Кућа Добрих Вести

Login

Конференција о развоју Интернета : Глобално – Безбедно – Локално

Оцените овај чланак
(2 гласова)

rnids2016БЕОГРАД - Седма годишња конференција о развоју Интернета у свету и на српским доменима .RS и .СРБ – ДИДС 2016 почeла је данас у хотелу Хајат риџенси у Београду, а организатор је Фондација Регистар националног интернет домена Србије РНИДС.

 

Конференција се одвија кроз три тематска блока и слоган: Живимо Интернет… Глобално – Безбедно – Локално.

 

Током првог блока учесници су истакли да би у управлљању Инернетом на гловалном нивоу требало имати вишеактерски приступ.


На панелу су говорили Габриела Шитек, менаџер за односе са заинтересованим странама за Централну и Источну Европу, ICANN, Пољска, Марилиа Масиел из Бразила, координатор Центра за технологије и друштво при Getulio Vargas Фондацији, Мајк Силбер из Јужноафричке Републике, члан Управног одбора га и Волф Лудвиг из Швајцарске, председавајући Европске не организације EURALO при ICANN-у и програмски координатор Европског дијалога о управљању Интернетом (EuroDIG).

 mart123

Представници ICANN-а су истакли да су влади САД поднели нацрт Деклаације о независности Интернета, јер сматрају да држава не треба да се меша у управљање. Циљ је да се та независност достигне на глобалном нивоу, али да би се до тога стигло, треба почети са националним и регионалним. Како су истакли ту се води рат између оних који желе контролу и оних који желе потпуно отворени код.


Они су навели да људска права на Интернету треба да буду иста као и у реалном животу. На европском континенту је то различито регулисано, а у Африци су разлике још драматичније. Говорници су заклјучили да код управљања Интернетом техничка и политичка страна тешко могу да буду раздвојене. Ту није важна само заштита приватности, већ и слобода изражавања, али и јавни интерес. Волф Лудвиг је позвао српску Интернет заједницу да се укључи у ЕУРАЛО.

 

Безбедност на интернету

 

На панелу који је био посвећен безбедности на Интернету било је речи о фунционисањну центара вза превенцију безбедносних ризика у ИТ системима -ЦЕРТ-овима. О својим искуствим годорили су представници Словеније и Хрватске, у којима такви центри постоје много дуже него у Србији.


Филип Влашић из Хрватске је рекао да је веома важно подићи безбедност на виши ниво, јер хаковање није више аматерски посао, већ је постало индустрија. Тако се на Интернету продају услуге хаковања и изнајмљују или продају вируси.


Горазд Божоч из Словеније је истакао посебну важност постојања ЦЕРТ-ова без који је тешко доћи до сазнања шта се догађа на Интернету. Словенија већ 20 година има ЦЕРТ, који ради на откривању нет ботова и вируса и тражи начине како да се заштите компјутери. Помоћник српског министра за телекомуникације Сава Савић је навео да је формирано координационо тело у којем ће се налазити ЦЕРТ и чији задатак ће бити да омогући спровођење Закона о информатичкој безбедности.


Урађен је и Нацрт уредбе о акту о безбедности на Интернету, а применом Закона ћемо добити нални ЦЕРТ.


Небојша Јокић из МУП-а, у којем је формиран први ЦЕРТ у државним органима Србије, казао је да је најважнија добра комуникација између различитих ЦЕРТ-ова. РНИДС је интезивно радио да створи шредуслове за фунцкионисање ЦЕРТ-а, али, како је истакнуто, критична инфраструктура није тачно дефинисана.


Учесници скупа су навели пример да је лане у Србији контролисано 15 банкаа и да је код више од половине констатована слаба заштита података. У свесткој јавности се још увек дискутује да ли фирме треба да објављују упаде у своје системе, а већина информатичара сматра да је то пожељно.
Један од присутних посетилаца је поставио питање у вези са одбијањем Епла да отвори


мобилни једног терористе, на захтев ФБИ-ја, упитавши да ли је право приватности изнад права на живот. Стручњаци су одговорили да се у том случају не ради о отварању телефона и скидању података, што је Епл већ 70 пута радио за полицију, већ о захтеву ФБИ-ја да се направи додатни софтвер прко кога би они имали приступ у било који телефон. То би већ могло да угрози кориснике широм света.

Представљени најуспешнији сајтови са српским доменима


Током трећег блока конференције, представљено је 12 најуспешнијих сајтова са српским доменима. Међу њима је сајт РТС-а који користи и латинични и ћирилични домен, а ради га 35 новинара који емитују око 200 вести дневно. Представљени су и сајтови за савете младим родитељимљ "мамаитата.рс", за гурмане "укуси београда.рс", за туристе "путујмосигурно.рс", за промоције винарија "винскитуризам.рс", "политика.рс" и други.

 

Другог дана биће одржан Регионални интернет форум – РИФ 2016 који ће окупити позване представнике националних интернет регистара из југоисточне Европе, као и представнике државних органа, локалних интернет заједница и глобалних интернет организација.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 15 март 2016 20:46
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија