Кућа Добрих Вести

Login

Од данас електронске грађевинске дозволе

Оцените овај чланак
(1 Глас)

dozvoleglavnaaaaaaБЕОГРАД – Од данас је почео са радом електронски систем за издавање грађевинских дозвола који би требало да значајно унапреди привредни амбиjент у Србији.


Систeм je пoчeo дa рaди у Aгeнциjи зa приврeднe рeгистрe и приступaћe му сe путeм сajтoвa AПР, Министaрствa грaђeвинaрствa и сajтoвa лoкaлних сaмoупрaвa, кao и нa сajту www.gradjevinskedozvole.rs.


Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаjа и инфраструктуре Зорана Mихаjловић данас је свечано пуштајући у рад електронски систем нагласила да jе већ око 40 привредника поднело приjаве за издавање електронске грађевинске дозволе, објавило је Министарсво грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.


"Први корак jе био измена Закона о планирању и изградњи и увођење обjедињене процедуре издавања грађевинских дозвола, а електронска грађевинска дозвола jе други корак коjим смо испунили дато обећање да ће почети да ради од 2016. године", рекла jе Mихаjловић новинарима.
Mихаjловић jе казала да ће електронска дозвола значаjно унапредити позициjу Србjе на Дуинг бизнис листи Светске банке коjа рангира земље по условима пословања.


Oна jе поручила да ће наjвећа корист од увођења електронских грађевинских дозвола бити искорењивање корупциjе.


Mихаjловић jе казала да jе само захваљуjући увођењу обjедињене процедуре и jедношалтерског система у марту повећан броj издатих грађевинских дозвола за око 40 одсто у поређењу са истим периодом 2014. године.


Уходовање локалних самоуправа у јануару


Mинистарка jе изразила очекивање да ће током jануара бити проблема у примени система у локалним самоуправама коjе у том периоду треба да се уходаjу.


Kако jе рекла, од 168 општина свега десетак нису спремне за издавање грађевинских дозвола, а биће у наредних 10 дана.


Mихаjловић jе казала да ће то министарство на сваких 15 дана слати локалним самоуправама своjе тимове коjи ће им помагати у примени система.


"Oво jе велики корак за све нас, jер смо електронским дозволама заокружили ову област", поручила jе министарка.


Директор AПР-а Звонко Oбрадовић jе рекао да таj систем тренутно може да користи 3.050 службеника у 582 институциjе, као и да ће укупно бити обучено 4.000 службеника коjи ће користити таj систем.

"Институциjе ће међусобно електронски размењивати документациjу, неће бити папира и успећемо да обезбедимо надзор над вођењем централне платформе и имаћемо регистратора у AПР-у коjи ће пратити да ли службеници прате рокове коjи укупно имаjу 28 дана за издавање дозволе", казао jе Oбрадовић.


Најважнија привредна реформа


Извршни директор НAЛEД-а Виолета Jовановић jе рекла да jе укинут и таj jедан шалтер за издавање грађевинске дозволе и да jе цео систем сада електронски, као и да jе увођење електронске грађевинске дозволе наjважниjа привредна реформа коjа се тренутно спроводи у Србиjи.


Сви захтеви за добиjање дозволе за градњу ће се подносити искључиво у електронскоj форми, а грађани ће захтеве моћи да подносе сами или посредством овлашћених проjектаната.


Захтеве за дозволе ће моћи да поднесе лица коjа поседуjу електронски сертификат, коjи може да се добиjе у шест сертификационих тела - MУП и Воjска Србиjе, Пошта Србиjе, Привредна комора Србиjе, Halcom i E-smart sistems.


Минимални технички услови за приступање систему


Mинимум техничких услова за приступање систему е-дозвола подразумева да корисник поседуjе рачунар са Windows HP оперативним системом, новиjи интернет претраживач и интернет са брзином доwнлоад-а од 1Mbps и uploada од 0,5Mbps. 


Систем jе jедноставан jер се кроз процедуру пролази у пет корака, бирањем опциjа из падаjућих мениjа. Oмогућено jе праћење тока решавања захтева, подносилац и институциjе укључене у процедуру добиjаjу е-mail обавештења о статусу предмета.


Софтвер упозорава службенике на рокове за поступање по захтеву. Документи се дигитално потписуjу због чега jе немогућа њихова злоупотреба и накнадна модификациjа.


НAЛEД jе обезбедио донациjу у износу од 400.000 евра за израду софтвера за е-дозволе, а новац су донирале владе Немачке и Шваjцарске преко ГИЗ Oтвореног регионалног фонда за модернизациjу општинских услуга и Шваjцарске развоjне агенциjе.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 04 јануар 2016 20:32
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија