Кућа Добрих Вести

Login

Недеља женских прича у ИТ-у

Оцените овај чланак
(1 Глас)

znesksekpreirereО чему причају девојке и како изгледају женске приче у ИТ? Да ли су девојке довољно заинтересоване за каријеру у области информационо – комуникационих технологија или мисле да је ИТ и даље предоминатно мушка професија?

 

 

Зашто статистике показују да се жене ређе одлучују за образовање у IТ-у? Ово су нека питања о којима ће бити речи током „Недеље женских прича у ИТ“, коју поводом Светског Дана жена у ИТ , од 8. до 11. априла организује неколико компанија и организација које послују у области ИT-а и едукације у овој сфери.

 

Заједничка иницијатива Мaјкрософт развојног центра Србије, компаније GoDaddy, СтартИТ центра, Фондације Петља и Иницијативе „Дигитална Србија“ има за циљ да скрене пажњу на потребу за већим укључивањем девојака у ИТ индустрију и подстицање да развијају каријеру управо у овој области. По први пут, релевантне компаније и организације из сфере ИТ-а, удружиле су снаге како би показале недвосмислену подршку девојкама да закораче у свет програмирања и технологија.

 

                                 digirlssls                                                   

 

Током „Недеље женских прича у ИТ-у“ организатори ће угостити десетине ученица основних и средњих школа, студенткиња, жена које већ раде у ИТ индустрији, као и оне које би желеле да се преквалификују и стекну додатна знања о овој области.

 

Прва два дана, 8. и 9. априла, Фондација Петља организоваће радионице и предавања за ученице основних и средњих школа из читаве Србије, на којима ће девојке бити у прилици да се опробају као програмери. Додатно, у сарадњи са Иницијативом „Дигитална Србија“ биће огранизована панел дискусија на којој ће жене које су своје каријере већ оствариле као програмерке поделити личне професионалне приче и на свом примеру показати да посао у ИТ-у није резервисан само за мушкарце.

 

Фондација Петља радионице организује као део ДиГи гирлз програма Мајкрософт Пхилантхропиес-а, који кроз иницијативу YouthSpark и програм DigiGirlz, девојкама из средњих и основних школа широм света пружа прилику да се упознају са могућностима и предностима каријере у ИТ-у, кроз интерактивне радионице програмирања и дружење са успешним и утицајним женама из индустрије.

 

У уторак, 9. априла, Стартит ће организовати 1 на 1 разговоре са девојкама и женама које су изградиле каријере у IТ, где ће заједно са средњошколкама у публици пробати да дођу до одговора на нека од најчешћих и најважнијих питања када је у питању грађење каријере у овој области.

 

Догађај „Ћаскање: Женске приче у ИТ-у“ одржаће се у среду, 10. априла у организацији Мајкрософт развојног центра у Србији и окупиће студенткиње техничких, рачунарских и природно-математичких факултета. Током целодневног програма студенткиње ће имати прилику да чују искуства инжењера и практиканата из Мајкрософт развојног центра у Србији, кроз интерактивне радионице сазнају више о могућностима које нуди каријера у ИТ сфери, као и да сазнају шта је потребно да се пријаве за праксу или посао у једној интернационалној корпорацији. „Ћаскање“ ће бити и добра прилика да се упознају са пројектима и Мајкрософт технологијама кроз демо станице, али и да кроз опуштено дружење сазнају како изгледа један радни дан инжењера.

 

Недељу женских прича, затвориће компанија GoDaddy, чији представници ће причати о томе зашто је ЊордПресс одличан начин да се започне или унапреди ИТ каријера. Организовањем WordPress радионице, даме ће савладати основе WordPressa и добити многа упутства како да наставе у њеб свету кроз ову технологију.

 

Дан жена у ИТ-у је међународна иницијатива покренута са идејом да се на глобалном нивоу створи окружење које ће охрабривати и оснаживати девојке и младе жене да размотре и започну каријеру у све већој и значајнијој области информационо-комуникационих технологија. Драге даме, срећан вам Светски дан жена у ИТ.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 20 март 2019 15:15

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија