Кућа Добрих Вести

Login

Субвенционисани кредити за привреду

Оцените овај чланак
(1 Глас)

urlБЕОГРАД - Предузетници и мала предузећа моћи ће да подигну банкарски кредит до 30 милиона динара, док ће средња предузећа моћи да користе кредите у износу до 200 милиона динара, а да им држава субвенционише камату.

Наиме, Влада је усвојила Програм субвенционисања камата за кредите за ликвидност, које ће у 2013. години моћи да користе предузетници, мала и средња предузећа.

Министарство финансија и привреде је за субвенционисање камата по овим кредитима у овогодишњем буџету издвојило 600 милиона динара. Очекује се да пословне банке малој привреди у овој години пласирају око 100 милиона евра кредита.

Кредити се одобравају у динарима и уз примену валутне клаузуле, а држава ће субвенционисати пет одсто камате.

Тако ће камата привредницима, који буду користили динарске кредите, износити највише до висине референтне каматне стопе НБС, док онима који буду користили кредите са валутном клаузулом каматна стопа не може бити већа од 3,5 одсто.

Рок враћања кредита је 18 месеци, са периодом почека од пет месеци. У току периода почека, плаћа се само камата, а остатак дуга се исплаћује у 13 месечних рата.

Једнократна накнада за обраду кредита, коју банке зарачунавају, не може бити виша од 0,5% од износа кредита.

Кредити са субвенционисаном каматном стопом се могу користити за одржавање ликвидности и финансирање обртних средства, као и за рефинансирање постојећих кредита код исте банке.

Ове кредите неће моћи да користе привредници који се баве организовањем игара на срећу и лутрија и сличних делатности и намена, као ни за рефинансирање кредита код друге банке.

                                      Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 01 фебруар 2013 04:14
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија