Кућа Добрих Вести

Login

Кластери – велика шанса за развој малих и средњих предузећа

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ledibBEOГРАД/НИШ - На Балкану и југоисточној Европи води се дубока и озбиљна расправа о улози и месту кластера у регионалном економском развоју.

Под кластером подразумевамо групу индустрија и организација које су повезане у односима куповине и продаје, или које деле исту инфраструктуру, клијенте или базу вештина, чије везе побољшавају конкурентску предност учесника.

Скоро у свим деловима региона постоји огромна разлика између државног вођења политике развоја кластера и пословних очекивања. Кластерима је потребан једноставан, ефикасан модел и алат за подршку насупрот садашњем сложеном, административно бирократском са слабо ефикасном јавном потрошњом.

Tоком посете председника Србије Томислава Николића Софији 18.септембра ове године, оцењено је приликом сусрета са бугарским председником, да су кластери нека врста мостова за прекограничну сарадњу.

Важност кластера и кластерске конференције “Дани кластера 2013 Софија” за регионални развој је препозната и оцењена од стране председника Бугарске Rossen Plevnelieva, јер ће поменута конференција бити реализована под његовим покровитељством.

“Дани кластера 2013”, од 31. октобра до 1.новембра у Софији, биће кључно место на коме ће доносиоци одлука из државне администрације, кластер менаџери и координатори, моћи да дискутују и доносе предлоге за релевантне доносиоце одлука на националним и европским нивоима.

Председник Скупштине Куће кластера ЛЕДИБ у посети Нишком региону

Од 13. до 23.септембра ове године господин Карстен Ланд (Carsten Lund), председник Скупштине Савеза ЛЕДИБ Куће кластера, био је у посети Кући кластера и чланицама Мреже Куће кластера са подручја Нишког региона.

Ланд је током своје посете био заинтересован за рад пословно развојне организације Кућа кластера, могућности развоја кластера у региону и Србији и организацију Балканско Црноморске конференције “Дани кластера 2013” у Софији.

Ланд се интересовао за сагледавање актуелних економских показатеља у односу на перод до краја 2012.године, као и за могућности успостављања нових развојних пројеката који би утицали на свеукупан локални економски развој.

Статистички показатељи који указују на пораст извозних активности у односу на претходни период, дају нереалну слику привредног развоја, јер су резултат рада великих међународних компанија које обављају производњу на подручју Нишког региона и града Ниша.

Досадашњи рад већине међународних компанија заснива се на увозу сировина и репорматеријала, коришћењу локалне радне снаге и извозу финалних производа без потребе ангажовања подуговарача, малих и средњих предузећа (МСП) са подручја Ниша и целе Србије.

Оваква врста инвестирања не подстиче развој МСП сектора, а тиме ни упошљавање већих размера. Неодговарајућа институционална подршка на регионалном и националном нивоу за развој кластера представља велики изазов за одрживост кластерских организација и концепта кластера у Србији.

У току десетодневног боравка у Нишу, Ланд се сусрео са бројним представницима институција и пословне заједнице, при чему је указао на важност које институције подршке имају у развоју сектора МСП.

Системска институционална подршка МСП сектору на подручју југоисточне Србије представља генератор економског развоја, а инструмент за њено спровођење представља Кућа кластера у Нишу, савез кластерских организација са подручја југоисточне Србије. Партнертсво између Куће кластера и Инкубатор центра у Нишу сагледао је као успешан корак на путу реалне подршке почетницима у пословању и указао на постојање сличног модела за подршку старт уп-овима у граду Вејле у Данској.

Позвао је пословну заједницу, јавни сектор и образовно ИР институције да узму активно учешће на “Данима кластера 2013” , као и потенцијалне донаторе и спонзоре да инвестирају у конференцију јер ће тиме инвестирати у будућност и одрживи економски развој на Балкану и Црном Мору.

 

Покретач кластерске изузетности у Србији 

 

КУЋА КЛАСТЕРА је јединствена развојно пословна организација за подршку кластерима, удружењима и МСП сектору лоцирана у Нишу и кооринатор је Балканске мреже кластера која обухвата више од 30 кластерских организација и институција подршке из свих балканских земаља.
Основана је на иницијативу седам кластера са подручја југоисточне Србије и уз техничку подршку данског програма за локални економски развој на Балкану ЛЕДИБ у јануару 2011.године.
Циљ Куће кластера је подршка кластер иницијативама, информисање кластера и њихових чланица, подстицање развоја, умрежавања и промоције кластера у Србији и на Балкану. Ова организација ради на изградњи капацитета кластера, креирању мреже кластера у Србији и на Балкану и промоцији развоја кластера на националном и међународном нивоу.
У сарадњи са Саветом за кластере Привредне коморе Србије, домаћим и међународним организацијам, Кућа кластера ради на мапирању, информисању и заступању интереса кластера у Србији.
У партнерству са стручњацима за развој кластера из Данске, Кућа кластера је основала први Тренинг центар за развој кластера на Балкану. Кластер фасилитатори, менаџмент кластера, представници јавног сектора и образовно научних институција могу бити корисници Програма развоја кластера за земље у транзицији по Моделу Куће кластера.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 02 октобар 2013 15:37
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија