Кућа Добрих Вести

Login

Блогоманија: Расте бизнис на интернету, маркетинг садржаја смер ка већем профиту

Оцените овај чланак
(3 гласова)

blogo11КОПАОНИК – Бизнис на интернету расте из године у годину, и сваки рад преко интернета је профитабилнији од било ког другог рада. Маркетинг садржаја (content) је нешто што ће бити неопходно примењивати у бизнису а то је битно да схвате сви који се баве комуникацијама, друштвеним мрежама и интернетом, један је од закључака овогодишње “Блогоманије”.

Промет у ИТ сектору прошле године износио је 200 милиона евра годишње, а највећа препрека омасовљењу бизниса на интернету представљају законски прописи и подзаконска акта који нису усклађени са реалношћу, оценио је данас директор Блогоманије, Зоран Торбица.
"Када би дошло до хармонизације тих аката, прва ствар која би се, између осталог, догодила било би то што би чувени светски признати сервис PayPal омогућио не само плаћање већ и примање новца, што је много битније, јер је процењено да би тада промет у овој области достигао шест милијарди евра", објаснио је Торбица.
Бизнис на интернету расте из године у годину, и сваки рад преко интернета је, како је рекао, профитабилнији од било ког другог рада.

Борисав Миљановић: Маркетинг садржаја – друга будућност комуникацијског бизниса

“Процена је да ћемо за неколико година ПР агенције, адвертајзинг агенције, дигитал агенције и медији сви заједно да конкуришемо једни другима за исте буџете наших клијената. Тај новац ће зарађивати само они који буду знали да испричају добру причу, без обзира да ли је у питању медиј, агенција или појединац који седи код куће, али добро размишља. То смо и данас видели кроз различита предавања, да неко ко има енергију, снагу идеју може да привуче пажњу без обзира да ли иза њега стоји велики систем или не”, нагласио је овај познати српски ПР стручњак.
Према његовим речима, сви који се баве комуникацијама ће морати да схвате да ће маркетинг садржаја (content) бити нешто без чега нема напретка у комуникацији ПР индустрије. “Ситуација са медијима све тежа. Канали комуникације су све затворенији, медији су све ригиднији на позитивне приче и ми морамо да налазимо боље начине комуникације а интернет је омогућио да то имамо сада је само питање да то знамо да искористимо”, нагласио је он.

Све више и Google у свом претраживању иде на значење речи,а мање на претраживање појма. Борислав каже да треба схватити и да висе нема “великих удараца”, односно великих кампања. “Наша искуства говоре да свуда у свету буџети за маркетинг смањују, процентуално све је мање пара за велике кампање, за скупе огласне кампање, а ти новци се преливају у креативност, у креирање занимљивог садржаја који ће бити шерован на различите начине и кроз различите комуникацијске канале”, рекао је Миљановић.

Он је додао и да је Google у једном свом истраживању доказао да свако ко купује и жели неку услугу, проналази ту информацију на интернету пре куповине. Дакле, неопходно је да имате што боље садржаје ако уопште желите да дођете до купаца, нагласио је.
Један од оснивача портала www.recepti.com Бојан Трошић, каже да рад у овој области представља будућност имајући у виду да све више људи користи интернет.
Објашњавајући како је покренуо портал, Трошић наводи да се на овај корак одлучио, јер је приметио да недостаје квалитетан садржај у области гастрономије.

Женски форум на Блогоманији

Да женска популација са својим интересовањима, знањима и креативношћу може да заради на интернету писањем блога доказ је и овогодишња група окупљена на женском форуму на Блогоманији.

Ивана Поповић је аутор блога Slurp-O-Rama & Cutensils alias mali Iv. Постоји годину и по дана. Ивана је индустријски и веб дизајнер, њен блог се бави дизајном хране, а битно обележје њеног блога су и чајеви. Како то чајеви повезују људе, испричала је Ивана. Ивана на свом блогу говори о ритуали живота, дизајнирању живота, како максимално проживети дан. Она се сасвим случајно повезала са другима и основана је група на Фејсбуку за разменом чајева у новембру прошле године. Сада та група броји 170 чланова из читавог света, дијаспоре и људи из бивших земаља Југославије. Ива је сада популарна, а интересују се и други медији за ту причу.

Драгана Параментић, дипломирани фотограф, у почетку није волела ту професију, а након што је уписала факултет схватила је да воли тај свој посао. Њен блог постоји три године. Она је причала о томе зашто су фотографије битне за један блог. Причала је о томе на који начин фотографија може да пренесе емоцију него речи, зашто су битне да се уз текст на блогу поставе јер много више остају у памћењу читалаца. Драганин блог се зове “Насмеј се, птичица”.

Невенка Зунка Цветић је фуд блогер. Невенка има свој блог већ две године, углавном се на њему налазе вегетаријански рецепти. Хтела је да споји цртице из живота са храном и са људима који се окупљају око хране. “Хтела је да приближи медитеранску исхрану људима. Невена је показала шта све може да се уради са зачинима који могу да се купе и јела претварају у “укусну магију”.

Branas Divine World, назив је блога Браниславе Антонић, она је уредник лепоте у магазине Gracia, а тај посао нашла је управо, захваљујући блогу. Њен блог постоји три године. Како је утицао њен блог на новинарску професију?У спетембу 2010. године је дипломирала на ФПН, послала десетине CV и нико јој није одговорио. Тако разочарана наставила је мастер студије и покренула блог како би “вежбала своје прсте”. Хтела је поделим своја интересовања, 12 октобра 2010. године је покренула блог и јануара 2011. године је већ мала прве понуде за њен ангажмана као новинара. Запослила се у листу Gracia јер је уредница Грацие пратила њен блог и то што она ради. То говори о томе колико је блог заправо нека враста он-лине CV-а, за оне који тразе кретаивне и талентоване људе. Брана је управо доказ да квалитетним садржајем на свом блогу можете да дођете до свог посла.

Зорана Јовановић има свој модни блог. Зорана је модни стилиста, 2,5 године постоји њен блог а већ има 56.000 посетилаца на Фејсбуку и преко миллион посета на свом блогу месецно. Како је сама рекла, током њеног боравка на Блогоманији само у поледњих четири дана добила је 2.500 мејлова. Добија и стотињак порука на Фејсбуку, а на блогу у сваком посту има измедју 100 и 150 коментара. Зорана ради по цео дан. Она истиче да више нико за њу не може да каже да је размажена богатасица која троши мамине паре. У последњих годину дана направила је добар посао од свог блога. Измедју 200 и 1000 евра плаћао њени клијенти по посту само да избацим њихов линк, не рачунајуци аутфит постове, или да постави линкове ка клијентима на својој Фејсбук страин. У последњих годину дана зарадила је, каже, све торбе које јој је мајка купила до сада. “Нисам мамино дете, нити издржавано лице. Иако многи сматрају да модни блог не заслужује никакву пазњу, на ово што ја радим оде готово цео дан, готово да немам времена за приватни живот. Рад захтева пуно радно време и јако пуно одрицања”, каже Зорана.

Студент економије из Ниша Наташа Митић бави се плетењем и хеклањем, има свој блог а цео посао укључила је и маму и тату и сви заједно зарађују од тога. Основала је прво Фејсбук групу пре четири године жена које се баве овим занимањем, а свој блог покренула је пре 2,5 године. Она не само што студира, плете и хекла, већ је одржала и бесплатан курс хеклања на факултету за својих 30 колегиница. Како каже, тата не хекла, он само шаље пакете, бави се испорукама, а плету она, мама и њена нана. Имају пуно поруџбина и све три вредно раде.

Учи Слободно – пример успешног едукативног садржаја на интернету

Саша Поповић и његов пројекат "Учи слободно" пример је успесног едукативног садржаја на интернету. Он је и један од ретких примера ангажованог наставника, који је уз помоћ проучавања понашања својих ученика и њихових навика направио едукативне видео прилоге из математике и окачио их на yу-тубе. Значај његовог рада препознала је и компанија НИС која му помаже у наставку израде његовог пројекта.
Он је као професор информатике у Нишу почео да прати навике ученика, приметио је да су поред тога што су прегледали смешне видео клипове на интернету, дечаци интересовали за видео-клипове у којима им се објашњава како да реше видео-игрицу коју тренутно играју. Девојчице су претраживале и тражиле клипове како да се обуку и нашминкају. Схватио је да клинци користе yоu-tube да нешто науче, па ако већ то раде, хајде да науче нешто корисно. Урадио је видео клипове који це им помоци уцење у сколи. Заједно са својим дјацима, претходно је истразио yоu-tube да види колико таквих видо-клипова има на том каналу и пронашли су свега пет. Видевши огромну “рупу” упитао се зашто он не би био тај који би је попунио. Почео је да поставља видео-клипове у којима је решавао 330 задатака из математичке збирке. Требало му је месец и по дана да то реализујее, поставио на you-tube , обавестио уценике који су затим измедју себе делили тај садрзај. Свој пројекат је представио на локалној телевизији, то су затим пренели сви медији, и у тих цетири месца, захваљујуци томе, видео клипови су прегледани три мииона пута. Од you-tube је добио беџ за глобално најгледанији едукативни канал. Након позитивних коментара, решио је да настави и направио је курсеве за пети, шести, седми и осми разред. Требало му је 2,5 године да крене са реализацијом, од септембра ове године кренуо је у израду пројекта. Реч је о 1.200 видео клипова који ће пратити план и програм из математике од петог до осмог разреда, што је око 300 клипова по разреду, а укупно 20 сати снимљеног материјала по разреду. Све то објављује на сајту “Учи слободно”.

Према његовим речима, израда едукативних материјала на интернет је битна како би се унапредио квалитет образовања у Србији.

Према статистици yоu-tube на сајту се одрзало 4.600 индивидуланих цасова за последњих месец дана и тај тренд расте. За сада су окачени часови за пети и шести разред ускоро ће бити градиво за седми а до краја марта ће бити окачено и градиво и за осми разред.

Држава ће подржати развој ИТ сектора – порука званичника на Блогоманији

Један од предавача био је и државни секретар министарства за телекомуникације, Стефан Лазаревић, који је препознао овај сектор као област која може најбрже да се развија уз најмања улагања.
Држава мора да уложи напор да се информационо-комуникационе технологије (ИКТ) користе у реформама здравственог, образовног и других система, а та примена ће умногоме помоћи српској економији, казао је данас државни секретар Министарства трговине и телекомуникација, Стефан Лазаревић.
Лазаревић је, током учешћа на регионалној конференцији "Блогоманија" на Копаонику, казао да Србија има велики потенцијал у развоју информационих технологија.
"Српски ИКТ сектор је високо котиран у иностранству, и то не само регионално. Током недавне посете државне делегације водећим ИТ компанијама у САД, његова позиција је додатно потврђена", указао је он.
Његово предавање "Калифорникација региона", организатори су оценили су као велико освежење и светло на крају тунела.
На другој Блогоманији било је око 950 учесника који су присуствовали едукативним предавањима и различитим радионицама.

                                                                                               Извор:Кућа добрих вести/Blogomanija.me


Последњи пут измењено недеља, 01 децембар 2013 23:40
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија