Кућа Добрих Вести

Login

Топ ИТ вештине за 2014. годину: програмери и даље најтраженији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

grafikonnnnnБЕОГРАД - Програмери су и даље најтраженије занимање у области ИТ-ја, показало је истраживање које је за први квартал године урадила Висока школа струковних студија за информационе технологије ИТС.

Анализирани су сви огласи у категорији ИТ-ја, објављени на порталима poslovi.infostud.com и www.poslovi.rs у прва три месеца 2014.

Више од две трећине свих објављених огласа за посао у области информационих технологија били су за програмере, показала је ова анализа. Од осталих занимања скоро подједнако су били заступљени дизајнери, систем администратори, САП специјалисти, ИТ техничари, администратори мрежа, администратори база, а најмање су били заступљени инжењери за тестирање софтвера.

Како би анализирала потражњу за ИТ вештине у Србији, професорка Светлана Анђелић прегледала је све огласе за посао који су у области ИТ-ја расписани од јануара до маја 2014. године.

“Желели смо да проверимо каква је ситуација на тржишту рада у ИТ-ју на почетку 2014. године. Сазнали смо да су се наше прогнозе оствариле, и да потражња за програмерима наставља да расте. Ово нам је изузетно значајно за креирање наставног програма нашим студентима”, каже Светлана Анђелић, помоћник директора за истраживање на Високој школи струковних студија за информационе технологије ИТС.

Када се посматрају посебно ИТ вештине и програмски језици који су најцењенији на тржишту на првом месту су Јава, C# и PHP. У односу на прва три месеца прошле године, потражња за Јава програмерима је додатно порасла. Иста је ситуација и са C# i C++ програмерима.

“Нешто мања потражња била је у јануару, али број огласа за посао је порастао нагло у фебруару и марту, када је реч о овим програмским језицима. Ово је уобичајена пракса: што година више одмиче, то се и број огласа за посао у ИТ-ју повећава”, каже Светлана Анђелић. 
Она додаје да ће, ако се овако настави, укупан број огласа у ИТ-ју објављен у 2014. бити знатно већи него прошле године.

Извор: Кућа добрих вести/Linkgroup

 


Последњи пут измењено субота, 24 мај 2014 22:00
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија