Кућа Добрих Вести

Login

Отворен први радни центар за особе са аутизмом

Оцените овај чланак
(1 Глас)

centarrrrrrrrautizamОдрасле особе с аутизмом углавном су упућене на своје родитеље и боравак у кући, и то је проблем и за њих и за њихове породице. Први радни центар, отворен у Београду, омогућиће им да креативно проводе време и да се радно ангажују.

 

 

Идеја је да такви радни центри буду отворени и у другим градовима Србије.

 

Смештај у институције, судбина је многих одраслих особа с аутизмом који остану без родитеља, а нико од сродника не жели да преузме бригу о њима. Зато се родитељи целог живота боре да своју децу осамостале и да им обезбеде хумане услове за живот када остану сама.

 

"Сад када је Реља уписан у први разред, тек сада ће године просто пролетети, тако да је то наш највећи страх и проблем који ми видимо – шта ће бити с њим када нас не буде било, Када одрасте, шта ћемо све успети као друштво и држава успети да урадимо за особе с аутизмом", пита се Невена Петровић Јојић.

 

Колико ће бити самосталне, зависи од подршке. Прогнозе су боље када се аутизам рано дијагностикује и започне са третманима.

 

"Врло је важно да имамо некакве почетне кораке, елементе у раном оспособљавању тих особа, будући да у нашој земљи, нажалост, још увек немамо развијен систем запошљавања уз подршку за одрасле особе с аутизмом", указује Ненад Глумбић са Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију.

 

Потребан регистар особа са аутизмом

 

Још нема ни регистра особа с аутизмом. Родитељи се годинама боре и за услугу становање уз подршку, а значила би им, и дуго најављивана, предах услуга.

 

"Ми сад имамо аутизам у породици. Те особе су потпуно затворене са својим родитељима који више немају снаге ни да их изведу напоље, али се њима ништа не нуди него се о томе ни не прича", истиче Весна Петровић из Савеза удружења Србије за помоћ особама са аутизмом.

 

Наводи да једна група родитеља хоће да заједно са државом нешто направи. "Има примера добре праксе, ван границе Србије, али за сада нисмо наишли на разумевање", додаје Петровићева.

 

Радни центар отворен је искључиво захваљујући родитељима и Савезу, уз донацију друштвено одговорне компаније. Пројекат су започели отварањем дигиталног саветовалишта.

 

"Као круна овог пројекта, дошло је и отварање радног центра што мислимо да ће тек у будућности да заживи", наглашава Ана Борош Тодић из компаније "Вип мобајл".

 

Радионица је намењена одраслим особама с аутизмом. Сходно својим талентима и могућностима, правиће разне производе које ће, надају се, једног дана продавати у продавницама, какве већ постоје свету.

 

Извор: РТС

 


Последњи пут измењено уторак, 05 фебруар 2019 21:48

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија