Кућа Добрих Вести

Login

Заједничким снагама на светска тржишта

Оцените овај чланак
(0 гласова)

logo1-uvodnaБЕОГРАД – Председници привредних комора из шест земаља Југоисточне Европе (ЈИЕ) су са састанка у Београду поручили да је у условима економске кризе неопходно што је могуће боље међусобно повезивање и удруживање у региону на свим нивоима, како би заједничким снагама привредници лакше пласирали робу и услуге на светским тржиштима и тако помогли у привредном опоравку својих држава.

У оквиру Менаџмент форума ЈИ Европе, у Привредној комори Србије (ПКС) одржан је 20. састанак председника комора, на којем су дате препоруке и покренуте иницијативе за унапређење  регионалне сарадње.

Као основ за то, између осталог, указано је и на могућности заједничког коришћења пословних  капацитета, удруживање на свим пољима и ослањање на економију обима, како би се пронашле могућности за пласман роба и услуга на светском тржишту, које се могу произвести заједничким капацитетима.

Sastanak-predsednika-komora-JIE

 

Улога Привредних комора

 

Улога привредних комора, како је предочено, огледа се у пружању системске подршке пословним лидерима, као и малим и средњим предузећима Региона, у размени информација, коришћењу заједничког потенцијала и производног капацитета, наводи се у данашњем саопштењу ПКС, достављеном „Кући добрих вести“.

Председници привредних комора Региона сматрају да активности треба да буду усмерене ка узајамном преношењу искустава у пословању на страним тржиштима, као и да је потребно израдити стратегију наступа на појединим тржиштима и подстаћи формирање извозних кластера и њихову интернационализацију.

Корисно је организовати и посете регионалних привредних мисија где би лидерске компаније биле представљене заједно, у сарадњи са коморским системом, као и пословно и стратешко повезивање домаћих и иностраних партнера, користећи искуства лидера у Региону.

 

Укључити мале компаније у заједничке пројекте

 

Председници комора инсистирају и на преношењу искуства, повезивању и укључивању мање развијених компанија у заједниче пројекте и послове. Заједнички би требало предложити мере у вези са економским односима земаља у Региону, са другим европским и светским државама и хармонизовати их са прописима Европске Уније (ЕУ) и Светске трговинске организазације (СТО).

Челници асоцијација привредника у Региону указали су да је неопходно и јачање конкурентности производних предузећа и њихово оспособљавање за наступ на трећим тржиштима, увођењем технолошких иновација, посебно када су у питању металска, електро и ИТ индустрија.

 

Посебна пажња пољопривредно-прехрамбеној индустрији

 

Имајући у виду значајан удео пољопривредно-прехрамбене индустрије у укупној регионалној размени, посебну пажњу, подршку и помоћ треба усмерити овом сектору. Опоравак Региона од последица глобалне и транзиционе економске кризе може бити убрзан подстицањем заједничке реализације инфраструктурних пројеката, уз ангажовање постојећих ресурса грађевинске индустрије.

Усвајање стандарда квалитета и усклађивање националног законодавства у земљама које су на путу пуноправног чланства у ЕУ са европским прописима, како је истакнуто, неопходни су предуслови за слободан проток робе и повећање обима спољнотрговинског промета Региона.

Привредне коморе, у сарадњи са компанијама лидерима у овом делу Европе, иницираће и подржаваће активности у области регионалне сарадње, посебно на пољу израде заједничких предлога пројеката за програме ЕУ, а формираће се и конзорцијуми за реализацију заједничких пројеката, тендера и огласа.
Коморе ће, како је предочено, наставити и са активним учешћем у раду регионалних радних група Форума ЦЕФТА комора, ради сагледавања актуелне привредне ситуације, усаглашавања ставова и креирања препорука ка надлежним ЦЕФТА поткомитетима.

Да би у периоду светске кризе било могуће дати додатни подстицај развоју привреде, неопходно је да лидери у Региону међусобном сарадњом дају пример како заједнички наступити у иностранству.

 

Листа регионалних лидера Клуб 100 ЈИЕ6

Од кључног је значаја, како је истакнуто, покретање иницијативе за креирање листе регионалних лидера Клуб 100 ЈИЕ6, на основу дефинисаних и усаглашених критеријума, формирање Управног одбора, мапирање и процена ресурса ових компанија и подршка изради Стратегије Пословних лидера ЈИЕ6 до 2020. године.

Председници привредних комора Региона залажу се да се установи и систем за регионалне заједничке набавке, за регионалну заједничку производњу, креирање система заједничког промотивног наступа на трећим тржиштима, као и креирање Тоp-Rеg производа.

 

Предложене нове награде за компаније

Председници комора су препоручили и оснивање фондова регионалних лидера за награду најиновативнијег производа године, за финансирање иновативних „старт-ап“ (Start Up) компанија, у складу са критеријумима Western Balkans Investments Framework, као и да се установи награда за најбољу старт-ап компанију Региона.

Пружена је и подршка декларацији Juročembers-a (Eurochambres) о стручном образовању и усавршавању, која представља основу за запошљавање младих и економски развој, као и креирању стратегије за имплементацију декларације Eurochambres о стучном образовању и усавршавању.

 

На 20. састанку председника привредних комора ЈИЕ6, учествовали су Бруно Бојић, председник Спољнотрговинске коморе БиХ, Борко Ђурић, председник Привредне коморе Републике Српске, Велимир Мијушковић, председник Привредне коморе Црне Горе, Само Хрибар Милич, председник Господарске зборнице Словеније, Стојмирка Тасевска, саветник Управног одбора Стопанске коморе Македоније, Горан Маснец, директор Представништва Хрватске господарске коморе у Београду, Ратко Филиповић, председник Привредне коморе Војводине, Ивана Зељковић, генерални секретар Привредне коморе Београда и домаћин овог састанка Милош Бугарин, председник Привредне коморе Србије.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 20 септембар 2012 16:50
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија