Кућа Добрих Вести

Login

Међународни форум о друштвено одговорном пословању

Оцените овај чланак
(3 гласова)

dposfgfgfgБЕОГРАД -  Осма међународна конференција о друштвено одговорном пословању одржана је у четвртак, 7. децембра у Народној библиотеци Србије и у хотелу Кристал у Београду. Скуп је отворио Амбасадор Краљевине Холандије у Србији, Његова екселенција Хенк ван ден Дол (Henk G.C. van den Dool), Николас Бизел (Nicolas Bizel), шеф операција за правду, унутрашње пословање и цивилно друштво ЕУ делегација у Србији и господин Невен Мариновић, извршни директор Форума за одговорно пословање.

 

Тема прве панел дискусије била је “Стање друштвено одговорног пословања у Србији” о чему су говорили Веран Матић, председник Савета за друштвено одговорно пословање Привредне коморе Србије, који је истакао да медији недовољно информишу о друштве одговорним компанијама, каткада и у потпуној супротности са друштвено одговорним пословањем.добар пример би био тај што је највећу помоћ Б92 у почетку добијао управо из Холандије. Решење тог проблема стања у медијима могло би бити у јачању јавног сервиса, рекао је господин Матић.

 

Скупу су присуствовали представници друштвено одговорних компанија које су добар пример Мирјана Јовашевић, директорка корпоративних комуникација Delhaize Србија , Жељка Ћирић Јаковљевић, директорка маркетинга и корпоративних комуникација Eurobank Србија која је истакла да је друштвено одговорно пословање у банкарском сектору развијено и да су они имали учешћа на форумима и у радним групама, али да је потребна шира примена, што је основ за унапређење.

 

Јована Механџић Ђурђић, менаџерка за одрживи развој IKEA SEE је пример компаније која велику пажњу поклања друштвено дговорном помашању, као што је брига о женама и сировини која се обнавља. Њихова компанија се може похвалити са 0 од сто отпада, је су њихови производи прављени искључиво од материјала који се рециклира. 

 

 Извршни директор форума Невен Мариновић је истакао да се помак у друштвено одговорном понашању види у квантитативним мерењима, а медији треба да наводе добре примере, али и да критикују. Земље Евроске уније више контролишу пословање компанија и у то смислу, од 2016. године, уведена је обавеза редовног извештавања о нефинансијском пословању компанија.   

 

О стању друштвено одговорног пословања у Холандији говорила је Бенадин Бос (Bernadine Bos), директорка за међународну сарадњу и развој бизниса. Објаснила је како компаније могу имати добар бизнис без негативног утицаја на државе, као добар пример навела је Heineken и Coca Cola co које пречишћавају воду и настоје да угроженим земљама афричког континента обезбеди чисту, пијаћу воду. Затим, текстилна индустрија и компаније које производе одећу од џинса који се рециклира и поново носи као модни тренд, такође су пример друштвено одговорног пословања.

 

У наставку програма једна од тема била је “Књучне препоруке за унапређење закона о запошљавању и професионалној рехабилитацији особа са инвалидитетом” коју је водила доц. др Наташа Крстић са факултета за медије и комуникације универзитета Сингидунум.

 

Награђени за друштвену одговорност

 


„Најбољи волонтерски програм” – Атлантик Група за Србију за програм за „Дан вредности“

 

Дан вредности је традиционални компанијски догађаја који данас окупља и до 1.500 учесника, на више од 60 локација, на свим тржиштима на којима компанија послује. Програм подстиче самоиницијативе за избор активности и укључивање запослених са циљем да се и на тај начин развија свест о припадности компанији и узајамном помагању. Запослени могу да предлажу акције на основу личног запажања и проблема на које наилазе у својој локалној заједници, док програм волонтирања укључује све запослене, па и менаџмент. Активности програма подразумевају сређивање зелених површина, паркова, шума, а циљне групе су социјално угрожена лица, деца без родитељског старања и установе од друштвеног значаја.

 

 

„Најуспешније партнерство у локалној заједници” – Дajрект медиа а.д. за програм ”Дечије село: Амфитеатар у бојама дуге”

 

 

У партнерству са Установом социјалне заштите “Др Милорад Павловић“ у Сремској Каменици, запослени компаније Дирецт Медиа реализовали су реконструкцију бетона, фарбање амфитеатра Дечијег села и организовали пројекцију изложбе у виртуелној реалности „Доживи Теслу“. Програм је имао за циљ да кроз интеракцију са маргинализованим групама становништва допринесе локалној заједници у виду подршке напорима институција које се тиме баве и уједно подигне свест код запослених о потреби већег укључивања маргинализованих група у заједницу.

 

 

„Развој запослених” – Кока-Кола ХБЦ Србија за програм ”Коца-Кола клуб волонтера”

 

 

Волонтерске активности Клуба волонтера првенствено су усмерене ка креирању добробити заједнице, у оквиру које се посебно издвајају подршка угроженим групама (најчешће кроз физичке акције) и подршка младима (најчешће кроз менторство и поделу знања). Захваљујући начину на који је цео програм конципиран, запослени могу сами да бирају/предлажу, пријављују се и реализују акције, волонтирање доприноси развоју предузетничког духа код запослених, као и њихових презентационих вештина, док се мерење привржености запослених волонтирању спроводи се сваке године. Од почетка лансирања програма до данас реализовано је укупно 17 волонтерских активности и покренуто укупно 174 волонтера. Само у 2017. реализовано је 7 активности у току радног времена и у којима је учествовао 71 волонтер, као и једна активност ван радног времена у којој је учествовало 12 запослених.

 

 

„Иновативно  skill based волонтирање” – Банkа Интеса Београд за пројекат „БИБ бенд свира за децу“ у оквиру програма корпоративног волонтерства „Интеза од срца“

 

 

Банка Интеза је 2016. године оформила БИБ бенд, сачињен од десет колега музичара. Основни задатак БИБ бенда био је да свира за децу, односно за прикупљање средстава за помоћ дечијим установама, институцијама за њихово медицинско или социјално збрињавање или школама за децу и младе са сметњама у развоју. Заказана су четири велика концерта БИБ бенда (Београд, Ниш, Нови Сад, Крагујевац), а запослени из целе банке имали су прилику да дођу и куповином улазница донирају новац за помоћ и подршку деци у ризику. Прикупљено је више од 1.160.000 РСД за решавања акутних хуманитарних проблема заједнице и помогнуто је десет дечијих установа шром Србије. У оквиру овог програма, запослини Банца Интеса донирали су више од 2000 сати волонтерског рада заједници.

 

„Про боно подршка” – Хемофарм и Фондација Хемофарм за програм ”Менторски програм Фондације Хемофарм”

 

Циљ програма је пружање подршке студентима који имају изузетне оцене, а слабијег су материјалног стања. Ментроски програм перцепиран је као заједнички процес учења у коме и ментор као искуснији у односу, има простора за даље напредовање у смислу личног и професионалног развоја и представља одличан пример међусекторске сарадње. Селекција ментора, рађена је у интензивној сарадњи са сектором људских ресурса компаније Хемофарм и тима фондације. Додатна подршка усмерена је на размену знања, искустава и контаката између ментора и стипендиста којим Фондација Хемофарм подстиче јачање капацитета будућих фармацеутских и медицинских радника и стручњака као и креирање позитивног амбијента за запошљавање младих. Главне активности програма биле су тренинзи за групу ментора као и сусрети и тренинзи за стипендисте-ментије како би се сви учесници адекватно припремили за програм, реализација предавања претежно у области меких вештина, студијска посета погонима компаније у Вршцу и стручна предавања.

 

„Најбоља волонтерска акција” – Бамби а.д. за програм “Бамби караван”

 

Циљ програма је стварање трајне везе између установа за децу без родитељског старања, компаније и запослених. Додатни циљ је био да се подигне свест о потреби да се помогне овим установама, те да се утиче и на друге компаније. Волонтерска акција спроведена је током слободног времена запослених а главне активности укључивале су: дељење производа компаније Бамби, дружење са корисницима услуга, обилазак самих установа и прихватилишта, као и разговор и подршка васпитачима у установама. Циљна група су била деца без родитељског старања, деца са посебним потребама и деца – жртве насиља у породици. Учешће у волонтерским активностима компаније представља додатни подстицај за запсолене и наилази на позитиван одзив.

 

„Најбољи новоуспостављени програм корпоративног волонтирања“ – Војвођанска банка за програм „Ми смо тим“

 

Свака од волонтерских активности у оквиру програма имала је за циљ да допринесе побољшању услова живота заједнице. Запослени из пет региона давали су предлоге о томе шта је неопходно урадити у њиховом региону, као и коме је најпотребније помоћи. Партнери из локалне заједнице на активностима програма били су Установа за децу и младе ”Сремчица”, ОШ ”Милутин и Драгиња Тодоровић”, ОШ ”Владимир Назор”. Активности су обухватале: помоћ социјално угроженој породици у селу Честерег надомак Зрењанина, фарбање клупа и пагоде у дворишту Установе за децу и младе „Сремчица“ у Београду, фарбање пагоде, клупа и ограде и кречење спољашњег зида у Основној школи „Милутин и Драгиња Тодоровић“ у Крагујевцу, чишћење приобаља реке Дрине на три локације код Бајине Баште, фарбање ограде, клупа и жардињера у Основној школи „Владимир Назор“ у Ђурђину покрај Суботице. У оквиру програма укупно 103 запослених донирало је 482 сата волонтерског рада за побољшање услова у заједници.

 

Награду за корпоративно волонтирање, додељују Форум за одговорно пословање и Смарт колектив с циљем да се награде и промовишу оне компаније које улажу у локалну заједницу кроз лично ангажовање својих запослених, развијајући конструктивна партнерства са организацијама и институцијама у локалној заједници. Одлуку о добитницима Награде, донео је жири у саставу: Снежана Клашња, помоћник министра за омладину, Министарство омладине и спорта, Катарина Обрадовић Јовановић, помоћница министра Сектор за развој МСП и предузетништва, Ана Миленић, Делегација ЕУ у Србији, Оливер Шаров, Виши саветник за економску политику и трговину, Амбасада Краљевине Холандије у Србији, Miodrah Shrestha, ГИЗ и Алекса Јефтић, Покрет горана Војводине.

 

Награда за корпоративно волонтирање успостављена је 2011. године у сарадњи са међународним партнерима CSR Europe и BITC у склопу обележавања европске године волонтирања, као део шире иницијативе која је реализована у 23 европске земље.

 

Аутор: Наташа Ускоковић

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 11 децембар 2017 14:24

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија