Кућа Добрих Вести

Login

Дигитална Србија покреће кампању „Будимо паметни“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

decapametdigaitalhghghghИницијатива „Дигитална Србија“ покренула је националну кампању за дигиталну трансформацију друштва под називом „Будимо паметни“.

 

Ако сте у претходних неколико недеља запазили билборде и ТВ спотове на којима деца говоре како не желе да напусте Србију или буду незапослена када порасту, гледали сте кампању Иницијативе Дигитална Србија — Будимо паметни.

 

Овом масовном кампањом Дигитална Србија жели да промени културу друштва — окретање образовању и технологији.

У складу са својим начелом да Србија треба да се трансформише у дигитално друштво, Дигитална Србија покренула је ову кампању како би ширу јавност упознала са могућностима које отвара дигитално доба. У оквиру овога посебан акценат стављен је на технолошки развој кроз образовање.

Поводом покретања кампање директор microsoftовог Развојног центра у Србији и један од оснивача ове организације Драган Томић, изјавио је: Почела је Четврта индустријска револуција која носи технологије које мењају начин на који живимо, радимо и односимо се једни према другима. Ова револуција пред нас ставља избор — да ли желимо да као целокупно друштво прођемо кроз потпуну дигиталну трансформацију и из ње изађемо као победници или ћемо дозволити да још једном будемо земља погрешних одлука и пропуштених прилика. Време је да будемо паметни.

План да се наша земља окрене дигиталној економији и тако стигне развијене земље света из Иницијативе планирају да реализују кроз пружање подршке у спровођењу наставе у специјализованим ИТ одељењима, укључивање наших ученика у Европску недељу кодирања и организовање курса за студенте из области вештачке интелигенције. Такође, данас је лансиран и сајт будимопаметни.рс на ком ће сви заинтересовани моћи да виде примере успешних појединаца, стартапа и компанија које се баве технологијом и активно учествују у дигиталној трансформацији. На сајту ће се наћи и основни појмови који дефинишу Четврту индустријску револуцију, као и садржаји везани за образовање и послове будућности.

 

О томе зашто је фокус кампање на деци и образовању, Бранко Милутиновић, један од оснивача компаније Нордеус и председник Управног одбора Иницијативе Дигитална Србија, рекао је: Својој деци дугујемо образовање које ће им донети бољу будућност, овде у Србији. Ако искористимо склоност ка природним и техничким наукама коју имамо као народ и надоградимо је савременим знањима, имаћемо генерације младих људи које ће нам омогућити да стигнемо, а можда и престигнемо најразвијеније светске економије. Дигитална трансформација је историјска шанса за наше друштво, док је јачање образовања најважнији корак на том путу.

 

Извор: Стартит/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 28 септембар 2018 20:47

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија