Кућа Добрих Вести

Login

У Србији се одржава такмичење у програмирању намењено женама

Оцените овај чланак
(1 Глас)

CaptureyuyuyuyУ циљу подстицања жена да се баве програмирањем и оснаживања њихове позиције у ИТ сектору, швајцарска софтверска агенција Намикс организује такмичење у програмирању намењено свим женама заинтересованим за софтверско инжењерство.

 

Ове године такмичење ће се одржати под слоганом „Code. Hackaton. Female. Namics”, а главни догађај за све ученице са територије Републике Србије заказан је за 29. септембар у Београду.

 

Милијана Ђукановић, из Намицса, наводи да је велика разлика између образовања које жене стекну током година и пословних прилика које добијају: „Прошлогодишње истраживање Републичког завода за статистику под називом Жене и мушкарци у Републици Србији показало је да више жена завршава и уписује факултете, да су чешћи корисници интернета и рачунара и да су, укупно посматрано, компјутерски писменије од мушкараца.

 

Парадоксално, анализа ИТ сцене у Србији, коју је направила Стартит заједница, указала је на тек 12 одсто жена софтверских инжењера. Наравно, то је ситуација коју би требало системски решавати, а ово такмичење је само мали допринос за подршку женама у ИТ-ју.”

 

Ђукановић додаје да жене чине 40 одсто Намиксове канцеларије у Београду и да су на сопственом примеру научили колико су важни хетерогени тимови: „Однос мушкараца и жена у тимовима престао је да буде слепа трка за статистиком, а доказано је да мешовити тимови имају бољу комуникацију и да су продуктивнији. Осим тога, бројне анализе су указале да број жена на високим позицијама позитивно утиче на финансијске резултате компанија, али и да са бројем жена расту посвећеност и квалитет рада. Због тога желимо да подстакнемо жене да се пријаве за такозване мушке позиције, али и мушкарце да их подрже у томе.”

 

Надметање “Code. Hackaton. Female. Namics”, конципирано је тако да ће учеснице бити подељене у тимове од по три члана. Свака екипа сарађиваће са менторима из швајцарског Намикса, који ће такмичаркама помагати у раду. Тимови ће имати 10 сати да развију прототип софтверског решења, а током рада моћи ће да користе интернет и програмски језик по својој жељи.

 

„Учеснице ће задатак сазнати дан пред почетак такмичења, а најбоље решење ће бити одабрано на основу два критеријума: примењивости и оригиналности. Решење би требало да буде примењиво у стварном окружењу и да буде аутентично у односу на постојеће идеје. По завршетку хакатона, сва решења остаће у власништву њихових креаторки”, објаснила је Милијана Ђукановић.

 

Пријаве за такмичење у програмирању под слоганом „Code. Hackaton. Female. Namics”, отворене су до 9. септембра у поноћ. Једини услов за учешће је да такмичарке понесу свој лаптоп, а такмичарке које су развиле најбоље решење по избору стручног жирија као награду добиће праксу у Намиксу.

 

Заинтересоване учеснице све информације о хакатону могу пронаћи ОВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести/adriadaily.com

 


Последњи пут измењено понедељак, 06 август 2018 13:26

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија