Кућа Добрих Вести

Login

Од блога до свог интернет сајта

Оцените овај чланак
(1 Глас)

БЕОГРАД - Интернет портал тетка.рс настао је из обичног женског револта, јер се према мишљењу његовог оснивача - Мирјане Мимице Махлат, у безбројним женским часописима, као и међу многим интернет страницама не може прочитати текст намењен обичним женама.

Мисао о тетки се полако рађала, сазревала, захваљујући и дугогодишњем блоговању, писању на различите теме, када у једном тренутку та форма није била довољна да Мирјана изрази своје ставове и жеље…

“Читајући озбиљне портале, пренеразила сам се колико има текстова које не желиш да читаш, а исто је и са штампаним медијима. Како да постанемо сексуалне богиње, да останемо што дуже младе и много текстова о личним изборима - деца или каријера, брак или каријера. Уместо едукативних текстова, како то све уклопити, организовати своје време, намеће се бирање између женске суштине и каријере”, критикује Мирјана начин на који медији третирају слабији пол.

У разговору за интернет новине “Кућа добрих вести”, Мирјана даље указује  да на порталу тетка.рс нема ни текстова о сексу. Јер, наглашава она, на ту тему нема шта да се пише, јер се ништа није променило од давнина, и нема ни текстова о моди, осим практичних савета како средити свој орман, искористити гардеробу својих бака...

“На мом сајту може се наћи препорука коју књигу прочитати, како се спремају традиционална српска јела – сарма, подварак, пилав…Нећете наћи текст како спремити суши, који већина жена не уме да спреми, нити има састојке, а ни довољно новца”, каже она

“Фокусирам се и на свакодневне проблеме у комуникацији на послу, у породици, да ли је лепо трачарити, пишем о положају маргинализованих група, жена у политици, бизнису. Оно што интересује обичног човека”, напомиње Мирјана и истиче да јој је циљ да тетка буде налик другарици са којом се седи и прича и да покаже жени да живот није оно о чему се пише у медијима и на порталима.

“Када би жена купила часопис и пратила све савете од прве до последње странице, не би имала времена за друге ствари у животу - да маже креме, сређује нокте, иде код фризера...
Тетка покушава да се избори за то да жена не буде третирана као потрошач, да јој се не намеће да купи пице, ципеле или торту у “Максију”.

Мирјана напише у просеку четири текста дневно, а инспирацију налази свуда, у прочитаној вести у новинама, на страним и домаћим сајтовима, у свакодневном животу, у разговору са људима….

Дневно овај сајт има до 6.000 посета, наилази на добре коментаре и реакције и мушкараца и жена, а оно што је пријатно изненадило Мирјану је то што га посећују и девојке старости од 25 до 30 година. Очекивала је, како каже за “Кућу добрих вести”, да теме о којима пише, највише интересују жене средњих година, али се догодило супротно. То објашњава чињеницом да девојке јавно пропагирају независност и самосталност, али да их, заправо, интересују теме за - обичне жене и свакодневни живот.

Ова позната блогерка тврди да су велики повод за тетку били и текстови на твитеру девојака типа “ја да ти перем - ма ајде”,…”ја да радим ово?”, а догађало се, на пример, да у интимној преписци са њом кажу да су у праву, али да су много сујетне….

Мораш у друштву бити неко и нешто - величина! Мирјану је управо то и погодило! Величати себе у нечему што није вредност, ни за друштво, а ни за личност.

Идеја о сајту, јавила се након дугогодишњег блоговања, а подршку су јој пружили пријатељи и интернет заједница, која је Мирјану познавала као доброг блогера.

Жена коју је познавала преко твитера јој је подигла сајт, а уз помоћ пријатеља добила је бесплатан домен…и полако је кренула. Првог месеца је контактирала жене које знају да пишу, а сајт су рекламирали твитераšи и фејсбуковци.
Мирјана каже да је интернет ‘моћно оружје’ помоћу кога, уверена је, може да се мења друштво. Проблем су, међутим, устаљене навике и понашање.

“Преоштра сам у писању, врло директно обрадим неки проблем, а највише сукоба имала сам на једном блогу где сам оптужила жене да су лицемерне – да желе да буду равноправне, да се боре за права, а да при том на разговоре за посао одлазе са деколтеом до пупка. Немој да користиш своју сексуалност као средство,тврдила сам. Оне су ме ‘растргле’ у коментарима”, објашњава једну од непријатних ситуација.

Мирјана каже да је од стицања велике зараде још далеко, али верује да, захваљујући овом послу, може да се оствари приход. Већ добија пословне понуде од компанија које би да се рекламирају на њеном сајту, али тврди да неће прихватити оне које се принципијелно не подударају са политиком сајта, на пример, рекламу приватне клинике за пластичну хирургију, или рекламу неког производа са чијом се употребом не слаже.

“Не желим себе у старту да обезвредим. Како да оправдам постојање тетке и оно што ја желим од ње да направим”, истиче и напомиње да би то брзо препознала интернет заједница која би је изопштила.

Мирјана пред собом има пуно планова – да редизајнира сајт, освежи га са новим темама, илуструје добрим сликама…Уређивање сајта, постављање фотографија, прелом текстова, научила је све преко интернета, блогујући. …

“Интернет је у експанзији, послови на интернету и коришћење мрежа никада нису били у већој употребни него сада. О томе нема дилеме, али у Србији постоји проблем како анимирати људе да више користе ту друштвену мрежу,”, закључује Мирјана.

Најчитанији текст

Један од најчитанијих текстова је о девојци која је кренула на факултет, али га је прекинула, јер је сматрала да то не може. Из хобија је почела да плете и данас зарађује тако што своје рукотворине продаје преко фејсбука. У посао је укључила маму и баку, оца. Поново је уписала факултет и схватила да је особа коју испуњава и мотивише рад. Само за три дана тај текст је имао 5.000 читања и дивљења како млада особа може да се бави таквим једним традиционалним занимањем као што је плетење и да буде успешна.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 31 август 2012 12:09
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија