Кућа Добрих Вести

Login

Појава социјалних предузећа допринеће општем добру заједнице

Оцените овај чланак
(2 гласова)

BESPLATNASKOLAБЕОГРАД - Процењује се да у Србији послује више од 400 одрживих социјалних предузећа и према истраживањима та предузећа доприносе са 0,2 осто у укупном БДП-у Србије.


Поређења ради, у свету данас ради четрдесет милиона социјалних предузећа у којима ради преко двеста милиона волонтера. Допринос социјалних предузећа у европској економији је 11 одсто БДП.


Ове податке изнела је Ена Радоњић на ове седмице одржаном завршном скупу Школе за социјално предузетништво коју реализује Serbian Venture Network уз подршку Америчке амбасаде у Београду.


Школа за социјално предузетништво пројекат је организације Serbian Venture Network (SeVeN) познате у Србији по организовању великог догађаја који спаја младе и инвеститоре – “Belgrade Venture Forum” (BgVF).


“Концепт социјалних предузећа погрешно се везује за маргиналне групе.Реч “социјална” се везује искључиво за запошљавање угрожених категорија. Ми се залажемо за то да се социјална предузећа дефинишу као облик предузетни ког подухвата чији је циљ остварење друштвене мисије. Проблем са овим предузећима је недовољна запосленост професионалаца, недостатак обука као и структурних напора”, рекла је Ена Радоњић.

 

Она је подсетила да су до сада постојале три иницијативе за доношење Закона о социјалном предузетништву, али да он још увек није заживео.
Према њеним сазнањима радна група за израду закона је поново формирана и до сада је имала један радни састанак. Нови састанак требало би да има у априлу.

                                  impacthube

 

“Било би добро осмислити фискалне и пореске моделе подстицаја тих предузећа у њиховом раном периоду како би постала конкурентна. Треба израдити и стратешки план и да буде предвиђено да та предузећа постану таква да враћају свом друштву. Такође, треба промовисати подстицајне мере, повезивати се са регионом. У образовању људи за овај посао треба да учествују предавачи из приватног сектора. Потребно је и размишљати о системском креирању задруга и ван пољопривреде”, рекла је она и нагласила да су добри финансијски механизми осмишљени су у Великој Британији, Словенији а неко из публике је добацио да се добрим примером може сматрати и Албанија где се, ко има 30.000 евра годишњег прихода, не опорезује.


Serbia Wenture Network препознала је ту потребу да се развијају социјална предузећа у Србији и подрже креативне бизнис идеје које доприносе опште добру заједнице.


“Организовали смо онлајн курс на који се пријавило 370 људи. Имали смо и интерактивну онлине платформу, предузетничку академију и менторинг. Школа социјално предузетништва је имала 50 полазника. У изради је и водич за покретање социјалног предузетништва који ће ускоро бити објављен на портал pokreni.se.

 

Имали смо панел о инвестирању у социјална предузећа на Белграде Вентуре форуму. Родила се идеја и оснивању Fonda Wenture филантропије. Жеља нам је била да младе предузетнике умрежимо, повежемо искуства и њихова знања. Предузетници су ти који праве промене у друштву”, рекао је Пауновић.

                              enterprase33333

 

"Одржали смо неколико радионица о социјалном предузетништву, како направити бизнис план,разумети бројеве сопственог бизниса,како разумети клијенте. Изабрали смо пет тимова за које смо веровали да могу да се изборе за пичинг на Belgrade Wenture Forumu",  рекао је он.
На овом догађају презентовано је И неколико предузећа која су никла уз помоћ обука, менторинга и курсева које је организовао Serbina Venture Network.


Међу њима су и “Black sheep”, предузеће које је подржала и Ерсте банка на конкурсу “Суперсте”. “Наш пројекат спаја уметнике и ИТ. Радимо на томе да добијемо објекат на води који би чистио реку Саву. Запослили би и људе из социјално угрожених категорија”, рекли су представници тог предузећа.
Синиша из “Rent a bike” говорио је о овом сервису за изнајмљивање бицикала. Његова специфичност се састоји у томе што су ови бицикли настали од рециклираних старих бицикала. Људи су донирали бицикле а затим их је ова екипа редизајнирала. Овако рециклирани бицикли се изнајмљују на три локације у Панчеву. Они су сада обезедили паре и за апликацију која ће вожњу учинити атрактивнијом. Биће осмишљене руте на којима ће се се возачи бицикала упознавати са историјом, културом, ресторанима.


Представљен је и СМС сервис за школе. Иноватор Горан Јеремић, иначе је професор у школи и схватио је да је овакав један сервис потребан. Он се сада примењује као пилот пројекат у једној школи и људи су задовољни, пре свега родитељи. Родитељима се овим СМС-ом јавља да ли је дете присутно на часу, јављају се ванаставне активности, екскурзије. Та услуга би за родитеље била потпуно бесплатна, док би се један део комерцијализовао – попут јављања родитељима какве су оцене.


Ања Петричевић говорила је о својој фирми “Petruci elegance”, која производи креативне машне. Већ има своје тржите у Уједињеним Арапским Емиератима И САД. Планирамо да осмислимо целу бизнис линију - одело, кравату и машну.”Циљ нам је и да запислимо жене из текстилне фабрике, а социјални елемент предузећа огледа се у томе што донирамо Фонду за борбу против рака а користимо и рециклирани картон као амбалажу”, рекла је ова амбицизна девојка И нагласила да је “њен циљ глобално тржиште”.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 01 април 2017 18:37
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија