Кућа Добрих Вести

Login

Отворени међународни сајмови ЛОРИСТ

Оцените овај чланак
(1 Глас)

87115-uvodnaНОВИ САД – На Новосадском сајму данас је отворен јубиларни 45. Међународни сајам лова, риболова и спорта (ЛОРИСТ), а два дана касније, 27. септембра почеће Међународни сајам туризма који се, такође, одржава 45. пут. Сајмови трају до 30. септембра.

Ловство у Србији има много проблема и неопходна је измена Закона о ловству, који има одређене недостатке, изјавио је на данашњем отварању ЛОРИСТ-а државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Данило Голубовић.

„ Циљ Владе Србије је да се ловство у Србији врати тамо где му је место и где је некада било. Да бисмо то учинили морамо заједно да радимо на одрживом развоју ловства, побољшању квалитета дивљачи у стаништима и да решимо питање интензивне пољопривредне и шумарске производње која, на неки начин, ограничава развој ловства у данашње време“, рекао је Голубовић.

Он сматра да ловство мора бити профитабилна делатност, која ће значајно допринети развоју локалних заједница и унапређењу животне средине.
- У Србији има 8,5 милиона хектара којима газдују ловачка удружења, што је велика перспектива туризма, привреде и укупног развоја наше земље, нагласио је државни секретар.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је оценио да је ЛОРИСТ створио традицију која траје 45 година, на понос Новог Сада и целе Србије, а генерални директор Новосадског сајма Горан Васић пожелео је излагачима да склопе што више послова, да ловци и риболовци употпуне своју опрему, а да љубитељи коња уживају у прелепој игри и спортским дисциплинама у којима учествују ове племените животиње..

До недеље, 30. септембра, на Новосадском сајму одржавају се и Сајам хортикултуре, екологије и шумарства, а за два дана почињу и 45. међународни сајам туризма и 3. међународни сајам коњарства "HorseVille“, који ове године траје дан дуже од претходног пута. 

На првим јесењим манифестацијама на Новосадском сајму наступа више од 400 излагача и учесника из 15 земаља света - Аустрије, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Републике Српске, Македоније, Индије, Норвешке, Пољске, Шведске, Ирске, Румуније и Турске. У Конгресном центру Новосадског сајма и на штандовима излагача биће одржана 53 стручна и пословна скупа.

Појединачна улазница кошта 300 динара. Колективне улазнице (за групе веће од 15 људи) су 200, а иста цена је за децу до 12 година, пензионере и организоване ђачке и студентске посете. Капије сајма отворене су од 10 до 19 часова.

 

Највећи сајам лова, риболова и спорта у региону

 

Концепција ЛОРИСТ-а, најзначајније и највеће сајамске приредбе из области лова, риболова и спорта у региону, усмерена је ка новитетима на тржишту Србије и Европе, а од прошле године посебно се истиче организација Сајма шумарства.

Сајам је отворио своја врата за ловце, риболовце, љубитеље природе, произвођаче и диструбутере ловачког оружја и муниције, ауто-куће које продају теренска возила, произвођаче пловила за риболов, риболовачка и ловачка удружења, туристичке агенције које нуде аранжмане за ловни и риболовни туризам.

Посетиоци ће у излагачком простору моћи да виде ловачко и лично наоружање, ловачку муницију, прибор, одећу, обућу, спортску и камп опрему, али да купе и све што им треба од стручне литературе.

 

Пратеће манифестације ЛОРИСТ-а

 

Пратећи сегмент ЛОРИСТА биће Изложба ситних животиња, у Хали 9, док ће Берза ситних животиња бити организована у недељу, 30. Септембра.
Посетиоци ће имати прилике да уживају у три изложбе ловачких трофеја у организацији Природно-математичког факултета у Новом Саду, ЈП "Војводинашуме" и Ловачког савеза Војводине.

Дан лова биће обележен у суботу, 29. септембра, а тог дана биће одржано Отворено првенство Војводине у опонашању рике јелена.

 

Међународни сајам туризма

 

Међународни сајам туризма, који ће бити одржан од четвртка, 27. до недеље, 30. септембра, током претходних година потврдио је афирмацију једног од најзначајних места за пласман туристичке понуде Србије.

Као и ранијих година биће промовисане бање и климатски центри у земљи, зимска туристичка понуда Србије и региона, али и новогодишњи аранжмани. Последњих година активно учешће на сајму имају и туристичке организације градова и општина, али и струковна окупљања намењена посленицима у туризму и угоститељству.

 

Еко свет и сајам хортикултуре

 

У оквиру целокупне петодневне сајамске манифестације биће одржани и сајмови хортикултуре, сајам „Еко-свет“, као и сајмови шумарства, опреме за угоститељство и Изложба хране и пића.

Излагачки програм Сајма хортикултуре обухватиће неколико робних група – садни материјал, семенску робу, декоративне биљке, уређење ентеријера, заливне системе, пластенике, механизацију за хортикултуру и средства за прехрањивање и заштиту. Током овог Сајма “гости” сајма ће имати прилику да уживају у богатој изложби баштенског и саксијског цвећа, садница воћа, листопадног и зимзеленог дрвећа, травнатих подлога, садница украсног жбуња, украсних саксија, али и да добију корисне стручне савете за узгој цвећа и садница.

87111-05

На сајму„Еко-свет“ биће представљене савремене технологије, еколошки стандарди и иновативности, које ће унапредити однос према заштити животне средине, а посетиоци же моћи да се упознају са процесом и продуктима органске производње, производима и програмима сакупљача и прерађивача лековитих биљака, произвођача меда и других пчелињих производа, новим производима еколошке опреме, уређајима, филтерима и машинама за производњу лековитог биља и других еколошких производа.

 

Очување природних ресурса шума и ловишта

 

У Конгресном центру сајма планирана је и организација стручних скупова о унапређењу очувања природних ресурса шума и ловишта, као и актуелне теме из области хортикултуре, екологије и заштите животне средине.

Појединачна улазница за Сајмове кошта 300 динара, а капије сајма биће отворене од 10 до 19 часова.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 25 септембар 2012 19:13
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија