Кућа Добрих Вести

Login

Богата понуда на Сајму туризма у Новом Саду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

turizammmmmmНОВИ САД  – Нa Новосадском сајму од 10. до 14. априла одржавају се 47. Међународни сајам туризма и Сајам гастрономије са изложбом вина, пива, ракије и кафе.

Осим свеобухватне туристичке понуде и екслузивних дестинација, Сајам има квалитетан стручни програм, како у Конгресном центру «Мастер» Новосадског сајма, тако и на штандовима излагача.

У истом термину са Сајмом туризма, ове године се први пут организује Сајам гастрономије са циљем да афирмише традиционалне производе као прворазредне извозне артикле и битне елемента туристичке понуде.

Током Сајма туризма промовисани су викенд аранжмани, туристичке агенције ће одобравати попусте, а поједини излагачи припремају и поклон игру за посетиоце. Ове године изузетно атрактивна су last minute ускршња путовања.

Посетиоци имају прилику да виде понуду туристичких градова Црне Горе, Туристичке организације Босне и Херцеговине, излагача из Словеније, Удружења бања, регије Западна Србија, Туристичке организације Србије.

Данас је и Породични дан, када родитељи са децом до 16 година имају прилику да посете Сајам са купљеном улицом за 300 динара.

Редовна цена појединачне улазнице је 250 динара, док улазнице за колективне посете, групе веће од 15 људи кошта 150 динара.

Профит од туризма у Војводини 106 милиона динара

Државни секретар у министарству регионалног развоја и локалне самоуправе Драган Стевановић рекао је да држава у будућности мора имати више слуха за туризам који из године у годину остварује све већи профит.

«Чули смо податак да је профит од туризма у Војводини у 2012. години био 106 милиона долара, а у 2013. години 146 милиона и били би изузетно задовољни када би се тај тренд раста од 20 до 30 процената задржао и у овој години, рекао је Стевановић приликом отварања Сајма.

«Директор Новосадског сајма доц др Драган Лукач казао је да је жеља многих туристичких посланика била да се Сајам туризма са јесењег премести на пролећни термин, што је и учињено.

«Први утисак је да нисмо погрешили, односно да смо направили праву ствар померањем термина одржавања ове сајамске манифестације»,  рекао је Лукач.

 Награђени Шампиони туризма

 На Сајму туризма свечано су уручена признања најбољима на оцењивању квалитета производа.

 Шампионским плакетама су награђени Атомска Бања "Горња Трепча", Чачак за специјалну болницу за рехабилитацију и хотел "Вујан" и Хотел "Premier Aqya", Врдник, за бањски хотел са пет звездица.

Добитници Великих златних медаља су Луковић Агри - Кула, Специјална болница "Чигота" - Златибор, ТО Регије Западна Србија - Ужице, општине Плужине и Фоча, Црна гора и Република Српска – Босна и Херцеговина, "Астра Травел" – Београд, Вински подрум "Петијевић" – Требиње, Република Српска – Босна и Херцеговина, Туристичка заједница Федерације БиХ – Сарајево, Босна и Херцеговина, Туристичко - спортски центар "Златар" – Нова Варош и ТО Града Требиња – Требиње, Република Српска - Босна и Херцеговина.

Признања су уручена на Гастрономском кутку у Хали "Мастер" Новосадског сајма.

gastrooooo

Веште руке чувају традицију

Удружење старих заната Војводине на Сајму туризма окупило је 25 својих чланова – радионица, из скоро свих градова покрајине.

На њиховим штандовима посетиоци могу да виде и купе производе искључиво ручне израде од природних материјала од одеће и обуће, преко слаткиша и сувенира до коњских амова и дрвених каца.

Тако, на пример, сарачка радионица Николе Ђурана из Сомбора, највише излаже каишеве и амове. Кућна радиност "Креатива" са Банстола израђује хаљине од природних материјала у етно стилу, а ту је и папуџија из Сомбора Владислав Кунтић.

«Углавном правим традиционалну обућу Буњеваца, папуче, женске ципеле и чизме, Успут се направи и понеки новчаник. Највише радим за културно-уметничка друштва и људе који су везани за фолклорну традицију»,  прича Кунтић.

Иначе, сви чланови Удружење старих заната Војводине поседују сертификат Министарства привреде да искључиво користе традиционалне технологије, пиродне материјале и ручни рад.

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено субота, 12 април 2014 15:40
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија