Кућа Добрих Вести

Login

ПКС оснива Савет за развој креативне индустрије

Оцените овај чланак
(3 гласова)

kreativnostttttt1БЕОГРАД - Креативне индустрије су најбрже растући сегмент српске привреде које имају велики потенцијал да подстакну запошљавање, извоз, инвестиције. Учествују у расту бруто домаћег производа са око три одсто и остварују просечан годишњи раст промета од 25 одсто.

Због тога је Привредна комора Србије одлучила да оснује Савет за развој креативне индустрије који ће радити на развоју креативних индустрија и њиховог повезивања са другим гранама привреде како би се унапредила конкурентност целе српске економије.

У Комори је тим поводом протекле седмице одржан састанак којем су присуствовали угледни представници креативне индустрије из света музике, филма, архитектуре, ИТ, академске заједнице и дали подршку формирању Савета.

Годишњи извоз већи од 30 процената

Креативне индустрије остварују годишњи раст извоза већи од 30 процената, а у протекле три године Србија је извезла више софтвера него малина. Креативне индустрије су шанса за веће коришћење средстава из фондова ЕУ, пре свега, програма Креативна Европа који нуди средства вредна 1,46 милијарди евра и COSME са фондом од 2,3 милијарде евра, истакнуто је на састанк.

Ускоро се очекује објављивање Студије о утицају креативних индустрија на економију Србије која ће бити основа за креирање Стратегије развоја креативних индустрија за период 2015 – 2020. Рад на изради стратегије биће, такође, један од основних задатака Савета, објавила је Привредна комора Србије.

«Уколико креирамо јасан стратешки оквир за развој, креативне индустрије могу постизати још боље резултате и бити један од покретача развоја Србије. Ретко која грана привреде може да има тако мултипликујући ефекат, као креативне индустрије. Зато је од велике важности да се, кроз повезивање традиционалних грана привреде, са креативним индустријама унапреди конкурентност целокупне привреде Србије», рекао је Жељко Сертић, председник ПКС.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 12 април 2014 14:06
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија