Кућа Добрих Вести

Login

Олакшан начин подношења пореских пријава

Оцените овај чланак
(4 гласова)

poreskaaaaБЕОГРАД – У Привредној комори Беoграда представљен је нови електронски систем подношења пореских пријава који је од почетка ове године обавезан за пријаву пореза и доприноса на зараде и пријаву и одјаву запослених.

Помоћник директора Пореске управе за информационе и комуникационе технологије Саша Дулић је на презентацији објаснио да електронски сервиси доставе пореских пријава треба у потпуности да елиминишу сувишну папирологију.
Пријаве се предају на порталу е-порези, а да би приступили том порталу, фирмама је потребан квалификовани дигитални сертификат или електронски потпис, потом се на порталу попуњава формулар и на тај начин предаје пријава.
Уколико неко има софтвер за обрачун плата који је прилагођен за прављење hml фајлова, они могу на порталу да аплоудују тај фајл, услед чега нема потребе да се попуњава формулар и сам процес предаје пријаве се убрзава.
Уколико се пријава за обједињену наплату не попуни како треба, она не може да буде примљена, јер на систему Пореске управе постоје валидације које проверавају пријаву и сваку неисправну врате, а док се не поднесе пријава немогуће је исплатити зараде.

Електронску пријаву ПДВ предало више од 40 одсто предузећа

Иначе, охрабрује податак да је електронску пријаву за порез на додату вредност (ПДВ), предало је више од 40 одсто привредних субјеката, иако је у току прелазни период када то још није обавеза.
На скупу је на примеру Телекома демонстриран начин подношења електронске пријаве пореза и доприноса.
Телеком је међу првим већим компанијама у држави прилагодио пореске системе за електронско подношење пореских пријава, уз сарадњу и подршку Пореске управе.
Учесници скупа су нагласили да је добро што постоји прелазни период током кога се паралелно примењује и стари и нови начин наплате, посебно када је реч о техничким аспектима, јер је на тај начин могуће тестирање система и уочавање грешака.
Нови електронски систем подношења пореских пријава обавезан је за пријаву пореза и доприноса за зараде и пријаву и одјаву запослених, а од 1. јула ће важити за све остале пријаве.
Порески обвезници имају прелазни рок од два месеца, односно до 1. марта да се прилагоде новом начину подношења пореских пријава на порталу е-порези.

Од 1. јула обавезна електронска пријава и акциза и пореза на добит

Од 1. јула Пореска управа ће имати четири велика електронска сервиса: за порез на додату вредност (ПДВ), за порезе и доприносе који 1. марта почињу да функционишу, као и акцизе и порез на добит. Ова четири електронска сервиса постаће од 1. јула обавеза за све и за њих неће постојати алтернатива да се пријављују подношењем папирне документације.
Пореске пријаве ће моћи да подносе директори лично или овлашћени књиговођа са својим дигиталним сертификатом.
Једна од највећих предности електронског подношења пријаве је и та што ће запослени у сваком моменту моћи да провере да ли им послодавац уплаћује допринос, а због обједињене наплате сви корисници ће бити процентуално једнако намирени уколико неки обвезник плати мање него што је требало.

                                                                                         Извор: Кућа добрих вести/ПКБ


Последњи пут измењено субота, 18 јануар 2014 08:48
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија