Кућа Добрих Вести

Login

РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА: Пандемија, неплаћени кућни рад и жене

Оцените овај чланак
(1 Глас)

azra3434343Резултати великог истраживања „Вратити своје вр(иј)еме”, о утицају пандемије на повећани терет неплаћеног кућног рада који су поднеле младе девојке и жене из Србије и Босне и Херцеговине, биће представљен у четвртак, 3. марта у 18 часова.

 

Онлајн догађај моћи ће да се прати путем овог линка.

 

Током претходних годину дана Центар за женске студије Београд и Удружење за културу и умјетност ЦРВЕНА реализовали су истраживачки пројекат „Вратити своје вр(иј)еме: кампања за равноправне навике у обављању кућног рада међу Миленијалкама и Зумеркама заснована на истраживању”.

 

„Пандемија, која и даље траје, само је погоршала проблеме у сфери кућног рада и сасвим је извесно да су највећи терет пандемије поднеле жене. С тим у вези, додатно је поражавајуће то што се, без обзира на величину проблема, постојећа системска решења по питању неплаћеног кућног рада слабо или никако не примењују, а нова не проналазе и не предлажу. Јер неплаћени женски рад налази се у основи тренутног капиталистичког система, који се заснива на израбљивању. Уместо таквог система треба развијати инфраструктуру за послове неге и бриге, домове, вртиће, свима отворене и доступне јавне кухиње, па чак и замишљати потпуно нове моделе колективизације кућног рада”, објашњава Нађа Бобичић која у име Центра за женске студије координира истраживањем. Резултате истраживања „Вратити своје вр(иј)еме” могуће је преузети са овог линка.

                                                              Epizodaaaaaaa         

 

 

Предмет истраживања били су положај и искуства младих жена у контексту ЦОВИД-19 пандемије у Србији и Босни и Херцеговини, са жељом да се сазна на које је све начине пандемија КОВИД-19 утицала на прерасподелу, квалитет и квантитет неплаћеног кућног рада који обављају жене старости од 19 до 34 године.

 

Као део истраживања, тимови Центра за женске студије и Црвене организовали су низ фокус група, а искуства жена подељена том приликом послужила су као основа за пет епизода стрипа који је постао хит на друштвеним мрежама. Ауторке стрипе су списатељица Лејла Каламујић (БиХ) и илустраторка Даница Јевђовић (Србија), а све епизоде доступне су на овом линку.

 

Осим поменутих стрипова, крајњи резултати истраживања, као и компаративна анализа, биће јавно доступни у склопу кампање која за циљ има подизање друштвене свести о овом проблему.

 

Пројекат „Вратити своје вр(иј)еме” реализован је уз помоћ Балканског фонда за демократију Немачког Маршаловог фонда САД и подршку Агенције САД за међународни развој (УСАИД).

 

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено петак, 25 фебруар 2022 11:39

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија