Кућа Добрих Вести

Login

Вантелесна оплодња у доба пандемије корона вируса

Оцените овај чланак
(1 Глас)

coronavirussssssssУ Србији због тренутне ванредне ситуације и пандемије коронавируса, због мера предострожности и спречавања ширења заразе, комисије за процедуре вантелесне оплодње о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање одложене су до решавања тренутне ситуације.

 

Такође, сви Клинички центри у којима се врше процедуре вантелесне оплодње, требало би да заврше само оне процедуре које су започете (код жена које су већ укључене у стимулацију јајника) и то уз праћење препоруке да се добијени ембриони замрзну, а трансфер ембриона одложи за период након решавања пандемије.

 

Такође, предлог Удружења Шанса за родитељство је да то исто ураде и све приватне клинике укључене у финансирање процедура вантелесне оплодње о трошку РФЗО.

 

“Ово је у потпуности нова ситуација за све нас, молимо вас да останете код куће, да ваши најближи старији обавезно остану код куће. Да схватите да сада није време за вантелесну оплодњу, да не можете да изађете из земље сада на процедуру донације, да комисије за вантелесну оплодњу не раде, да уколико сте започели процес вантелесне оплодње исти и завршите аспирацијом, али да је за вас сигурније да сада не радите трансфере ембриона, да не започињете нове ИВФ процедуре. Удружење ће се кад се заврши овакво стање потрудити да укажемо на све проблеме који су настали везано за комисије и ИВФ процедуре. Ипак је ово ванредна ситуација. Молимо вас да сада чувате себе и своје најближе како бисмо касније могли да радимо на томе да буде више беба. Молимо вас да не паничите. Сада није најбитнија једна анализа која вам истиче! Сасвим је нормално да комисија не ради јер уласком у КЦ на комисију угрожавате и себе и друге, да путем до клинике и назад угрожавате и себе и друге. Останите код куће. Молим вас за солидарност и јединственост! ” изјавила је Сандра Јовановић, председница Удружења Шанса за родитељство.

 

Важно је нагласити да су препоруке о одлагању процедура вантелесне оплодње и комисија за процесе финансиране од стране РФЗО, иако наизглед ригорозне, очекивана и јасна мера предострожности ширења пандемије не само у нашој земљи већ у многим земљама Европе и света.

 

Након много позива, мејлова, порука и ваших недоумица, решили смо да вам се обратимо путем Шансиног влога и покушамо да приближимо тренутну ситуацију. Влог на тему корона вирус и вантелесна оплодња у Србији можете погледати на нашем yоутубе каналу, на видеу у наставку:

 

 

Све најновије информације у вези са Корона вирусом објављиваћемо на нашем веб сајту те вас молимо да пратите информације. Контакт телефон Центра за вантелесну оплодњу 0800 333 030 као и инфо телефон удружења 061/624-5224 и све наше имејл адресе су вам на располагању за сва додатна питања.

 

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено субота, 21 март 2020 21:44

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија