Кућа Добрих Вести

Login

StartLabs фонд инвестира 50.000 долара у технолошке стартапе Србије и Западног Балкана

Оцените овај чланак
(5 гласова)

startttttБЕОГРАД - StartLabs је први seed фонд и акцелератор основан у Србији са циљем да инвестира у технолошке стартапе из Србије и Западног Балкана.

Seed фондови инвестирају капитал у почетничке фирме са могућностима иновативне експанзије.
Стартапи у које инвестира овај фонд добијају до 50.000 долара капитала за 10 до 15 одсто удела у компанији, а програм ће похађати у Београду и Сан Франциску, по три месеца на обе локације.
Оснивачи фонда су Воја Лалић и Небојша Лазић који већ дужи низ година оснивају успешне технолошке бизнисе на релацији Београд—Сан Франциско.
Неки од тих успешних фирми су - београдска Памет, Vision Inc, MotionApps и Vicert.

Какав је дил?

StartLabs углавном заснива свој приступ на опробаном рецепту добро познатих акцелератора који је, како кажу оснивачи, посебно прилагођен специфичностима овог дела света и стадијума развоја екосистема.
Поред саме новчане инвестиције, својим стартапима нуде пажљиво састављену групу ментора, канцеларијски простор, као и приступ мрежи контаката и саветовање око свих аспеката развоја бизниса и компаније.
А у вези са самим улагањем — StartLabs инвестира највише 50.000 долара, који долазе у две фазе, “београдској” и “калифорнијској“. Удео у компанији који ће фонд узимати је од 10 до 15 одсто, а који ће тачно бити — зависи, као и конкретна сума која се улаже, од фазе у којој се налазе компанија и њен бизнис.

Посебност понуде StartLabsа

Оно што StartLabs чини специјалним — поред чињенице да је напросто први seed фонд у Србији те један од врло малог броја на простору целе Југоисточне Европе — је управо та веза са Силицијумском долином, светским центром технолошког предузетништва.
Воја и Небојша верују, да ће перспективни стартапи из Србије и целог региона имати значајну корист од пресељења у Сан Франциско и учествовања у најразвијенијем светском стартап екосистему.
„StartLabs је мост између културе Силицијумске долине и предузетника са Западног Балкана.Ми желимо да помогнемо да се клица предузетништва развије у многим младим, паметним и радозналим људима указивањем на пут којим ће моћи да остваре своје идеје“, каже један од оснивача фонда Воја Лалић.
Поред начина размишљања и рада на развоју стартапа и изградње квалитетне и далекосежне мреже контаката, Силициумска долина је место са најдоступнијим капиталом за технолошке бизнисе на свету, што је такође фактор због ког СтартЛабс планира да води своје стартапе у Сан Франциско.

Без "игре бројева" — квалитет уместо квантитета

Тај заједнички рад, богато искуство и успостављене базе у Србији и Калифорнији су били један од фактора који су уродили оснивањем овог акцелератора. Како нам кажу у StartLabsu, солидну улогу су одиграле и активности SEE ICT-a на развоју српске стартап сцене.
Још једна ствар по коме је StartLabs другачији од већине акцелератор је то што не иду на квантитет — улагање у велики број стартапа са очекивањем да ће неколико пропасти, пар вратити улагања, док би један успео тако што би вратио 10 или више пута од уложеног.
Иако у региону настаје све више и више стартапа, факат је да је и даље вест када се појави нови као и да је вест када до недавно млади стартап постиже изванредне пословне циљеве.

Какве стартапе и какве осниваче желе у StartLabsu? 

Уколико сте предузетник у раним фазама вашег стартапа до сада се већ вероватно питате — како бисте могли да постанете део овог акцелератора? Инвеститори по правилу желе добре тимове, амбициозне идеје, солидне бизнис моделе…
“Тражимо тимове и осниваче који су до краја посвећени својој идеји и свом стартапу. Добар стартап има огромну енергију и добру идеју. Добар стартап уме да покаже да је у стању да уради то што је наумиo”, каже Лалић.
Добар стартап је онај који жели да све своје капацитете уложи у квалитет свог производа. Добар стартап разуме да је кључ успеха у квалитету тима и прозивода, а не у квалитету њихове презентације.
Више о StartLabsу можете погледати на њиховом сајту, као и одговоре на честа питања.

Детаље о стартаповима можете прочитати и ОВДЕ.

Аутор: Вукашин Стојков


Последњи пут измењено недеља, 13 октобар 2013 12:29
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија