Кућа Добрих Вести

Login

Стратегија за подстицање предузетништва до краја године

Оцените овај чланак
(4 гласова)

mspБЕОГРАД - Нова стратегија за подстицање предузетништва за период од 2014. до 2020. године биће завршена до краја ове године, најавила је помоћница министра привреде у Влади Србије Нина Самарџић на недавно одржаном скупу у Привредној комори Србије на тему развоја малих и средњих предузећа у Србији.

Она је, том приликом нагласила да се ова област налази на ивици депресије, а то значи да се води борба за преживљавање, дневна борба за ликвидност, па се о развоју мало размишља.

Очекује се да ће стратегију усвојити и Влада Србије до краја године, а паралелно са њом ради се и акциони план за унапређење пословног окружења.

,,То ће бити опсежан документ са роковима за реализацију и са прецизним показатељима како ћемо да меримо оно што смо предузели и урадили, када је у питању правно и пословно окружење’’, рекла је она.

Важно је што се та стратегија за подицање предузетништва и конкурентности поклапа са новом фазом, у ИПА буџетирању. ,,Циљ је да стратегија буде пресек стања око кога ће да се направи консензус на нивоу владе, јавности и привредних актера'', додала је Самарџић.

Важан сегмент – олакшавање приступа финансијама

Важан сегмент, нагласила је она, остаје олакшавање приступа финансијама за предузетнике, микро, мала и средња предузећа, као и развој нових финансијских инструмената.

Нина Самарџић је додала да ће део стратегије бити и приступ новим тржиштима, укључујући и ланац произвођача и добављача, а циљ је да се домаћи произвођачи укључе и да постану добављачи великих система. Помоћница министра привреде је најавила и регулаторну реформу кроз измене прописа на локалном и националном нивоу, како би били јасни, кратки и ефикасни.

Да би то остварили циљеви из страгетије увешће се и предузетничко образовање, али на нов начин, а тој новој стратегији важан сегмент представљаће и женско предузетништво.

Значај малих и средњих предузећа за српску економију

Ниједно велико предузеће неће моћи да замени оно што мале и средње фирме чине за српску економију, јер оне генеришу раст БДП, радна места и стварају економију флексибилнију за промене, рекао је Михаило Весовић, потпредседник ПКС.

Он је оценио да би мала и средња педузећа и породични бизнис могли на прави начин да се развијају, потребно је да се изврши коначна трансформација економије. Како је рекао, институције треба да подржавају мала и средња предузећа, а то није могуће без финансијске подршке.

Сектор МСП ангажује 45,4 одсто укупне запослености

У 2011. години од укупно 319.044 привредних друштава, предузетнички сектор чини 99,8 одсто, а то је 318.540 предузећа. Сектор МСПП генерише и 66,4 одсто запослених или 814.585 њих, затим 65,3 одсто промета или 4.678 милијарди динара...

Тај сектор МСПП ангажује 45,4 одсто укупне запослености, 43,9 одсто укупних инвестиција, остварује 44,5 одсто извоза, 52,3 одсто увоза, генерише 63,3 одсто спољнотрговинског дефицита приведе Србије и учествује са око 33 одсто у бруто друштвеном производу. У структури сектора МСПП посматрано по величини, најбројнија су микро привредна друштва и има их 306.669, док малих и средњих привредних друштава има 11.871.

О повољним кредитним линијама међународних финансијских институција и Европске уније за мала и средња привредна друштва присутне је упознао Зоран Тодоровић из Народне банке Србије. Вук Губеринић, извршни директор, СПЕА – Српска Private Eqvitu Асоцијација, говорио је о њеној улози и подршци малим и средњим предузећима, док је Robert Sheffrin, експерт за финансије, говорио о Програму подршке иновацијама, а Љиљана Кундаковић, директор, Фонда за иновациону делатност саветима и смерницама указала је на највеће досадашње препреке, искуства из праксе и на могуће финансирање ове области.

                                                                                                                                                                                                                                                                                   Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено недеља, 06 октобар 2013 15:27
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија