Кућа Добрих Вести

Login

Представљање публикације „Тржиште рада у Србији – положај жена 45+“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ZNPБЕОГРАД - Поводом објављивања публикације „Тржиште рада у Србији – положај жена 45+“ у којој се говори о родној неједнакости и „Ускраћивању права на достојанствен рад“, Удружење „Жене на прекретници“  oрганизује промоцију и конференцију за новинаре, у среду, 22. новембра 2017. године у 12.00 сати у Медија центру.

 

„Наведеном Публикацијом желимо да укажемо на положај једне од најрањивих група на трижишту рада у Србији, а то су жене у доби изнад 45 година. Намера нам је да упозоримо на специфичне проблеме са којима се суочавају, да подстакнемо стручну, али и најширу јавност, као и носиоце политичких одлука да усмере своју пажњу ка различитим облицима подршке и мерама за побољшање њиховог постојећег стања“, наводи ово Удружење.

 

„Многобројна истраживања указују на веома изражену родну неједнакост у Србији. Индекс родне равноправности, којим се ове неједнакости мере, показује да је управо у домену рада и новца, положај жена у Србији најнеповољњи у поређењу са другим европским земљама. Жене су неравноправне у кључним егзистенцијалним сегментима и заостају за мушкарцима, у погледу запослења, за читавих 14 одсто. Изложене су, више него мушкарци ризику од отказа, а суочавају се са низом неповољних околности које отежавању повратак на тржиште рада. То је управо група са највећим постотком дугорочно незапослених“.

 

„Поновно запошљавање жена ове старосне доби, са великим радним и животним искуством, углавном високообразованих, представља велики привредни ресурс за развој сваке земље, сами тим и Србије, који је мерљив и кроз повећање БДП“, истакло је ово Удружење у свом званичном позиву медијима за присуство на овој конференцији.

 

Учеснице на Конференцији су Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, Чила Ихас, председница Извршног одбора УниКредит Банке Србија, Марија Бабовић, директорка програма SeConS-a, Мима Перишић, председница Управног одбора Удружења “Жене на прекретници“ и Светлана Церовић, члан Управног одбора Удружења „Жене на прекретници“ која ће бити модератор догађаја. 

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено субота, 18 новембар 2017 23:38

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија