Кућа Добрих Вести

Login

Сајам етно хране и пића - магична привлачност специјалитета

Оцените овај чланак
(5 гласова)

etnoБЕОГРАД - Сајам етно хране и пића, 9. по реду, отворен је на Београдском сајму и у наредна три дана биће место окупљања произвођача, пословних посетилаца и широке публике заинтересоване за здраву, домаћу, националну кухињу.


У име Министарства пољопривреде и заштите животне средине, покоровитеља манифестације, Сајам етно хране и пића свечано је прогласила отвореним Снежана Богосављевић Бошковић, ресорна министарка. Уз напомену да је част и задовољство најавити једну овакву манифестацију, она је рекла да су пољопривреда и производња хране значајне области за Републику Србију.

etno11111

 

“Поред природних и географских предности, знање, воља и искуство наших људи који се баве производњом националних специјалитета су посебно значајни, док пласман ових производа на светска тржишта говори о квалитету српске хране. Наша кухиња је хетерогена, али сваки регион има и своје специфичности, што доприноси разноликости и богатој понуди”, рекла је министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић, напомињући да је храна увек добра спона савременог тренутка и традиције једне земље, пренео је Београдски сајам. 


Наглашавајући да држава, посебно Министарство пољопривреде, мора да буде кључни покретач који ће произвођачима да обезбеди добре опште услове за привређивање, министарка је рекла да држава већ пружа значајну подршку малим произвођачима традиционалних специјалитета.

etno222222
“Држава мотивише мале произвођаче, али им и помаже јер оно што они раде превазилази вредност обичне производње хране. Држава ће се потрудити да спречи губитке због фалсификовања ових производа, а ултимативни значај има и заштита географског порекла. Због тога је важно укрупњивање производње, а брендирање наших производа је озбиљан посао. До сада више од 30 производа има заштићено географско порекло, а производња ових намирница постаје озбиљан сегмент пољопривреде”, рекла је министарка.


Уз напомену да Србија постаје препознатљива по Сајму етно хране и пића, који значајно доприноси нашем свеукупном националном идентитету, Снежана Богосављевић Бошковић је прогласила Сајам отвореним, а организаторима, учесницима и посетиоцима пожелела успешну манифестацију.

etno444444

Кубанска храна, цигарете, салса


Специфичност овогодишњег Сајма етно хране и пића је посебно представљање Кубе, њених прехрамбених специјалитета и осталих националних специфичности.


Амбасадорка Кубе у Београду Адела Мајра Руис Гарсија каже да је за Кубу велика част да на овај начин учествује на Сајму етно хране и пића. После прошлогодишње посете овој манифестацији пожелели су да своју земљу представе и у овој области, а да посетиоци, поред остале разноврсне понуде, упознају и дегустирају и кубанске специјалитете.


Амбасадорка Кубе најавила је за сутра ,28. новембар презентацију традиционалних кубанских производа, која ће се одржати у Етно дворишту од 15 часова. Она је рекла да ће се Куба представити скромно, али са пуно љубави. Уз разне типове кубанских цигара и нациналне хране, коју ће припремати и служити специјализован ресторан, играчи и плесне групе представиће и национални плес – салсу.

 

Адела Мајра Руис Гарсија каже да је салса дошла у Србију да ту и остане, а да је Срби јако добро играју. Она је додала да се нада да ће посетиоци Сајма поред музике, уживати у свим специјалитетима и пићу, а најавила је и приказивање туристичког видео-материјала.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 27 новембар 2014 22:46
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија