Кућа Добрих Вести

Login

Домаћа иновација за борбу против короне

Оцените овај чланак
(1 Глас)

fotopixabeyyyyyyyДомаћи пулт за бесконтактно мерење температуре и дезинфекцију руку стиже за месец дана - Нишки Хола Сyстемс планира производњу до 100 уређаја месечно.

 

Пулт за бесконтактно мерење температуре и дезинфекцију руку, иновативни производ фирме Хола Сyстемс из Ниша, требало би да на српском тржишту буде доступан за месец, накасније месец и по дана, рекао је директор и власник Драган Миљковић.

 

Овај пулт који ће се користити за превенцију ширења вируса и заразних болести један је од 12 иновативних пројеката који се финансирају из средстава Фонда за иновациону делатност.

 

Миљковић каже да је уговор са Фондом потписан јуче и да је у току набављање опреме.

 

„За десетак дана почиње озбиљан рад. По уговору, прво треба да урадимо прототип, имамо месец дана да то реализујемо, а производња ће се одвијати у нашој компанији. Претпостављамо да ћемо у самом старту да решимо већину потенцијалних проблема који се јављају у току развоја производа, не само око софтвера него и самог уређаја и електронике, и да ћемо за најдуже месец и по дана највише имати решење које ће моћи да иде на тржиште“, поручује Миљковић.

 

Он објашњава и како ће овај иновативни производ изгледати и како ће се користити.

 

„Пулт је замишљен са једном термалном камером која је стално укључена. Пулт је бесконтактни, нема никаквих дугмади за притискање, довољно је да људи приђу и стану испред уређаја, а камера мери температуру тела путем података који се узимају са чела. Затим на екрану излази обавештење или да је све у реду, или се, ако је температура повишена, пали лампица која даје знак да је особа са повишеном температуром ушла у објекат“, наводи Миљковић и додаје да ће на самом уређају стајати и упутство за кориснике.

 

Према његовим речима, уређај има и екран за препознавање лица, па ће моћи да шаље сигнал за даље кретање особе у објекту, нпр. за отварање врата, или како би податке о особама са повишеном температуром биле сачуване у бази података која ће показивати колико је у току дана било мерења и ко је имао температуру, са сликама тих особа.

 

Иновативни пулт ће, осим за мерење телесне температуре, служити и за дезинфекцију руку.

 

„На средини уређаја налазиће се преградна рупа у коју ће корисници стављати руке, а сензор ће палити прскалицу за дезинфекцију руку“, наводи саговорник.

 

Миљковић каже да ће капацитет за почетак ће бити серијска производња до 100 уређаја месечно, али то ће зависити и од набавке компоненти, јер оне долазе из увоза, највише из Кине, а то је сада све отежано.

 

На питање има ли већ заинтересованих купаца, наш саговорник каже да је анализа тржишта урађена и да су неке фабрике које послују у Србији већ показале интересовање.

 

За 15 дана ће кренути да обавештавају велике компаније, фабрике, јавне институције, здравствене центре ће кренути да обавештавају о могућностима за набаку производа.

 

Хола Сyстемс планира и извоз овог иновативног пулта, а Миљковић каже да су се већ јавили интересенти из Дубаија.

 

Према његовим речима, ова нишка компанија имала је велике планове за ову годину:

 

У плану нам је био развој интерактивних уређаја осетљивих на додир, као и развијање уређај за поручивање хране попут оног у Мекдоналдс ресторанима, али са још неким функционалностима, али то ће морати да сачека нека друга времена.

 

Извор: Е капија


Последњи пут измењено уторак, 31 март 2020 17:54

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија