају да се отварају додиром? Да ли је потребно да меримо температуру људима при уласку?”, запитао се Фриеден.

 

Дезинфекционо средство за руке ће да постану нормална ствар. Могу да се очекују мере чија је сврха да избегну натрпаност заједничких просторија, као и то да компјутери и телефони више неће бити заједнички.

 

Подстицаће ће се употреба маски, а неке канцеларије ће вероватно да их осигурају својим запосленима.

 

Продавнице већ ограничавају број људи који у могу да уђу истовремено, постављају пластичне баријере између купаца и продавача, и захтевају поштовање дистанце, а према новим мерама се то очекује и у кафићим аи тржним центрима.

 

Више боловања

 

Амерички епидемиолог Брендон Броун каже да ће убудуће да се подстиче остајање код куће у случају да су радници болесни.

 

Америка има злогласно бруталну радну културу јер на савезном нивоу нема обавезног боловања.

 

Последица тога је да људи долазе на посао упркос болести. По анкети из октобра 2019. године, спроведеној на 2.800 радника, тачно трећина увек долази на посао без обзира на то јесу ли болесни или здрави.

 

Рад на даљину многима ће да постане уобичајен, нарочито зато јер смо током изолације схватили да је то могуће.

 

„Због присилног останка код куће схватили смо да физички састанци нису увек нужни. Одсад би требало да се форсирају виртуелни”, каже Броун.

 

Тоалети и хигијена

 

На радним местима ће се и даље захтевати редовно и темељно прање руку.

 

Површине које се често додирују чешће ће се чистити. Још већа пажња мораће да се посвети тоалетима и одводима јер постоје докази по којима се коронавирус може преносити и изметом.

 

Један корак напред према смањењу ризика могло би бити и пуштање воде у њц шољу са спуштеним поклопцем. Наиме, млаз при испирању може да испусти 80.000 контаминираних капљица у ваздух које ту могу да остану сатима, показала је хонгкошка студија.

 

Звучи невероватно, али санитарни чворови на многим радним местима немају даску, што ће морати да се промени.

 

Извор: Biz life


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија