Кућа Добрих Вести

Login

Сутра конференција „Од отпада до укуса“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

plava111111БЕОГРАД - Међународна конференција “Од отпада до укуса“ (From waste to taste) – нови модели успешног и одрживог пословања” одржаће се сутра на Факултету за економију, финансије и администрацију – ФЕФА.


Основни циљ конференције јесте промоција предузетништва, охрабривање будућих и садашњих предузетника да је иновативност успешан модел одрживог пословања. Такође, један од циљева је и стварање мреже малих и средњих предузетника, истраживачких и иновативних иницијатива у свим доменима пословања, промовисање комуникативности, размене искустава и идеја у региону Југоисточне Европе у коме је предузетништво недовољно схваћено и уз кога се често подразумевају непремостиве препреке – од финансијских до оних чије је упориште у менталитету.


На конференцији ће, поред стручњака са Универзитета из Торина, Печуја, Загреба и ФЕФА, говорити и аутор Плаве економије, др Гинтер Паули, чија је књига о овом моделу развоја већ преведена на око 30 светских језика. Његов приступ развоју предузетништва заговара развој мале привреде на темељу иновативности, локалне специфичности и нарочито, очувању и поштовању природних ресурса.


Један од примера који је у овој књизи описан налази се и у Србији, у предузећу Екофунги, које послује у области производње хране и које је остварило неколико пројеката у сарадњи са Иновационим фондом Републике Србије.


Пријављени учесници конференције долазе из читаве Србије и региона, али и из света. Захваљујући томе, конференција ће бити место упознавања и умрежавања младих људи са циљем заједничких наступа према финансијерима, размене искустава и заједничких активности развоја модела “плаве економије” у будућности.


Решавање проблема енергетске ефикасности


Посебан нагласак на конференцији биће стављен на моделе решавања проблема енергетске ефикасности и нашег односа према отпаду као сировини, али и као опасности. Представљајући успешне моделе пословања, желимо да допринесемо рушењу предрасуда да је предузетништво тешко и скоро немогуће, да се не дешава у високим сферама бизниса далеко од појединца, већ напротив, да свако од нас може на то утицати.


Са овим циљем представиће се модел такозване “Плаве економије”, што је заправо, назив књигенастале из извештаја др Гинтера Паулија Римском клубу 2009. године, чији је и он члан. Основни постулат књиге јесте развој одрживог пословања заснован на локалним ресурсима уз јачање домаћег тржишта, поштовање начела широког и отвореног дијалога, размене искустава , а пре свега, поштовање природе и свега што она даје.


Не говоримо о проблемима већ нудимо решења – основни је принцип ове књиге.


Иако помало екстравагантна, књига интригира и наводи на размишљање о једноставним решењима и могућностима развоја пословања. Оно што охрабрује јесте да идеју коју заступа књига “Плава економија”, осим микро и малог бизниса, читави региони и водећа предузећа у Европи и у свету препознају као решење за одржив развој .


Кућа добрих вести као промотер друштвено-одговорног пословања и одрживог развоја медијски је покровитељ ове конференције.
Званични језик конференције је енглески са обезбеђеним симултаним преводом.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 27 март 2015 08:26
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија