Кућа Добрих Вести

Login

БЕСПЛАТНА ОБУКА: Економско оснаживање жена из рањивих група кроз обуке за занате

Оцените овај чланак
(2 гласова)

saznaje3434343Удружење пословних жена Србије, трећу годину заредом реализује бесплатне обуке за припаднице ромске заједнице и друге тешко запошљиве категорије жена (из руралних крајева и остале жене којима је отежан приступ тржишту рада).

 

Вреднујући резултате постигнуте током прошлогодишњих обука за исте категорије жена са територије целе Србије, Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ наставља да пружа подршку пројекту “Економско оснаживање рањивих група жена кроз обуке за занате” и у 2022. години.

 

Овај пројекат је део Програма “Миграције за развој” и истовремено, део шире иницијативе “Повратак у нове шансе” немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ).

 

“Ове бесплатне обуке имају за циљ подршку инклузији, економском оснаживању и самозапошљавању жена, оспособљавајући их за различите занате. Одлучили смо да на самом почетку године, када се обично доносе одлуке о новим навикама и променама у животу, пружимо прилику женама из теже запошљивих категорија да се кроз едукацију можда покрену у смеру самозапошљавања и предузетништва. Знања и вештине стечени кроз ове радионице пружају могућност женама да развију сопствени мали бизнис, или пронађу посао у некој компанији, и економски се осамостале а тако стичу предуслов да се лакше могу изборити и за сваки други вид слободе. Ово се посебно односи на Ромкиње, самохране мајке, оне које су остале без посла у познијим годинама, жене из руралних крајева, сигурних кућа, жене жртве трговине људима и сл”, изјавила је др Сања Поповић Пантић, председница Удружења пословних жена Србије.

 

Пројекат започиње обуком о кетерингу и посластичарству, крајем јануара. Након упознавања са радним простором, прибором за рад, одабиром и чувањем намирница, следе технике припреме и сервирања сланих залогаја, програм традиционалних и савремених слаткиша, као и израда украса за торте. Полазницама ће бити обезбеђен потрошни материјал за рад (намирнице).

 

У наредној фази пројекта, полазнице ће имати прилику да похађају обуку о Основама рефлексотерапије стопала и стомака. На теоретски увод о хигијени, физиологији и анатомији абдомена/стопала, надоградиће се практичне АМПУКУ технике – повезаност рефлексолошких тачаке стомака и стопала са унутрашњим органима, кардиоваскуларним, дигестивним и коштаним системима.

 

Обука о Интернет алатима је намењена женама које желе да повећају своје шансе да се запосле или самозапосле, уз коришћење интернет алата и социјалних мрежа (Гугл срч, Фејсбук, Инстаграм, Тик Ток, Линкедин, апликације за обраду фотографија, сајтови за запошљавање, структура и садржај сопственог веб сајта…).

 

Оно што је заједничко овим обукама јесте, да по завршетку онлајн обуке следе по четири радионице уживо у четири места у којима се окупи највише полазница, као и по два месеца менторске подршке од стране предавача. Места у којима ће се одвијати обуке уживо, биће одабрана према броју полазница.

 

Следи и обука о Изради веб сајтова са основама програмирања, која је намењена женама које су мотивисане да постојеће знање рада на рачунару подигну на виши ниво. Ради што веће ефикасности рад је лимитиран на осам полазница у групи. Обука се одржава онлајн и базира на ЊордПресс платформи, која је одабрана због једноставности коришћења. Ова платформа је популарна јер омогућава и људима који нису из струке да направе презентабилна веб решења. Након завршетка обуке полазнице ће имати прилику да два месеца имају и менторску помоћ предавача.

 

Позивају се све заинтересоване жене да се за обуке пријаве путем сајта Удружења пословних жена Србије или њихових друштвених мрежа.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено субота, 22 јануар 2022 16:56

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија