Кућа Добрих Вести

Login

Учешће грађана у јавним расправама о законима

Оцените овај чланак
(4 гласова)

zakonnnnБЕОГРАД - На порталу еУправа, својеврсном електронском шалтеру за услуге државних органа, грађанима – корисницима интернета, омогућава се учешће у јавним расправама.

Наиме, иницијатива “Закон је наш” коју је предложио тим Едукационог центра Лесковац за унапређење јавних расправа на порталу еУправа, прихваћена је од стране Управе за дигиталну агенду.
Ова иницијатива акценат ставља на увођење електронских јавних расправа о нацртима закона и подзаконских аката и један је од конкретних ретултата пројекта “Иницијатива јавног заговарања грађанског друштва”, који је претходних година спроводио Институт за одрживе заједнице, а омогућила Америчка агенција за међународни развој.
Према подацима Републичког завода за статистику, у Србији 2,6 милиона људи свакодневно приступа интернету. С обзиром на то, чланови овог Едукационог центра изнели су свој предлог да се у новом Пословнику Владе јавне расправе уреде тако да се, између осталог, оне обавезно воде на интернету. Иван Грујић сматра да Србија има апсолутне услове за вођење оваквих расправа.

Праведнији и функционалнији закони

„Важно је да цео тај систем буде представљен тако да људи виде да је то нешто корисно, да није фарса. Добар пример сличне праксе јесте Закон о слободном приступу информацијама. У почетку, грађани су били скептични, али су врло брзо почели да траже информација које су им од значаја. Сличан сценарио и ми очекујемо“, објаснио је Иван Грујић из Едукационог центра Лесковац.
До сада законска и подзаконска акта су доношена уз слабо учешће грађана. Због тога, ови акти и нису могли да буду праведнији, функционалнији, а самим тим и, за сваког појединачног грађанина наше државе, бољи. Сада ће свако ко је корисник интернета, истовремено имати могућност и да се непосредно укључи у јавну расправу и донесе одлуку у своје име.
Спремност власти да саслуша и уважи коментаре грађана, привреде и цивилног сектора кључна је за успешност јавних расправа вођених електронским путем. „Трудићемо се да правним оквирима и техничким решењима створимо услове да држава сарађује са грађанима“, додао је Иван.
Када је реч о пракси других земаља код којих постоји овакав вид јавних расправа, људи из Едукационог центра анализирали су ситуацију у Словенији. Једини проблем који Словенци на овом пољу имају јесте то што власт понекад не испоштује рокове. Изван тога, јавне расправе добро функционишу.

Тим Едукационог центра сматра да ће и код нас бити слично, и да Словенија треба да нам послужи као својеврсни пример добре праксе.

Овакве расправе довеле би и до транспарентнијег рада Владе, јер би грађани који користе интернет, директно учествовали у раду демократских институција.
                                                                            Извор: Кућа добрих вести/Институт за одрживе заједнице


Последњи пут измењено недеља, 01 децембар 2013 00:04
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија