Кућа Добрих Вести

Login

Велики значај дигитализације установа културе

Оцените овај чланак
(1 Глас)

kultura7878БЕОГРАД - У Привредној комори Србије одржана је веома посећена конференција "Култура и ИТ сектор" у организацији Министарства културе и информисања. Уз активно учешће представника компанија из области ИТ-а, институција културе и цивилног сектора одржане су две сесије "Дигитално сусреће културу – кроз примере добре сарадње" и "Унапређење позиције културе на глобалном нивоу – уз платформу за сарадњу".

 

Отварајући конференцију "Култура и ИТ сектор" коју је организовало Министарство културе и информисања, државна секретарка министарства Татјана Матић је рекла да је дигитализација установа културе неопходна ради боље промоције, чувања и већег приступа грађи.

 

"Имајући у виду значај дигитализације установа културе ресорно министарство за телекомуникације је подржало повезивање 19 установа културе на АМРЕС мрежу. На тај начин ове институције ће добити стабилну интернет везу, постаће део светске Академске мреже са могућношћу да се користе међународне услуге за промоцију културног блага Србије. Такође ће бити могућа размена искустава, информација и едукација", нагласила је Матић.

 

Матић је подсетила да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација подржало пројекат повезивања 19 кључних установа културе на Академску мрежу Србије и најавила је да се планирају и други пројекти дигитализације установа културе, међу којима је подизање дигиталних капацитета Српске академије наука и уметности.

 

"Циљ је континуирано улагање у информационо–комуникациону инфраструктуру установа културе, како бисмо омогућили њихов бољи рад, креирање нових услуга за публику, адекватнији приступ ка млађим генерацијама. Системска надградња омогућиће и већу безбедност и заштиту података, односно заштиту од нежељених садржаја и упада у систем", закључила је државна секретарка.

 

Изузетно посећена конференција обухватила је теме од кључног значаја за развој и представљање наше културе на глобалном нивоу попут платформе за сарадњу установа културе и ИТ сектора, примере постојеће сарадње, промоције културног наслеђа и стваралаштва кроз савремене технологије. Присуствовали су представници институција културе попут Музеја Војводине и Етнографског музеја, невладиног сектора, АМРЕСА-а, као и представници компанија попут Телекома, Ериксона и Мајкрософта.

 

Државни секретар у Министарству културе и информисања Нино Брајовић рекао је да долази из сектора медија где информационе технологије годинама свакодневно мењају не само начин рада, него и могућности коришћења и пласирања информација и да је несумљиво дошло време када ће информационе технологије на сличан начин не мењати, него учинити доступнијом српску културну баштину.

 

Брајовић је навео пример библиотеке „Милутин Бојић“ на Палилули која је успела да поред свог литераног фонда дигитализује и сва издања листова који су излазили и излазе на теририторији ове општине, рекавши да је то показатељ да се уз врло скромна средства и ентузијазам садржаји могу учинити доступним на андроид платформама и таблет уређајима.

 

„Ентузијазам је нешто што је потребно свакој установи културе, као и идеја да се те установе модернизују. А задатак привреде, културе и надлежних министарства је да подстичу креативне идеје, јачају капацитете установа кутуре и раде на развијању услуга које ће омогућити отворени приступ дигитализованој грађи српске културне баштине у нашим установама“, рекао је Брајовић.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено понедељак, 22 мај 2017 12:36
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија