Кућа Добрих Вести

Login

„Подршка женском предузетништву“ кренула из Зрењанина

Оцените овај чланак
(0 гласова)

zenepreduzetnistvoooooБЕОГРАД - Прва у низу едукативних радионица “Подршка женском предузетништву“одржана је 27. априла у Регионалној привредној Комори Зрењанин са циљем да се жене у Србији упознају са могућностима и изазовима покретања и успешног вођења бизниса.


На веома посећеној радионици у РПК Зрењанин, Милан Ристић, из Центра за мала и средња привредна друштва Привредне коморе Србије представио је активности Коморе у подстицању развоја женског предузетништва. Посебно је истакао да Влада Србије и Министарство привреде, као ресорно министарство, уз учешће бројних партнера, од марта спроводе велики пројекат на националном нивоу под називом Година предузетништва 2016. Основна идеја многобројних активности и програма подршке предузетништву је развој конкурентне привреде која почива на идејама приватне иницијативе, предузетничког духа и друштвеног консензуса о подстицању таквих вредности.


Божана Јакишић из Центра за услуге и посредовање ПКС представила је сервисе и услуге намењене предузетницама. О расположивим програмима различитих финансијских подршки које спроводи Фонд за развој РС у сарадњи са Министарством привреде у Години предузетништва, за које могу конкурисати жене предузетнице, говорила је Олга Радовановић из Фонда за развој. У свом излагању представила је актуелне кредитне линије за инвестиционе кредите, кредите за трајна обртна средства, одржавање текуће ликвидности и краткорочне кредите.

 

Нарочито је апострофиран Програм за који се очекује да ће бити највише интересовања „Програм подстицања за развој предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у послу“, а за који је објављен конкурс 20. априла 2016. године.


Два пројекта Развојне агенције Србије намењена женском предузетништву, Старт уп програм за започињање посла за који је објављен јавни позив и траје до 20. маја и Програм за повећање конкурентности постојећих предузећа, за који ће јавни позив бити расписан у мају месецу, окупљеним предузетницама представила је Јелена Радоман Илић из Развојне агенције Србије. У оквиру представљене финансијске подршке, посебно је дизајниран програм који је намењен удружењима која се баве подршком женског предузетништва. Укупна бесповратна средства која су на располагању женама предузетницама, у оквиру ових програма, су око миллион евра.


На радионицу у Зрењанину су представљени и примери добре праксе, односно успешне пословне приче Маријане Керлете, власнице фирме Сwеет Елестра, и Магде Кубурић, сувласнице фирме Мој Рачуновођа, које су изложиле своја бизнис искуства, различите проблеме са којима се суочавају у пословању, остварене резултате и даље планове.


Едукативне радионице организује Привредна комора Србије у сарадњи са Удружењем пословних жена Србије, Фондом за развој и Развојном агенцијом Србије, а уз подршку компаније ДХЛ Интернатионал Београд.


Наредна радионица биће одржана за два дана, прецизније 12. маја у Регионалној привредној комори Ужице.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено уторак, 10 мај 2016 20:57
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија