Кућа Добрих Вести

Login

Јединствени контакт центар за Ковид 19 - 19819

Оцените овај чланак
(1 Глас)

kovid1945454545Позивањем овог броја, грађани могу добити савете и препоруке стручњака у борби против корона вируса, као и контактирати надлежне стручне службе у целој држави. Радно време оператера је сваким даном од 8 до 22 часа, док ће грађани имати могућност да се 24 сата дневно упознају са информацијама у вези са вирусом КОВИД-19, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

 

Позивање контакт центра 19819 је бесплатно за кориснике свих мрежа, било да се ради о фиксним или мобилним операторима.

 

Влада Србије успоставила је и јединствени контакт центар за помоћ старим лицима на броју 19920.

Позивањем овог броја, грађани се могу обратити за помоћ по питању намирница, лекова и другог у градским и општинским центрима у којима се ангажују волонтери. Позивање контакт центра 19920 је бесплатно за кориснике свих мрежа, било да се ради о фиксним или мобилним операторима.

 

У сарадњи са компанијом Ракутен Вибер CEE, Влада је покренула на Вибер платформи аутоматски инфо сервис КОВИД-19 Инфо, како би грађани добили проверене информације, важне новости и одговоре на питања у вези са КОВИД-19.

 

Грађани овом сервису могу да приступе преко Вибер апликације или линка на званичном сајту www.covid19.rs.

 

Додатно, сви корисници Вибер апликације ће ускоро добити и посебну поруку са линком за комуникацију са КОВИД-19 Инфо сервисом, где избором одговора из понуђених менија или постављањем сопствених питања могу добити информације које их интересују.

 

КОВИД-19 Инфо сервис ће константно бити ажуриран и допуњаван у складу са питањима која грађани буду постављали.

 

Влада је такође успоставила националну платформу за пријаву волонтера на адреси www.budivolonter.gov.rs.

 

Сви грађани који не спадају у ризичну групу и желе да помогну нашим најстаријим суграђанима и другим ризичним групама становништва, могу се пријавити попуњавањем пријаве на сајту www.budivolonter.gov.rs или бесплатним позивањем контакт центра ЦОВИД-19 на број 19819 сваким даном од 8 до 22 часа.

 

Након што надлежне службе одобре пријаву, волонтере ће контактирати градски и општински центри са детаљним упутствима и првим задацима.

 

Све поднете пријаве заинтересованих грађана који желе да помогну и буду волонтери ће се проверавати, са циљем да се спречи и најмања злоупотреба. Платформа је реализована уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП).

 

Данас је такође почео са радом и Контакт центар за републичке инспекције.

 

Грађани и привреда од данас могу да пријаве незаконито подизање цена животних намирница, лекова, медицинских средстава и заштитне опреме на број 011/6350-322 или путем сајта инспектор.гов.рс.

 

Оператери ће на располагању бити од 9 до 16 часова, а ван радног времена могуће је оставити пријаву као говорну поруку.

 

Овај контакт центар покренула је Влада у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе, Канцеларијом за ИТ и еУправу, НАЛЕД-ом и Јединицом за подршку Координационој комисији за инспекцијски наџор, а уз подршку Европске банке за обнову и развој.

 

Рачуни за донације за борбу против КОВИД-19

 

Влада Србије саопштила је данас да међународне организације, физичка и правна лица могу уплатити донације за помоћ у борби против епидемије болести КОВИД-19, у динарима или девизама.

 

Међународне организације могу уплатити донације у девизама на девизни рачун број: 840-1630-88- Извршење буџета Републике Србије-девизни рачун.

 

Донације у динарима могу се уплатити на следеће рачуне:

840 - 732161843 - 59

Текуће донације од међународних организација у корист Републичког фонда за здравствено осигурање;

840 - 732351843 - 31

Текуће помоћи ЕУ у корист Републичког фонда за здравствено осигурање;

840 - 744161843 - 57

Текући добровољни трансфери од физичких и правних лица у корист Републичког фонда за здравствено осигурање.

Приликом уплате на наведене уплатне рачуне, у поље позив на број одобрења унети: 97 41601, са шифром плаћања 153 - за готовинске уплате, односно 253 - за безготовинско плаћање.

Имајући у виду велики број позива и предлога за достављање хуманитарне помоћи и за упућивање различитих донација за борбу против КОВИД-19, Влада Србије отворила је и посебан мејл и телефоне намењене за сва питања и предлоге о донацијама.

 

Сви који желе да упуте хуманитарну помоц или имају питања у вези са потребама за упућивање помоћи могу се обратити на:

 

мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. и телефоне +381 64 8350 478 и +381 11 292 7499

 

На ове контакт телефоне и мејл могу се обратити сви појединци, институције, привредници, организације и сви заинтересовани из Србије и света, саопштила је Влада Србије.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 25 март 2020 23:12

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија