Кућа Добрих Вести

Login

Највећи скуп светских и регионалних инвеститора у Србији

Оцените овај чланак
(3 гласова)

balkan-venture-logoБЕОГРАД - Београд ће данас и сутра, у оквиру Balkan venture foruma (BkVF), бити домаћин представницима великих светских и регионалних инвестиционих фондова који су заинтересовани да улажу у секторе малих и средњих предузећа (МСП) у Србији и на целом Балкану.

Овај велики скуп, који се одржава у хотелу Метропол Палас (Metropol Palace) , има за циљ да споји иновативне регионалне предузетнике са водећим изворима капитала из целе Европе, уз најаву инвеститора да планирају отварање инкубатора и бизнис центара у Србији и региону.

Према најави Balkan Unlimited Србија, који је у сарадњи са Europe Unlimited, организатор овог великог скупа, међу око 400 учесника биће и 40-так инвеститора који располажу са укупним капиталом од преко три милијарде евра.
Међу инвестиционим фондовима који ће 22. и 23. посетити Београд, како би се на "Balkan Venture Forumu" непосредно упознали са приликама за директне инвестиције на Балкану, су и "Intel Capital" (САД/Немачка), "Crimson Capital" (САД), "Libertas Capital" (Велика Британија), "Primus Venture Capital" (Мађарска), "VP Eastern Europe Rebate" (Немачка), "Technology Venture Capital Facility" при Европској банци за обнову и развој (ЕБРД), као и више 25 других фондова из региона и света.

 

Шанса за мале фирме и добре идеје

 

Венчер капитал (Venture kapital), који долази од специјализованих фондова, орјентисан је ка инвестирању у млада предузећа са високим потенцијалом за раст, уз прихватање одређеног нивоа ризика. Тако инвестирање, путем докапитализације, не оптерећује новчани ток предузећа. Ова алтернатива класичним изворима финансирања у Србији је готово у повоју и због тога је, како истичу организатори, значај овог Форума још већи.

Стручњаци из света инвестиција и развоја пословања који ће учествовати у дводневном раду овог скупа, нудиће учесницима и посетиоцима Форума не само прилике за алтернативно финансирање њиховог пословања и раста пословања, већ и своје непроцењиво искуство и савете у овим областима.

Стандардни део Форума пружиће могућност да се кроз бројне панеле и дискусије представе светски инвеститори и стручњаци са једне стране, а предузећа и локални представници пословног и политичког света са друге.
Предвиђено је и одржавање више пратећих програма са едукативним садржајима и такозваним “један на један” састанцима са инвеститорима, као и такмичарски део Форума за пројекте и предузећа којима су потребне инвестиције.
Претходно је одржано такмичење иновативних пројеката и новооснованих компанија (start-up), међу којима су, од преко 100 пријављених пројеката, селектори, односно инвеститори и комисија, одабрали 40-так најбољих и најиновативнијих предузећа, која су добила прилику да бесплатно учествују на овој конференцији и представе своје пројекте инвеститорима.

Најбољи међу онима који су позвани да учествују у такмичењу на Форуму имаће прилику да своје пројекте и предузећа представе и на завршном такмичењу на Јуроп Венчер Самиту (Europe Venture Samit) крајем ове године.
Конференцију ће, осим регистрованих такмичара и инвеститора, моћи да прате сви заинтересовани посетиоци и шира јавност. Учешће на конференцији је бесплатно за по једног члана сваке новоосноване компаније, појединца или фирму коју инвеститорски жири буде одабрао за учешће у такмичењу Балкан Венчер Форума.

Стратешки партнер Balkan Venture Foruma 2012 је GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), а међу другим партнерима су се до сада придружили и SEE ICT, Српска асоцијација менаџера, Serbian Private Equity Association, Crimson Capital, као и бројни партнери из региона, међу којима је Хрватска Private Equity и Venture Capital Асоцијација и мреже бизнис анђела из земаља региона.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 22 новембар 2012 12:22
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија